Ziua Internațională a Mării Negre
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 03.09.2024 00:18 De catre: administrator
Judet: CONSTANTA
Localitate: MUNICIPIUL CONSTANTA
Data inceput: 31.10.2024
Data final: 31.10.2024
Vizualizari: 1634
Data adaugarii: 29.08.2015
Ziua Internațională a Mării Negre
Ziua de 31 Octombrie a fost desemnata ca Zi Internationala a Marii Negre in anul 1996 cand toate cele 6 tari riverane au semnat Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra. Acest plan contine cel mai cuprinzator set de strategii / politici initiate pentru salvarea si reabilitarea uneia dintre cele mai poluate mari ale lumii.
Situatia ecologica a Marii Negre s-a inrautatit in ultimii 35 de ani datorita reziduurilor transportate de raurile din 17 tari, pescuitului excesiv si a deversarilor necontrolate de produse petroliere. In Romania, Turcia, Rusia, Ucraina, Georgia si Bulgaria, deseurile solide aruncate direct pe tarm si apele menajere deversate au produs dezechilibre grave ale ecosistemului marin.
In incercarea de a mai face ceva pentru aceasta minunata mare pe care grecii au numit-o candva marea ospitaliera – Pontus Euxinus – la 31 octombrie 1996 ministrii mediului din Bulgaria, Georgia, Romania, Turcia, Federatia Rusa si Ucraina s-au intalnit la Istanbul pentru a semna Planul Strategic de Actiune pentru Marea Neagra, cel cuprinzator program adoptat vreodata pentru salvarea uneia dintre cele mai poluate mari de pe Terra.
Acest Plan Strategic de Actiune este rezultatul a 3 ani de studii, cercetari si consultari, care au confirmat faptul ca mediul Marii Negre este puternic afectat, dar a demonstrat, in acelasi timp, si faptul ca situatia nu este total lipsita de speranta. Documentul semnat nu a reprezentat doar o declaratie de intentie cu caracter general ci a fost si un angajament clar pentru trecerea la actiune. El contine masuri stricte pentru controlul tuturor surselor de poluare, dar orientarea sa nu este restrictiva ci constructiva. O mare curata si un mediu reabilitat ecologic pot oferi mai multe beneficii economice, inclusiv venituri si locuri de munca in turism, pescuit, acvacultura. Planul Strategic nu urmareste numai sa salveze mediul de la degradare ci, de asemenea, sa puna bazele unei dezvoltari durabile in intreaga regiune.
Poluarea marina nu tine cont de granite. Marea Neagra poate fi salvata doar daca cele 6 tari vor conlucra pentru acest scop comun. In acest sens se impune ca autoritatile, sectorul de afaceri, organizatiile neguvernamentale si cetatenii sa-si asume o parte din responsabilitatea fata de protectia mediului marin si costier prin schimbarea atitudinii, intelegand necesitatea unor actiuni privind dezvoltarea durabila a Marii Negre.
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni