România în cifre şi date
Vizualizari: 5019
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 14.11.2014 12:53
De catre: administrator
Judet: BUCURESTI
Localitate: BUCURESTI SECTORUL 1
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Nume oficial: România.
Limba oficială: limba română, se mai vorbesc limbiile comunităților: maghiară, germană, rromani.
Romania este amplasată în sud-estul Europei și se învecinează cu Ucraina (la nord și est) și Republica Moldova (la est), cu Ungaria (la vest și nord-vest), cu Serbia (la sud-vest) și cu Bulgaria (la sud). Suprafața țării este de 238 391 kmp. Este membră a NATO și a Uniunii Europene.
Teritoriu: 237 428 kmp
Drapelul: roșu, galben și albastru, în benzi verticale, cu albastru lângă lance.
Forma de guvernământ: constituțional, republică parlamentară bicamerală, care garantează drepturile democratice de libertate și exprimare liberă. Astăzi România are un regim politic demorcratic și economie liberă. Legislatia adoptată după 1989 garantează dreptul minorităților la identitate culturală.
Statut european: Membră a Uniunii Europene de la 1 ianuarie 2007
Populația: 21 733 556 locuitorii (2003), dintre care 89% români. Principalele minorități sunt formate din maghiari și secui (7,1%), rromi (1,7%); diverse minorități : germani, evrei, armeni, turci, tătări, sârbi, ucraineni, lipoveni etc.
Religia predominantă: majoritatea populației este creștin-ortodoxă (86, 8% din populație). Alte culte: catolic (5%), greco-catolic (1%), protestant (3,5%) etc.
Capitala: Municipiul București 2 064 000 locuitorii), oraș atestat pentru dată la 1459, situat în sud-est, în Câmpia Română.
Repere istorice: Aici veți întâlni un popor mai vechi de 2 000 de ani, faimos prin ospitalitatea și fidel păstrător al tradițiilor si obiceiurilor populare.
În anii 101-106 e.n, în urma unor războaie sângeroase, împratul roman Traian a cucerit regatul dacilor condus de Decebal. Poporul român s-a născut din coabitarea dacilor autohtoni și a coloniștilor romani. Istoria a făcut ca, timp de secole, românii să traiască despărțiți în trei provincii: Valahia (la sud), Moldova (la est) și Transilvania (în centru și nord vest).
În 1859, Valahia și Moldova, care se aflaseră un timp îndelungat sub domninație otomană, s-au unit formând România (din 1862). În 1877 tânărul principat își declară independența. Câțiva ani mai târziu, în 1881, prințul Carol I este încoronat rege, astfel născându-se Regatul României.
După primul război mondial toate provinciile locuite de români s-au unit: Transilvania și Bucovina (aflată în nordul Moldovei), care s-au separat de Imperiul Austro-Ungar și Basarabia (la est) care s-a separt de Imperiul Rus.
1 Decembrie 1918, ziua în care aceste ținuturi sa-u unit cu Regatul României, este sărăbătorită în fiecare an ca zi națională a României. După al doilea război mondial în România a fost instaurat regimul comunist. La 22 decembrie 1989, în urma manifestațiilor sângeroase de la Timișoara, București, Sibiu, Brașov și din alte orașe, dictatorul comunist Nicolae Ceaușescu a fost alungat. Curajul populației și sacrificiul celor care au înfruntat forțele de opresiune au dus la sfârșitul regimlui comunist.
Ora oficială: Gmt+3 ore în timpul verii (începând cu ultima duminică din martie, până în ultima duminică din octombrie) și GMT + 2 ore pentru tot restul anului.
Clima: temperat-continenatlă. Media temperaturii de vară este 22-24 grade celsius, putând atinge chiar valorii de 38 grade celsius. În timpul iernii, media temperaturii se menține sub-3 grade celsius.
Unitate de măsură: metrul (se folosește sistemul metric) 1 km=0, 62mile; temperatura se măsoară în grade Celsius, iar sursele de electricitate sunt la 220 V.
Moneda națională: Leu (Ron). 1 leu-100 bani. Bancnote curente în circulație: 1, 5, 10, 50, 100, 200 și 500 lei. Monede curente în circulație: 1,5, 10 și 50 de bani. România aplică legislația Convenției internaționale pentru facilități vamale și trafic de călători. Orice călător poate intra sau ieși de pe teritoriul României cu o sumă maximă de 10 000 dolari americani, cash sau sub forma cecurilor de călătoriei.
Telefon de urgență: 112 (serviciul de urgență în toată țara).
Sărbători legale: 1 Decembrie-ziua națională a României: 1 și 2 ianuarie – Anul Nou; 1 Mai-Ziua Muncii; prima și a doua zi de Paște; 25 și 26 decembrie – Crăciunul.
Turism in România
România înseamnă Carpații, Marea Neagră, Delta Dunării, mănăstiriile din nordul Moldovei, tradițiile milenare din regiunea Maramureșului; Transilvania cu legenda contelui Dracula; vinurile renumite, bucătăria tradițională și, mai ales, ospitalitatea locuitorilor. Într-un spațiu geografic destul de restrâns varietatea peisajului este absolut fascinantă. În România vă puteți bronza pe litoral, puteți urca în sălbăticia munților și coborâ în peșteri adânci, puteți explora Delta Dunării, sau vă puteți odihni într-o gospodărie tradițională, bucurându-vă de mâncărurile naturale și degustând vinuri excelente.
Cum ajungem in România
Dacă doriți să călătoriți în România, cu mașina, trebuie să aveți la dumneavoastră permisul de conducere, actele mașinii și cartea verde. Viteza admisă în localități este de 50 km/h, în afara localităților-90 km/h, pe autostrada -120 km/h. Nivelul de alcoolemie admis : 0.0.
Distanța între București și alte capitale europene: Atena-1 252 km; Berlin -2 154 km; Budapesta-893 km, Istanbul-704 km; Paris -2 401 km; Viena-1 100 km.
Există numeroase trenuri care pleacă din capitalele europene cu destinația București. Calea ferată spre Istambul asigură legătura cu principalele noduri de comunicație din Orientul Mijlociu. România este membră a Sistemului Internațional de Tarifare RIT și a Inter Rail.
Curse regulate și curse charter asigurate de compania națională Tarom și de companii străine leagă Bucureștiul de marile aeroporturi ale lumii. Aeroportul internațional București-Otopeni este situat la 16 km de București. Legătura cu orașul este asigurată de autobuze moderne și de diverse companii de taximetre.
Aeroporturile internaționale-București-Băneasa, Arad, Cluj-Napoca, Constanța-Mihail Kogălniceanu, Oradea, Târgu Mure, Satu Mare, Timișoara, București-Otopeni-ca și marile hoteluri oferă servicii de rent-a-car.
Dacă veniți în România dinspre Odessa (Ucraina) sau dinspre Samsun (Turcia), puteți folosi transportul fluvial, pe Dunăre, și transportul maritim.