Ruga Timişoarei, Timişoara
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 21.08.2024 18:08 De catre: administrator
Judet: TIMIS
Localitate: MUNICIPIUL TIMISOARA
Data inceput: 12.09.2024
Data final: 15.09.2024
Vizualizari: 4595
Data adaugarii: 31.08.2014
Ruga Timişoarei, Timişoara, județul Timiş
Scena Teatrului de Vară - Parcul Rozelor
Ediția a XXVI-a
„Ruga Timişoarei” este o sărbătoare importantă pentru Timişoreni. Ea se ţine cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane, Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş.
Religia şi cultivarea tradiţiilor locale sunt două elemente care se regăsesc la tot pasul în oraşul de pe Bega.
După Sfânta Liturghie ce are loc la Catedrala Mitropolitană, vor urma spectacole de muzică şi dansuri populare cu artiști îndrăgiți, Parcul Rozelor fiind locaţia potrivită pentru distracţie şi voie bună.
Primăria Municipiului Timişoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara organizează, Ruga Timișoarei, pe scena Teatrului de Vara din Parcul Rozelor.
Începutul de toamnă vine cu o importantă sărbătoare a orașului: hramul Catedralei, de ziua Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, însoțit de evenimentele asociate lui – Ruga Timișoarei și Ziua Minorităților, care încheie stagiunea noastră în aer liber din Parcul Rozelor.
Între 12 și 15 septembrie vom celebra împreună spiritul unic al Timișoarei multiculturale. Iata și programul evenimentelor organizate de Primăria Timișoara defalcat pe zile.
Joi, 12 septembrie 2024
Evenimentele încep la ora 20:00 în Piața Sfântul Gheorghe
„Minunile Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș” – spectacol-rugăciune, despre minunile Sfântului Iosif, cu actorii: Cătălin Ursu, Ana-Maria Cojocaru, Raul Lăzărescu, Raul Bastean și Nuți Dorobanțu.
Interpretează: Alina Mihocaș și Corala „Contrast”. Dirijor: Vasile Bădescu
Se împlinesc aproape 400 de ani de când Sfântul Iosif a stins văpaia, prin puterea rugăciunii, devenind apărătorul pompierilor și tot aproape 400 de ani de pomenire neîntreruptă a numelui său pe pământ bănățean. Ne vedem, așadar, în Piața Sfântul Gheorghe, pentru a-l pomeni împreună, prin artă, pe Sfântul Iosif și pentru a-i cinsti, în amintirea sa, pe pompierii timișoreni și de pretutindeni.
Vineri, 13 septembrie 2024
ora 9:30, Catedrala Mitropolitană, Sfânta Liturghie Arhierească
ora 18:00, Parcul Rozelor, Spectacol și joc de Rugă
Încing jocul de Rugă orchestra și dansatorii noștri de la Ansamblul „Timișul”, însoțiți de soliștii Lioara Boșcu, Carmen Popovici-Dumbravă, Zorica Savu, Adrian Stanca, Dumitru Stoicănescu și Ramona Vița.
Dirijor: Deian Galetin. Coregrafi: Maria Dudău-Topciov și Ciprian David
Sâmbătă, 14 septembrie 2024
La ora 18:00 în Parcul Rozelor începe Ziua Minorităților
Ruga este, pentru comunități, un prilej de întâlnire cu cei dragi, care îți calcă pragul, în zi de sărbătoare. Astfel, pe 17 septembrie, Parcul Rozelor va fi gazdă pentru prietenii noștri, reprezentanți ai multiculturalității timișorene, care nu este și nu trebuie să devină niciodată un clișeu, ci trebuie cultivată și dusă mai departe, cât mai departe, peste timp.
Ne vedem, așadar, în Parcul Rozelor, cu ucraineni, nemți, unguri, sârbi, bulgari, evrei și cu toți cei cu care împărțim pământul binefăcător al Timișoarei, de veacuri sau din vremuri mai noi. Invitați speciali: Urban Verbunk (Ungaria) și stegarii din Carpineto Romano (Italia).
Ce este Urban Verbunk?
Cu Urban Verbunk vom avea o experiență artistică spectaculoasă, cu un mesaj extrem de puternic, dincolo de cuvinte.
S-au făcut remarcați în lumea întreagă, prin spectacole atipice: dansuri folclorice maghiare, interpretate pe muzică de operă sau reinterpretate în cheie contemporană, așa cum este
„Dansul elementelor”, care va fi prezentat publicului timișorean.
Un spectacol-semnal de alarmă, despre relația dintre Om și Pământ, care aduce pe scenă apă, foc, aer și pământ. Vor evolua pentru noi șapte dansatori acrobați, printre care și cel mai rapid dansator de coregrafie folclorică din lume, Ahmed Moussa.
STEGARII DIN CARPINETO ROMANO
Încă din Evul Mediu, în Carpineto se obișnuia să se organizeze turnee și jocuri ecvestre în cinstea Sfântului Augustin. Ca premiu, câștigătorului i se oferea o pânză colorată prețioasă, paliumul, pentru a fi fluturată în semn de victorie înaintea învinșilor.
„Sbandieratori e Musici dei 7 Rioni Storici” sunt purtători ai acestui străvechi obicei, din dorința de a păstra vie tradiția artei drapelului, în toate formele ei de expresie: folclorice, tradiționale culturale și sportive.
Aparițiile lor sunt mereu captivante și spectaculoase. Frumusețea vizuală este combinată cu plăcerea cadențelor muzicale ale tobelor. Costumele prețioase sunt lucrate manual, în stil renascentist și baroc.
Duminică, 15 septembrie 2024
De la ora 18:00 în Parcul Rozelor este Ruga Tinerilor
„Ruga Tinerilor” este expresia dorinței noastre de a duce mai departe tradiția, obiceiurile, jocul și cântul popular, cu implicarea tinerilor timișoreni.
În program: spectacol cu Ansamblul „Timișul” Tineret; poezie dialectală cu copiii de la Școala Gimnazială nr. 30 Timișoara; „Cântec, joc și grai străbun”, cu laureații concursului omonim, organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara. Seara se va încheia cu jocul de Rugă, însuflețit de talentații tineri soliști Alexandra Acs, Maria Bartulov, Ana-Gabriela Coțe, Dorinel Gavriluț-Pârvoni, Ana-Maria Moldovan, Georgiana Necșa, Bianca Opăriuc, Denisa Peia, Maria Șaptebani, Vlad Văcaru și Adonis Vojin (Serbia).
Organizatori : Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Primăria Municipiului Timişoara
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni