Recomandari pentru sezonul de vara 2013
Vizualizari: 4483
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 29.01.2014 10:03
De catre: administrator
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Pe fondul debutului sezonului vacanţelor şi concediilor, incepe să crească şi numărul turiştilor care abordează zona montană. Pentru a mări şansele celor care aleg muntele ca destinaţie de vacanţă să rămână cu amintirea unui sejur montan extrem de reuşit, venim cu unele recomandări.
Prin punerea lor în practică va creşte gradul de siguranţă în faţa riscurilor existente în mediul natural montan. Astfel:
Primul demers al turistului care intenţionează să abordeze zona montană este şă se informeze cât mai complet despre zona abordată, inclusiv să posede o hartă cât mai recentă a acelei zone. Reamintim că în zona platoului carstic Padiş s-au derulat in ultimii ani acţiuni complexe de resistematizare a sistemului de trasee şi marcaje. Din acest motiv e foarte posibil ca unele hărţi să nu mai corespundă, pe alocuri, cu situaţia din teren.
Ca urmare recomandăm solicitarea de informaţii turistice la sediul Administratiei PNA, din localitatea Sudrigiu, la circa 300 m de intersecţia drumului Sudrigiu – Pietroasa cu E79, precum si a agenţilor de teren şi chiar a patrulelor Salvamont din zonă.
Noua variantă a traseelor turistice din arealul PNA este disponibilă pe site-ul www.parcapuseni.ro. Alte pagini web care oferă date constant reactualizate despre zonă sunt www.padis,info, www.welcometoromania.ro/Apuseni şi www.padisinfo.hu.
- Să-şi planifice turele de vizitare astfel încât să evite deplasarea dupa lăsarea întunericului.
- Să nu abordeze trasee sau obiective turistice care presupun un efort fizic mai mare decât posibilităţiile proprii sau ale însoţitorilor, în mod special persoanele suferinde de afecţiuni cronice care, sub influenţa factorilor de mediu şi/sau intensităţii efortului depus, pot evolua ca şi gravitate determinând aparaţia unor situaţii periculoase pentru viaţa.
- Să evite expunerea prelungită la soare, în special între orele 11:00 – 16:00, fără mijloace de protecţie a organismului.
- Să aleagă o alimentaţie echilibrată, uşor digerabilă, bogată în vitamine, cu aport caloric pe măsura efortului presupus de efectuarea turelor de vizitare.
- Să-şi asigure pe drum o rezervă suficientă de apă potabilă pentru a evita deshidratarea.
- Să se evite consumul excesiv de băuturi alcoolice, în mod special spirtoase, limitând acest consum la minimum.
- Să nu pornească pe un traseu după consumarea în exces de alcool şi să nu consume alcool pe parcurs.
- Atenţie la utilizarea focului deschis, dat fiind ca în urma furtunilor din anii precedenţi, cantitatea de material lemnos uscat acumulat în unele zonele împădurite este extrem de mare. Pericolul de incendiu este cu atăt mai serios pe perioadelor de caniculă prognozate pentru vara acestui an.
- Atenţie la avertizările meteo, privind apariţia caniculei şi/sau posibilitatea producerii furtunilor şi vijeliilor în zona montană.
- Să respecte întocmai indicaţiile şi recomandările făcute de patrulele Salvamont şi agenţii de teren ai Parcului Natural Apuseni.
Deasemenea, atragem atenţia organizatorilor diferitelor tabere, stagii, concursuri tematice şi cu participare numeroasă,. în mod special cele care includ în program elemente specifice practicării unor sporturi extreme – alpinism, escaladă, speologie, sporturi nautice, ciclism montan etc si care au ca loc de desfăşurare arealul montan bihorean, că au obligaţia de a notifica şi obţine avize atât de la Administraţia Parcului Natural Apuseni R.A. (autoritatea de management pentru Parcul Natural Apuseni, (www.parcapuseni.ro) sau Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă - Bihor (custodele sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede - Munţii Pădurea Craiului - www.capdd-bihor.org) cât şi S.J.Salvamont-Salvaspeo Bihor în legătură cu perioada, localizarea, nr. de participanţi şi specificul manifestării. Obţinerea formularelor de solicitare a avizelor se face de pe paginile web mai sus menţionate. Momentan, pentru solicitarea de formulare ptr.avizul Salvamont-Salvaspeo se poate face numai adresând o cerere e-mail sau telefonic la adresele de contact postate pe pagina web
Atenţie in ceea ce priveste informarea Administraţiei PNA întru-cât obţinerea unor avize este obligatorie pentru acces, tranzitare şi campare în unele zone din PNA.
Această măsură de prevenţie este aplicată constant de cluburile de speologie şi o serie de ONG-uri care organizează acest gen de acţiuni şi are un factor determinat în rapiditatea şi eficienţa intervenţiilor în caz de necesitate.
- Intervenţia Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor se poate solicita prin apel telefonic la 112 Dispeceratul Unic de Urgenţă sau
la 0-SALVAMONT (0-725826668) – Dispeceratul Naţional Salvamont
Foarte important !!!
În situaţia în care apelaţi 112 pentru a solicita intervenţia oricăruia dintre serviciile de urgenţă – Poliţia ; Pompierii ; Ambulanţa ; SMURD ; Salvamont etc., în mod special în situaţia în care sunteţi în zone cu semnal de telefonie prezent intermitent (zona montană, deluroasî, păduri etc), NU părăsiţi locul de unde aţi apelat 112 şi/sau în care aveţi semnal. Numai în acest fel veţi putea fi contactaţi ulterior de dispecerii acestor servicii în vederea asigurării schimbului de date şi informaţii absolut necesare pentru reuşita intervenţiilor. Nerespectarea acestei proceduri poate determina o evoluţie negativă şi agravarea inutilă situaţiei în care vă aflaţi.
Indicaţiile şi recomandările primite de solicitant din partea dispecerilor trebuie respectate şi urmate cu stricteţe.
Pe durata sezonului estival SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor efectuează patrulare preventivă în perioada sfărşitului de săptămână în zona Defileului Crişului Repede – patrula fiind locată la cabana Zenovia – Şuncuiuş precum şi în satul de vacanţă Vârtop – patrula fiind locată la baza Salvamont de lângâ staţia de telescaun a complexului „Piatra Grăitoare” În arealul bihorean al Parcului Natural Apuseni se asigură permanenţa, patrula fiind locată la refugiul Salvamont din Glăvoi.
Atenţie unde campaţi pe malul apelor curgătoare
Atât turiştilor care preferă ptr. cazare cortul cât şi celor care ies la iarbă verde în luncile apelor curgătoare le recomandăm să fie foarte atenţi vă instalaţi tabăra. Nivelul apelor poate să crească substanţial în cazul unor precipitaţii torenţiale sau a manevrelor de golire a apei din lacurile de acumulare din amonte. În consecinţă, atenţie unde campaţi iar alimentele puse la rece în apa e bine să fie imobilizate prin legarea lor fermă de mal.În afară de pericolul de a rămâne fără cort, bagaje şi alimente, nici pericolul de înec nu este exclus, în special în cazul copiilor mici. Deasemenea evitaţi staţionarea pe insule, în special dacă acestea sunt la cel mult 1 metru înălţime deasupra nivelului apei.
S-au semnalat deja câteva situaţii de acest gen în zona Defileului Crişului Repede, a văii Crişului Negru şi văii Bălileasa (Padiş)
Atenţie la CĂPUŞE
Un aspect deloc lipsit de importanţă îl reprezintă incidenţa mult mai crescută, în acest sezon, a muşcăturilor de căpuşă. Până în prezent circa 40 de turişti au solicitat membrilor patrulelor Salvamont ajutor pentru îndepărtarea acestui periculos parazit. Cele mai multe cazuri de acest gen s-au înregistrat în zona Defileului Crişului Repede.
Recomandăm turiştilor să aleagă cu atenţie locul de popas, în special dacă, în zona în care doresc să instaleze cortul sau să stea o zi la plajă, se observă urme ale tranzitării zonei de către oi, capre etc. – fecale, smocuri de păr agăţate între crengile arbuştilor etc. Aceste animale sunt de regulă purtători ai acestor paraziţi.
Căpuşa îşi introduce capul adânc în pielea vicitimei căutând să ajungă la un vas de sânge capilar (subţire). Fălcile foarte puternice se încleştează motiv pentru care este extrem de greu de extras din locul muşcăturii. Fiind un parazit care se hrăneşte cu sîngele victimei, cel mai des atacă zone în care pielea expusă este mai subţire şi puternic vascularizată: zona axilară, zona inghinală, zona urechilor, a gâtului dar pot fi regăsite şi pe mâini, picioare, torace sau chiar pe spate.
E bine ca, fie la plecarea de la locul de popas, fie după ce ajungeţi acasă sau la locul de cazare, să vă inspectaţi cu atenţie suprafaţa corpului, în mod special în cazul copiilor, mai ales dacă aveţi certitudinea sau bănuiala că în zona există căpuşe.
Dacă aţi contractat parazitul, acesta trebuie îndepărtat cât mai repede cu putinţă. De preferinţă această procedura ar trebui efectuată de o persoană care ştie să cum să procedeze corect, medic sau persoană cu instruire în acordarea primului ajutor medical. In extremis chiar victima sau un însoţitor poate efectua extragerea.
Atenţie la modul în care se îndepărtează parazitul !!! Metodele „tradiţionale-băbeşti” aplicate în trecut, cum sunt arderea cu flacăra brichetei, jar de lemn sau ţigară, aplicarea unui strop de ulei, benzină sau petrol, nu sunt recomandabile întru-cât chiar dacă determină moartea insecte, din momentul în care se aplică acest „tratament” pînă în momentul în care insecta moare, aceasta are timp suficient să regurgiteze conţinutul tubului digestiv sub piele.
Prin acest mod, agenţii patogeni din sistemul digestiv al căpuşei ajung foarte uşor în fluxul sanguin al celui muşcat putând determina contractare unor boli cu urmări foarte grave şi periculoase cum sunt boala Lyme, meningoencefalita, tularemie, babesioza, Febra de Colorado şi chiar paralizii. Majoritatea afecţiunilor pe care căpuşele le pot determina au ca principale semne şi simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greaţă, vomă, mialgii. Simptomele pot debuta încă din prima zi de la muşcătură până la 3 săptămâni. Uneori, simptomele sunt însoţite de apariţia unor pete roşiatice la locul leziunii.
Pericolul rămîne la fel de mare şi în situaţia în care insecta este decapită şi capul acesteia rămîne fixat sub piele.
Cea mai corectă procedură de îndepărtare a insectei constă în prinderea atentă a corpului cu o pensetă, din genul celor utilizate de cosmaticieni, şi tracţionarea uşoară şi atentă pentru a evita decapitarea, până când insecta îşi descleştează voluntar fălcile.
Locul muşcăturii trebuie dezinfectat cu betadină. Puteţi găsi mai multe detalii pe pagina web “www.sfatulmedicului.ro”
În atenţia amatorilor de scăldat în ape deschise
Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor atrage atenţia cetăţenilor care aleg să-şi petreacă timpul liber pe malul râurilor sau al lacurilor, în mod special amatorilor de scăldat, că, în ciuda temperaturilor ridicate din ultimele zile, apa râurilor şi lacurilor este călduţă numai în aparenţă. Doar în apropierea malurilor şi pe stratul de suprafaţă, de până la circa 1 metru adâncime, apa are 18-21o C, la adâncimi mai mari temperatura apei scăzând destul de brusc la circa 6-10oC.
În aceasta situaţie, în cazul unui plojon efectuat de un amator de scăldat, dintr-un mediu extern, cu temperatura aerului, la soare, de 36-40 o C (echivalent cu 28-29 o C la umbră), în apa rece de la adâncime, se produce fenomenul de hidrocutie, asemenător electrocutării, şi care constă în stop cardio-respirator pe fond de şoc termic.
Starea de oboseală şi consumul excesiv de alcool favorizeaza apariţia acestui pericol. Acomodarea, în prealabil, a înotatorului cu temperatura scăzuta a apei reduce probabilitatea de apariţie a hidrocuţiei dar nu le elimina total.
Un alt pericol în cazul înotului în ape mai reci şi adânci, îl reprezintă producerea “ cârceilor”, crampe ale musculaturii membrelor sau trunchiului, care se manifestă uneori extrem de dureros, durere care induce “blocarea” funcţionalităţii membrului afectat. Cârcei apar pe fondul efortului fizic intens combinat cu temperatura scăzuta a apei în special în cazul persoanelor deja obosite sau cu rezistenţă scăzută la efort.
În concluzie, prudenţă amatorilor de scăldat şi încercaţi să practicaţi săriturile spectaculoase numai în bazinele ştrandurilor.
Totodată, recomandăm părinţilor să fie extrem de atenţi în situaţile în care copii se joacă sau se află în apropierea cursurilor de apă, bălţilor sau lacurilor.
Tinand cont de recentele cazuri de inec produse in Bihor, SJS-SBh recomandă persoanelor care sunt martorii unui înec sau observă cadavre ale persoanelor înecate, să apeleze urgent la 112 pentru a comunica incidentul respectiv.
Ar fi deasemenea salutar să nu părăsească zona şi să încerce să ia cât mai multe şi mai precise repere ale zonei de albie de râu sau de lac unde s-a produs înecul sau s-a observat cadavrul pentru a le comunica ulterior echipelor de intervenţie
a consemnat ptr. d-voastră, Marin Adrian