Udatul Ionilor la Tălmacel
Vizualizari: 3679
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 04.01.2016 20:16
De catre: administrator
Judet: SIBIU
Localitate: Talmacel
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Udatul Ionilor la Tălmacel
Sfântul Ioan Botezătorul, în satul Tălmăcel are loc Udatul Ionilor, eveniment ce încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Este un obicei atât de vechi, încât nimeni din sat nu mai ştie azi de când se păstrează. Pregătirile pentru sărbătoare încep cu mult înainte de Crăciun, când oamenii din sat îşi scot din dulap şi îşi aranjează costumele populare, ţes covoare la război, ştergare şi ii, se îngrijesc să facă rost din timp de tot ce au nevoie pentru împodobirea costumelor, a animalelor și a carelor.
În ziua de Sfântul Ioan, pregătirile încep de dimineață în gospodăriile unde se împodobesc caii și carul alegoric. Împodobirea carului cu cetină de brad, covoare țesute și macrameuri durează câteva ore. După împodobire, fetele și feciorii urcă în carul alegoric la care se înjugă o pereche de boi.
După ce săteni din localitatea Tălmăcel participă la slujba religioasă de Sfântul Ion, un flăcău călare se așează în fruntea alaiului și anunță începutul sărbătorii locale.
Acesta pe un cal frumos și împodobit flutură tricolorul și vestește sărbătoarea pe toate ulițele satului, după acest moment se formează un adevărat alai de călăreti, car alegoric tras de boi, care împreună cu toți oamenii din comună dar și cei care poartă numele de Ion sau Ioana sunt botezați în pârâul Tălmăcel. Se pleacă spre râu strigând în bătaia clopopelor „Hai, Ioane, sa te botezăm în râu!”. Aşa cum cere tradiţia, se începe cu oamenii de vază, chiar dacă nu poartă numele Ion.
Primul care are onoarea de a fi ”udat” este chiar preotul satului, urmează oficialitățile locale, apoi feciorii din ceată cu prenumele de Ion. După ce toți Ioni din sat, de la cel mai mic la cel mai mare au urmat ritualul. Tradiţional, Ionii sunt botezaţi pentru spălarea păcatelor din anul ce tocmai a trecut şi pentru a se bucura de un nou an bogat. Sărbătoriţii merg la biserica din localitate sau la gospodăriile lor unde încing împreună cu invitați o horă cu dansuri specifice zonei (sărbe, învărtite, hațegane și jiane). Perpetuarea obiceiului este asigurat, dat fiind ca în aproape fiecare gospodărie există cîte un Ion.
Sărbătoarea Udatul Ionilor încheie ciclul sărbătorilor de iarnă din Mărginimea Sibiului.