Poiana Braşov - Emblema României
Vizualizari: 18408
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 09.11.2014 11:52
De catre: administrator
Judet: BRASOV
Localitate: Poiana Brasov
Rating (2 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Poiana Brasov este cea mai renumită stațiune pentru sporturile de iarna din Romania si totodata un important centru turistic international. Aici se schiaza de mai bine de 100 de ani, in anul 1906 a avut loc primul concurs de schi din România.
Statiunea Poiana Brasov dispune de mai multe pârtii de schi, cu grade diferite de dificultate (o partie olimpica, trei partii pentru coborire si slalom urias, o pârtie pentru slalom special, doua trambuline etc.), terenuri de sport (pentru tenis, minigolf, handbal, baschet), un lac, mai multe instalații de transport pe cablu, un funicular, un teleferic, un skilift, piscine acoperite de inot, centre de fitness, sauna, sali de gimnastica medicala, discoteci, baruri si restaurante, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri si restaurante.
Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf si particule care provoaca alergii, presiunea atmosferica relativ scazuta, si ionizarea intensa, sunt principalii factorii naturali de cura care recomanda statiunea pentru tratamentul nevrozei astenice, pentru stari de epuizare si surmenaj fizic si intelectual, pentru anemii secundare si boli endocrine,(hipertiroidie benigna), pentru boli ale aparatului respirator (sechele ale pleureziei sau sechele virale sau ale pneumoniei bacteriene, pentru anumite forme de astm bronsic si de bronsita astmatiforma cronica).
Istoria pe scurt
Infintata in 1895, Poiana Brasov deservea ca loc turistic pentru locuitori orasului Brasov.
Primul stabiliment a fost o cabana construita in anul 1904.
In anul 1906 Poiana Brasov a fost recunoscuta ca statiune de iarna si trei ani mai tarziu se desfasurau primele mari competitii de iarna. In 1951 au tinut loc jocurile internationale de iarna a studentilor.
In zilele noastre Poiana Brasov seamana mai mult cu un mic orasel avand hoteluri luxurioase si restaurante bune.
Geografie: Statiunea se afla la poalele Masivului Postavarului la o altitudine de 1030 m, iar cel mai inalt varf de munte este Cristianul Mare altitudinea de 1799 m, ceea ce inseamna o diferenta de altitudine de aproape 800 m.
Clima: Clima este montana cu o temperatura medie anuala de 5 grade Celsius (media temperaturii in iulie este de 14,5 grade, iar media temperaturii in ianuarie este de -5 grade), iar precipitatiile depasesc 900 mm anual., Temperatura medie este vara de 20 grade C si iarna de -3 grade C.
Primii fulgi de zapada cad cam spre sfarsitul lui septembrie, iar ultimii cam spre sfarsitul lui aprilie.
Zapada exista incepand cu jumatatea lunii decembrie si pana la sfarsitul luni martie; grosimea stratului de zapada este in medie de 50 cm si de aprox. ~100 cm pe munte.
Stratul de zapada dureaza cca 120 de zile pe an.
Accesul in statiunea Poiana Brasov
Din localitatile Brasov si Rasnov, prin doua sosele modernizate, precum si prin numeroase trasee turistice ce pornesc din localitatile: Brasov, Timisu de Sus, Timisu de Jos, Paraul Rece, Rasnov si Cristian.
Dinspre Mun. Brasov spre Poiana Brasov circula din jumatate in jumatate de ora autobuze - Traseul 20, plecarea din statia Livada Postei, costul unui bilet/calatorie este de 3, 50 Ron, sau cu taxiul-este 1,50 Ron pornirea si 1, 50 Ron -km, calatoria dureaza maxim 20 de minute. Pentru cei care vin cu masina: din Brasov sunt 13 km si din Rasnov 12 km pana in Poiana.
Mai multe despre Poiana Brasov
La doar 12 Km de Brasov regasim statiunea Poiana Brasov amplasata pe versantul nordic al Masivului Postavarul (Vf. Cristianul Mare - 1799 m), din cadrul Carpatilor de Curbura.
Longitudine: 25�33"12"" E
Altitudine: 950 - 1050 m.
Statiunea este avantajoasa si prin situarea ei in preajma Municipiului Brasov, renumit punct turistic pentru monumentele sale arhitectonice vechi si pentru constructiile si dotarile turistice de un inalt nivel. De fapt, Poiana Brasov este incadrata intr-o constelatie de statiuni si cabane turistice situate de-a lungul vailor Prahovei si Timisului si in Muntii Bucegi, Garbovei, Piatra Mare si Piatra Craiului. Spre acesti munti se pot efectua excursii variate care permit vizitarea a numeroase obiective turistice.
Asemanatoare in privinta conditiilor naturale cu alte statiuni turistice montane ca Chamonix, Zakopane sau Cortina D"Ampezzo, statiunea Poiana Brasov si-a castigat un binemeritat renume prin integrarea armonioasa in peisaj a dotarilor turistice, prin posibilitatile largi de practicarea sporturilor de iarna si prin conditiile bune de odihna si recreere in orice perioada a anului.
Privita de la inaltime, statiunea Poiana Brasov pare o mica oaza in imparatia muntilor, imbracati in haina verde a padurilor de molid si fag, in care vilele si hotelurile cu arhitectura pe cat de variata pe atat de moderna imprima un plus de pitoresc.
Stratul de zapada se mentine timp de 4-5 luni pe an, astfel ca sporturile de iarna pot fi practicate atat de incepatori cat si de sportivii de performanta din noiembrie pana in martie.
Poiana Brasov detine cea mai densa si mai moderna dotare turistica montana din tara noastra.
Aici intalnim hoteluri de trei si patru stele, dotate cu piscina, sali de spectacole si conferinte, un centru de echitatie, baze sportive sau locul cunoscut "Stana Turistica". Dispune de trei piste de coborare si de slalom urias, de pe o pista de slalom special, de doua trambuline si de un lac artificial pentru sporturi de vara.
Statiunea este dotata cu doua linii de telecabina si una de telegondola care asigura accesul turistilor spre culmile Postavarului, la care se adauga, sezonier, mai multe linii de teleshi.
Poiana Brasov este insa locul ideal si pentru petrecerea lunilor de vara. Clima de munte (cu aer bogat in ozon); lacul artificial (ce ofera numeroase posibilitati de agrement); potecile marcate (ce conduc pe amatorii de drumetii la diverse cabane, oferind peisaje uimitoare); unitatle de cazare confortabile justifica pe deplin renumele international acestei statiuni.
Statiunea Poiana Brasov este recomandata pentru odihna activa (sport si agrement), avand efecte terapeutice asupra sistemului nervos central cu influente pozitive asupra tuturor functiilor vitale.
Agrementul cuprinde intr-o paleta elastica toate activitatile ce au drept scop sa scoata turistul de sub influenta oboselii si a stresului, oferindu-i cele mai variate mijloace de sport, distractie, divertisment si amuzament, in vederea dezvoltarii sale fizice si spirituale, refacandu-i forta necesara pentru continuarea activitatilor zilnice.
Oferta specifica sezonului rece in Poiana Brasov
Practicarea schiului alpin si de fond pe partiile cu diferite grade de dificultate, fiind asigurat transportul cu mijloace de transport pe cablu;
Practicarea saniusului pe partiile special amenajate;
Practicarea patinajului pe patinoarul artificial;
Plimbari cu sanii trase de cai;
Invatarea schiului cu instructori de specialitate in cadrul scolii de schi specializata mai ales in schi alpin cat si schi fond atat pentru incepatori cat si pentru avansati; centre pentru inchirierea materialelor sportive.
Oferta specifica sezonului cald in Poiana Brasov
Drumetii montane in Masivul Postavarul;
Alergarea si mersul pe jos sunt favorizate de terenul cu pante reduse si de numeroasele alei strajuite de paduri de conifere;
Tenis de camp pe terenurile amenajate in apropierea hotelurilor;
Minigolf si handbal pe terenul din zona lacului;
Plimbari cu barci si hidrobiciclete pe lacul Poiana;
Cursuri de calarie si practicarea echitatiei in imprejurimi;
Windsurfing, yolle si ambarcatiuni pe lacul Moacsa (40 Km);
Miniparc de distractii pentru copii.
Apreschi - activitati de agrement pe tot parcursul anului:
Inot, sauna, masaj la piscinele din statiune; gimnastica de intretinere; popicarie; mese de biliard;
Arta culinara traditionala romaneasca;
Program de actiuni si obiceiuri populare romanesti organizate la diferite date calendaristice;
Pentru copii exista gradinite al caror personal vorbeste si limbi straine;
Excursii - turul municipiului Brasov cu vizitarea principalelor obiective;
Excursii la: Castelul Bran, Biserica Evangelică din Cristian, Complexul Sambata, Cheile Bicazului, Bucuresti, Nordul Moldovei, Delta Dunarii, Litoral.
La cererea delegatiilor de firme si in raport cu cererea turistica, se vor organiza si alte acttuni turistice menite sa conduca la o vacanta cat mai placuta in statiunea Poiana Brasov.
Statiunea Poiana Brasov reprezinta totodata si locul preferat de antrenament si refacere pentru sportivi de performanta de diferite discipline. Cercetarile medicale intreprinse asupra antrenamentului sportivilor au aratat influenta binefacatoare a curei de altitudine din Poiana Brasov asupra capacitati lor de efort.
De asemenea, Poiana Brasov poate gazdui diferite consfatuiri, intruniri, simpozioane pentru grupuri de 150 - 200 de persoane, asigurandu-se cazarea, masa si sali de conferinta la care se adauga seara si la sfarsit de saptamana, variate programe de agrement, excursii prin imprejurimi.
Intre cladiri, baze sportive si terenurile de agrement exista un paienjenis de alei, drumuri asfaltate si poteci a caror parcurgere da posibilitatea cunoasterii statiunii si imprejurimilor.
O atractie deosebita in Poiana Brasov o constituie Centrul de Echitatie. Acesta este situat in nordul statiunii, pe stanga soselei spre Brasov, in apropiere de Cabana Junilor. Centrul dispune de un grajd cu un efectiv de 26 cai, (din rasa gidan, hutul si lipitan), cu toate anexele necesare, de un manej (70x50 m) si de un teren de sport multifunctional.
In curtea Centrului de Echitatie a fost dat in folosinta un popas turistic cu 12 casute, bufet si bar de zi, destinate in special celor veniti sa practice calaria. Se ofera si spatii de cazare: 45 de locuri in vile de 2 stele, cu bucatarii moderne, sufragerii, TV color, cablu.
Turistii pot sa apeleze la sfaturile unor instructori calificati care sa-i initieze in arta calariei. Aici se poate inchiria si echipamentul necesar practicarii acestui sport, iar pentru incepatori sunt organizate cursuri de calarie cu o durata de 6 zile.
De asemenea, se organizeaza plimbari de agrement calare, plimbari cu carute cu coviltir, cu calesti, trasuri si sanii. In cadrul centrului sunt prezentate la cerere, demonstrații de calarie.
De o deosebita apreciere se bucura excursiile calare pe urmatoarele trasee:
- Centrul de echitatie - Cabana Junilor - Stana Turistica - Spinarea Lunga - Cabana Aviatorilor.
- Centrul de echitatie - Cabana Junilor - Vila Ruia cariera - Poiana lui Branca - Valea cu Apa - Pietrele lui Solomon (popas).
- Centrul de echitatie - Cabana Junilor - Vila Ruia cariera - Groapa lui Simon - Crucul Mare - Cabana Postavarul.
- Poiana Brasov - Bran.
- Poiana Brasov - Tampa.
- Poiana Brasov - Rasnov - Cabana Cheia - Cabana Trei Brazi - Timisu de Sus - Cabana Postavarul - Poiana Stechil - Centrul de echitatie.
In apropierea hotelurilor sunt situate o serie de restaurante cu specific romanesc dar si unități de agrement:
- Coliba Haiducilor - restaurant cu specific romanesc;
- Sura Dacilor - restaurant cu specific romanesc;
- Vanatorul - restaurant vanatoresc;
- Complexul Favorit - club de noapte;
- Stana turistica - restaurant in stilul unei stani traditionale;
- Miorita - local cu program folcloric si bucatarie traditionala.
Partii de schi din Poiana Brasov:
Denumire partie /Grad de dificultate /Lungime/ Diferenta de altitudine
1. Lupului / dificil / 1710 m/ 765 m
3. Kanzel / dificil / 1765 m /110 m
4. Ruia / dificil / 1690 m /195 m
7. Bradul / usor/ 1115 m /80 m
8. Stadion / usor / 1040 m/ 80 m
9. Icpat /dificil/ 1326 m/170 m
Telegondola "Postavarul Expres" - Poiana Brasov / Romania
Inaugurata in decembrie 2005, telegondola Anateleferic Expres poate transporta 1800 persoane /ora. Telegondola urcă la Cabana Cristianul Mare, de aici se poate face o drumetie la Cabana Postăvarul (1590 m) sau urca mai sus, pe Vârful Postăvarul (1802 m)
Numar locuri in telegondola: 8 locuri
Lungimea traseului: 2.140 metri
Diferenta de nivel: 670 metri.
Statia inferioara: langa Hotelul Miruna
Statia superioara-1710 m altitudine: La sud de cladirea Salvamontului, langa Partia de schi Lupului.