Tradiții populare de Crăciun în Țara Oașului
Vizualizari: 4065
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 08.12.2015 21:44
De catre: administrator
Judet: SATU MARE
Localitate: ORAS NEGRESTI-OAS
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 04.12.2015
Tradiții populare de Crăciun
Mult așteptata sărbătoare creștinească a ,,Nașterii pruncului Isus” sau ,,Crăciunul” este considerată una dintre cele mai importante sărbători, o sărbătoare a familiei, perioada din an când toți cei dragi nouă sunt împreună, bunici, părinți și copii.
Denumirea sărbătorii ,,Crăciun”, are origini foarte vechi si este tradusă ca:descoperire, creație sau facere. Legendele populare creștine ne spun despre ,,Moș Crăciun” că ar fi fost soțul ,,Crăciunesei”, o femeie bună și foarte generoasă, care ar fi găzduit-o pe Maica Sfântă pentru a da naștere ,,Pruncului Isus”.
Tot legenda ne spune că Moș Crăciun a fost un om foarte sever, pedepsind orice greșală, inclusiv pe fetele și soția lui. Crăciunesei fiindu-i frică de soțul său, care nu era acasă, a găzduit-o pe Maica Sfântă în grajdul cu vite al gospodăriei pentru a naște pe cel care urma să fie ,,Mântuitorul nosru”. După ce minunea s-a produs, și Isus a venit pe lume, încăperea s-a umplut de lumină Dumnezeiască, astfel încât Crăciun, când s-a întors acasă a crezut că grajdul îi luase foc. Nu a fost așa, mai mult, fetele lui care erau fără vedere și fără mâini, acestea fiind schilodite de tatăl lor, au fost găsite cu mâini și au putut să și vadă. Văzând Crăciun o asemenea minune, s-a închinat și el lui Isus și s-a schimbat, deve - nind un om bun și foarte generos. În semn de mulțumire și recunoștință, Crăciun a împărțit mere, nuci și colăcei tuturor copiilor din acele locuri. Datina a fost păstrată cu strictețe de ,,Moș Crăciun”, până în zilele noastre, când Moșul, acum cel bun și generos împarte daruri an de an în ,,Ajunul Crăciunului” la toți copii cuminți din întreaga lume.
Obiceiurile și tradițiile legate de sărbătorile de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului și se sfârșesc de Bobotează sunt păstrate și transmise din generație în generație în toată țara, fiecare regiune având propriile obiceiuri, unele mai frumoase decât altele. Foarte bine păstrate sunt tradițiile și obiceiurile din perioada sărbătorilor în Nordul Țării, în Maramureș, Bucovina și Țara Oașului din județul Satu Mare. Fiecare din aceste regiuni adună în pragul sărbătorilor, în jurul mesei de ,,Crăciun”, din toate colțurile lumii, pe cei dragi lor, de la care nu lipsesc turiștii, oaspeți de seamă, care, în această perioadă fac parte integrantă din familiile care îi găzduiesc.
Crăciunul în Țara Oașului, județul Satu Mare
La fel ca în celelalte zone ale țării, Țara Oașului, zonă etnofolclorică situată în județul Satu Mare și străveche vatră de cultură și civilizație românească, păstrează și astăzi vie emoția venirii săr bătorilor de iarnă, în special a Crăciunului. Oșenii, oameni harnici, mândri și gospodari se pregătesc din timp pentru marele eveniment – Crăciunul – odată cu începerea postului, la 15 noiembrie, „postul de bucate și postul de păcate”. În această perioadă toți membrii familiei se ocupă cu treburi care țin de: curățenia curții, a casei, a mormintelor etc.
Oșencele sunt maestre în arta gătitului și pregătesc de sărbători bucate specifice zonei după rețete tradiționale învățate de la mamele și bunicile lor, iar secretul reușitei acestora e numai de ele știut. Nu lipsește din această zonă tradiția tăierii porcului, în ziua de Ignat și a pregătirii preparatelor specifice sărbătorilor de iarnă: cârnații, jumările, caltaboșii, slănina, boacele umplute, fripturile, cozonacii, prăjiturile și, de asemenea, colăceii pentru răsplata colindătorilor. Pe masa oșenilor, la loc de cinste, alături de bucate și alte băuturi, stă sticla cu ,,pălincă de Oaș”, băutură tradițională cunoscută în întreaga lume.
Colăceii sunt dăruiți copiilor de către gazde, alături de nuci și mere (mai nou și dulciuri sau bani) și sunt adunați de aceștia în trăistuțele de pânză confecționate de mamele sau bunicile lor. De asemenea, tot în categoria pregătirilor de Crăciun intră învățatul colinzilor și al scenetelor (Steaua, Viflaimul, Capra, Chiraleisa). Aceste activități se desfășoară acasă sau la șezătorile organizate în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă. Până la Crăciun toată lumea, de la mic la mare, trebuie să știe colinda.
Manifestările specifice sărbătorilor de iarnă în Țara Oașului sunt numeroase cum ar fi: colindatul cu Steaua, cu Viflaimul, cu Capra, cu Plugușorul, cu Sorcova, Chiraleisa.
De asemenea, această perioadă este propice practicilor magice de măritiș (descoperirea ursitului, aducerea pețitorilor), de prosperitate, de fertilitate, de împlinire a omului, de înfrumusețare. La colindat participă aproape întreaga colectivitate, de la cetele de copii, la cetele de tineri sau la cele ale bătrânilor. Sunt cântate în special colindele religioase, dar și cele laice, sau colindele legate de viața pastorală, care au asimilat balada, colindele cu caracter satiric.
Colinda este recitată la fereastra casei, iar gazda generoasă auzind colinda deschide ușa și poftește colindătorii în casă pentru a-i cinsti și a sărbători împreună marele praznic al nașterii lui Isus. În fiecare casă, în seara de Crăciun, lumina este aprinsă, porțile sunt deschise pentru a primi colindătorii, iar familia este așezată în jurul mesei, bucurându-se de marea sărbătoare alături de turiștii prezenți în zonă pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.
Oșenii iubesc atât de mult aceste tradiții și obiceiuri din zona lor încât au creat un festival internațional al obiceiurilor de iarnă, organizat anual, în a doua sau a treia zi de Crăciun, la Negrești-Oaș. Aici, se adună grupuri de colindători și formații artistice la o paradă a portului popular, iar apoi se întrec în a prezenta cele mai frumoase și originale colinzi și obiceiuri de iarnă.
De remarcat, în Țara Oașului este obiceiul purtării costumelor tradiționale în zilele de sărbătoare, o adevărată paradă a portului popular oșenesc. Aceste costume se pregătesc cu multă migală de către fetele și femeile din zonă și sunt îmbrăcate în zilele de Crăciun la biserică și la danț (hora tradițională din Țara Oașului).
Dintre toate sărbătorile de peste an ,,Sara Crăciunului,, rămâne cea mai frumoasă. Nimeni în această seară nu are voie să fie trist și singur. Lumina nu se stinge toată noaptea, porțile se țin deschise, pentru a vă primii pe voi, cei care doriți să aveți parte de un Crăciun magic și binecuvântat!!!