Protectia turistilor in structurile de primire turistice
Vizualizari: 7398
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 7398
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Hotărârea Guvernului nr. 237 /2001 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si protectia turi stilor în structuri de primire turistice
În temeiul prevederilor art. 107 din Constitutia României, Guvernul României adopta prezenta hota râre.
ART. 1
Se aproba Normele cu privire la accesul, evidenta si protectiaturistilor în structuri de primire turistice, prevazute în anexa care face parte integranta din prezenta hotarâre.
ART. 2
Agentii economici care detin sau administreaza structuri de primire turistice - hoteluri, moteluri, vile, cabane, campinguri, sate de vacanta , bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unitati cu functie de cazare turistica - au obliga tia sa respecte si sa aplice integral prevederile prezentei hotarâri.
ART. 3
(1) Savârsirea urmatoarelor fapte constituie contraventii, daca , potrivit legii penale, nu sunt considerate infractiuni:
a) refuzul cazarii turistilor în cazul în care exista locuri de cazare disponibile;
b) neasigurarea ordinii, linistii publice si a bunelor moravuri în structurile de primire turistice;
c) neasigurarea securitatii turistilor si a bunurilor acestora în structurile de primire turistice;
d) nerespectarea obligatiei privind întocmirea fisei de anuntare a sosirii si pleca rii si completarea cart ii de imobil, dupa caz;
e) transmiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a unor informatii cu privire la sejurul turistilor, cu exceptia cazului în care aceste informatii sunt solicitate de ofiterii sau subofiterii Ministerului de Interne;
f) cazarea minorilor sub 14 ani care sunt neînsotiti de parinti sau de reprezentantii legali, cu exceptia celor aflati în drumetie, tabere, excursii, concursuri sau în alte actiuni similare, însotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi;
g) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a vizitarii unui turist fara a avea acordul acestuia;
h) permiterea de catre personalul structurilor de primire turistice a ramânerii peste noapte a unui vizitator al turistului fara ca pentru acesta s a fie întocmita fisa de anuntare a sosirii si plecarii sau fara a se completa cartea de imobil, dupa caz;
i) neinformarea de catre personalul structurilor de primire turistice a organelor de politie cu privire la aparitia unor persoane care au savârsit infractiuni si care au fost date în urmarire, precum si a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.;
j) efectuarea unor controale în sp tiile de cazare a turis tilor în alte conditii decât cele prevazute de lege;
k) angajarea de catre detinatorii sau administratorii spatiilor de cazare a unor persoane neinstruite.
(2) Contraventiile prevazute la alin. (1) se sanctioneaza dupa cum urmeaza :
a) cu amenda de la 600.000 lei la 800.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. d), e), g) s i h);
b) cu amenda de la 800.000 lei la 1.000.000 lei, faptele prevazute la alin. (1) lit. a), b), c), f), i), j) s i k).
ART. 4
(1) Contraventiile se constata si amenzile se aplica de reprezentantii împuterniciti de Ministerul Turismului, precum si de ofiterii si subofiterii de poli t ie.
(2) În cazul repetarii contraventiilor sus-men t ionate, împuternicitii Ministerului Turismului pot retrage brevetul de turism al directorului s i/sau certificatul de clasificare a structurii de primire turistice respective.
ART. 5
Contraventiilor prevazute la art. 3 le sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
ART. 6
(1) Prezenta hotarâre intra în vigoare la 30 de zile de la data public a rii ei în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(2) Pe data intrarii în vigoare a prezentei hot a râri se abrog a Hot a rârea Guvernului nr. 41/1996 pentru aprobarea Normelor cu privire la accesul, evidenta si asigurarea securitatii turistilor în structurile de primire turistice, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 30 din 13 februarie 1996, precum si orice alte dispozitii contrare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NASTASE
ANEXA 1
NORME
cu privire la accesul, evidenta si protectia turistilor în structuri de primire turistice
ART. 1
(1) Cazarea turis tilor se face la orice ora din zi si din noapte, în ordinea sosirii si în limita locurilor disponibile, tinându-se seama cu prioritate de obligatiile asumate anterior pe baza de contracte si rezervari confirmate, cu informarea anticipata asupra tarifului pentru o zi aferenta spatiului închiriat.
(2) Cazarea se face fara nici o discriminare cu privire la cetatenie, nationalitate, domiciliu, convingeri politice sau religioase.
(3) Administratiile structurilor de primire turistice: hoteluri, moteluri, cabane, sate de vacan ta , bungalouri, pensiuni turistice si agroturistice si alte unit ati cu functie de cazare turistic a au obligatia sa asigure în incinta unitatilor ordinea, linistea publica si bunele moravuri, precum si securitatea turistilor si a bunurilor ce le apartin.
ART. 2
(1) Administratorii structurilor de primire turistice sunt obligati sa asigure înscrierea tuturor turistilor în evidentele operative, la sosirea acestora, si completarea formularului "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii".
(2) Pensiunile turistice si agroturistice sunt exceptate de la completarea acestui formular, urmând s a se utilizeze cartile de imobil.
(3) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii sunt formulare înseriate si înlocuiesc cartile de imobil. Datele pe care le contine fiecare fisa sunt cele prevazute în anexa care face parte integranta din prezentele norme.
(4) Completarea fiselor se face de catre fiecare turist în momentul sosirii, pe baza actelor de identitate, care pentru cetatenii români sunt: buletinul/cartea de identitate si pasaportul, carnetul de marinar sau licenta de zbor; pentru cetatenii straini sunt: pasaportul, carnetul de identitate, legitimatia provizorie, permisul de mic trafic, carnetul de marinar sau licenta de zbor, iar pentru militarii în termen si elevii institutiilor militare de învatamânt sunt: buletinul/cartea de identitate sau, dup a caz, documentele de identitate militare (carnetul de serviciu sau legitimatia).
(5) Este interzisa cazarea oricarei persoane care nu poseda act de identitate.
(6) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii, completate si semnate de turistii cazati, se preiau, împreuna cu actele de identitate, de catre receptioneri, care sunt obligati sa confrunte datele din fise cu cele din actul de identitate, sa semneze fisele pentru confirmarea completarii corecte a acestora si sa restituie imediat actele de identitate turistilor.
(7) Raspunderea pentru completarea corect a a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii revine receptionerilor.
(8) Fisele de anuntare a sosirii si plecarii se întocmesc în doua exemplare, iar pentru evitarea utilizarii indigoului, acestea sunt realizate din hârtie chimizata .
(9) Originalele fiselor de anuntare a sosirii s plecarii, grupate în ordine alfabetic a, se pun zilnic la dispozitie organelor de politie.
(10) Copiile de pe fisele de anuntare a sosirii si plecarii, grupate în acelasi mod ca si originalele, ramân la structurile de primire turistice, cu termen de arhivare 5 ani.
(11) Obligatia de a procura aceste formulare revine detinatorilor si administratorilor structurilor de primire turistice.
(12) Tiparirea se face contra cost, prin Regia Autonom a "Monitorul Oficial", la tarife diferentiate în functie de categoria de clasificare a structurii de primire turistice.
ART. 3
Modalitatile de predare-preluare a fiselor de anuntare a sosirii si plecarii vor fi stabilite de comun acord de unitatile de politie teritoriale si de structurile de primire turistice.
ART. 4
(1) Cazarea minorilor în vârsta de pâna la 14 ani este permisa numai în cazurile în care acestia sunt însotiti de parinti sau de reprezentantii legali.
(2) Se excepteaza de la aceast a regula minorii aflati în drumetie, tabere, excursii, concursuri sau în alte actiuni similare, însotiti de cadre didactice, antrenori si ghizi din partea organizatorilor actiunilor respective.
ART. 5
(1) În scopul asigurarii protectiei turistilor personalului structurilor de primire turistice îi este interzis sa dea relatii si informatii cu privire la sejurul turistilor în aceste unitati, fara acordul acestora, cu exceptia datelor referitoare la legalitatea sederii acestora, solicitate de ofiterii si subofiterii Ministerului de Interne cu atributii în acest scop.
(2) Vizitarea turistilor în structurile de primire turistice este admisa cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia.
Lucratorii de la receptie au obligatia sa permita vizita numai dupa obtinerea acordului turistului care urmeaza sa fie vizitat.
(3) Vizitatorul poate ramâne peste noapte în camera turistului vizitat numai dupa anuntarea receptiei, completarea fisei turistilor si înregistrarea în celelalte documente de eviden ta operativa , în vederea achitarii contravalorii serviciilor prestate de structurile de primire turistice.
ART. 6
(1) Administratiile structurilor de primire turistice raspund de paza, siguranta si integritatea bunurilor turistilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, asigurând masurile si dotarile necesare în acest scop.
(2) De asemenea, amenajeaza spatii corespunzatoare pentru asigurarea valorilor predate de turisti spre pastrare la receptie, luând totodata si masuri de afisare a unor anunturi în acest sens.
ART. 7
(1) Personalul structurilor de primire turistice este obligat, în cadrul atributiilor de serviciu, sa ia masuri de prevenire a infractiunilor si a altor fapte antisociale în incinta acestora.
(2) Administratiile si personalul de la receptia structurilor de primire turistice de toate tipurile au obligatia s a informeze organele de politie despre aparitia persoanelor care au savârsit infractiuni si care au fost date în urmarire, precum s i a altor persoane cunoscute ca traficanti, turbulenti, prostituate, proxeneti etc.
ART. 8
(1) În conformitate cu prevederile legale, spatiul de cazare constituie resedint a temporara a turistului si în consecin ta acest spatiu este inviolabil, cu exceptia situat iilor care pun în pericol viata, integritatea si bunurile turistilor, precum si baza materiala a structurilor de primire turistice.
(2) Controlul în spatiul de cazare ocupat de turist este permis numai în conditiile prevazute de lege.
ART. 9
Instruirea personalului structurilor de primire turistice în leg a tur a cu cunoasterea s aplicarea acestor reguli se realizeaza de catre detinatorii sau administratorii unitat ilor respective.
ANEXA 1
la norme
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni