Schitul Straja-Drumul crucii din România
Vizualizari: 9534
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 12.11.2014 21:01
De catre: administrator
Judet: HUNEDOARA
Localitate: Straja
Rating (1 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Pe lângă atracţia turistică de care se bucură, masivul Straja este renumit şi pentru încărcătura istorică şi religioasă a locului. De altfel, denumirea de Straja are semnificaţie istorică. În acest loc, în primul război mondial, au murit peste 800 de soldaţi, o parte din ei fiind înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din Lupeni. La Cabana Montana, în anul 1996, s-a aprins întro seară lumina intr-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, însă, la ceva timp, al doilea incident de acest fel a avut loc, o altă cruce apărând pe un alt bec - acest bec poate fi văzut la schitul Straja. Omul a luat cel de-al doilea bec şi s-a dus la Stareţul Mănăstirii Lainici, care l-a sfătuit să ridice o cruce. Aşa a fost construită crucea în memoria soldaţilor români cazuri în luptele de la Jiu în Primul Război Mondial, dar şi în memoria turiştilor care şi-au pierdut viaţa în zonă.
Mărturia unui ctitor afirmă următoarele: "În anul 1996, în Straja, la cabana Montana, chiar de Sfinţii Constantin şi Elena au ieşit nişte semne dumnezeieşti. Dintr-odată in interiorul unui bec s-a întipărit o cruce. La un interval de două săptămâni, în interiorul unui alt bec a apărut încă o cruce. Un călugăr mi-a spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în primul război mondial si nu sunt îngropaţi creştineşte", spune Părău.
Atunci bărbatul s-a gândit să ridice o cruce chiar în vârful Straja şi un schit, în memoria eroilor neamului. De altfel, acum, pentru a marca într-un fel istoria locului, cabanierii au amplasat un tun în mărime naturală, acesta fiind şi el o atracţie pentru turişti. Din luna octombrie a anului 1996, de când a fost ridicată crucea şi până în prezent, nici un turist nu şi-a mai pierdut viaţa în zonă.
Imediat după construirea crucii de către E.M. Lupeni, iniţiatorul acestui proiect, Emil Părău, a hotărât, împreună cu Episcopia Aradului, să ridice un Schit lângă cruce care să aducă pioşenie locului.
Din anul 2006, intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri, pe pereţii căruia este pictat, în întregime, Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament.
Straja - Drumul Crucii - un obicei al locului
Staţiunea turistică Straja mai este de asemenea cunoscută şi datorită procesiunii "Drumul Crucii" organizată în Vinerea Mare a Sărbătorilor Pascale. Anual, în Vinerea Mare are loc "Drumul Crucii", singurul pelerinaj ortodox din România care străbate muntele Straja, pană la schitul construit în vârful muntelui.
"Drumul Crucii" a fost iniţiat de Emil Părău, un om de afaceri din oraşul Lupeni, în anul 2000, după ce a finalizat construcţia schitului din masivul Straja. De atunci se reface drumul parcurs de Mântuitorul Isus Hristos cu cele 14 popasuri.
La fiecare dintre acestea există câte un basorelief care simbolizează scena respectivei opriri făcute de Mântuitor in drumul Său către muntele Golgota. La fiecare basorelief soborul de preoţi care participă la procesiune se opreşte pentru a se ruga.
An de an, circa 4.000 de persoane şi 20 de preoţi participă la procesiunea Drumului Crucii din Straja. Ei duc pe umeri o cruce în mărime naturală, în care se găsesc încastrate părticele din crucea pe care a purtat-o Mântuitorul şi pe care a fost răstignit pe Golgota. Crucea se găseşte în Schitul Straja.