Primul ajutor în caz de entorsă
Vizualizari: 11692
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 30.11.2014 13:02
De catre: administrator
Judet: BRASOV
Localitate: MUNICIPIUL BRASOV
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Entorsa este cel mai frecvent incident traumatic al aparatului locomotor, constand in indoirea, rasucirea sau intinderea fortata a ligamentelor, fara deplasarea oaselor din articulatie.
Simptomul acestei leziunii este in primul rand durerea. Aceasta este intensa in momentul producerii leziunii, apoi se calmeaza pentru un timp, pentru ca odata cu umflatura articulatiei sa se amplifice din nou. In ceea ce priveste aspectul exterior, entorsa evolueaza astfel: initial, pielea din jur este palida si rece, apoi devine rosie si calda, ca in final sa apara umflatura articulatiei.
Tratamentul entorselor incepe cu primul ajutor la fata locului, masuri de combatere a dureri si tumefierii, si respectiv cu cele de imobilizare a articulatiei. Imobilizarea se poate face prin repaus al articulatiei, dar poate merge, in functie de gravitatea leziunii, pana la imobilizarea cu ajutorul gipsului. La enotorsele usoare se recomanda repaus articular de 1-3 saptamani, comprese cu apa rece, evitarea caldurii locale si a masajului.
Pentru cei care practica sport, este recomandat ca solicitarea articulatiei sa se faca treptat.
In cazul entorselor mai garave, se recomanda examen medical ortopedic.