Pe cărări de munte în Fundata – Fundățica
Vizualizari: 4432
Postat de administrator
Ultima modificare: 21.04.2016 13:41
De catre: administrator
Judet: BRASOV
Localitate: Fundata
Rating (1 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 21.04.2016
Pe cărări de munte în Fundata – Fundățica
Sâmbătă 16 aprilie a.c., Centrul de Ecologie Montană din Moieciu de Sus în parteneriat cu Primăria Comunei Fundata, a organizat o serie de acțiuni menite a atrage atenția asupra ecoturismului din zona Moieciu de Sus - Fundata.
Evenimentul face parte din cadrul Proiectului – “Conservarea peisajului agro-pastoral și a biodiversității în zona Fundata-Moieciu de Sus”.
Printre acțiunile organizate s-au numărat parcurgerea unui traseu turistic, organizarea unui festival de ecoturism montan si un cros montan adresat tuturor categoriilor.
În cadrul festivalului de ecoturism montan s-au prezentat cele 9 trasee ecoturistice, ocazie cu care s-a lansat oficial harta traseelor ecoturistice din zona Fundata, Fundățica, Șirnea și Moieciu de Sus.
Peste 100 de turiști au participat oficial la parcurgerea primul traseu ecoturistic propus de CEM. (Centrul de Ecologie Montană)
Cele 9 Trasee ecoturistice în Poarta Carpațilo,r invită drumețul să descopere tradițiile, meșteșugurile zonei dar si posibilitatea de traversa fănețe și păduri, printre hodăi și case pe care le vei ține minte, poteci de munte accesibile chiar și iarna.
Parcursul celor 9 Trasee Ecoturistice este de o frumusețe aparte, sus-jos prin satele alăturate: Fundata, Șirnea și Moieciu de Sus, descoperind cadrul natural și tradițional de la poalele Munților Bucegi, Leaota și Piatra Craiului.
Vei remarca relieful zonei, habitate diverse, case cu arhitectură specifică, istoria acestor locuri, meșteșuguri străvechi și atracții inedite precum Lacul Fără Fund și, mai ales, oamenii care au contribuit la crearea și întreținerea acestui peisaj agro-pastoral – un adevărat Muzeu de-a lungul potecilor.
Traseul 1 – Hoinăreală prin Șirnea
Traseul 2 - Haihui prin Fundata
Traseul 3 – Plimbare prin Andole
Traseul 4 – Hoinăreală prin Fundățica
Traseul 5 – Lacul fără fund
Traseul 6 - Prin hotar la Șleaul Mândrului
Traseul 7 - La Pas prin Vama Giuvala
Traseul 8 - Pe culmea Bisericuței
Traseul 9 - La Amfiteatru
Organizatorii speră să atragă cât mai mulți turiștii dornici de-a descoperi împreună cadrul natural și tradiţional de la poalele Munților Bucegi și Leaota, frumusețea peisajului agro-pastoral și biodiversitatea zonei.
”Acest proiect a apărut din dorința noastră de a păstra cadrul natural și tradițional de la Poalele Munților Bucegi și Leaota, fără a aduce schimbări majore locurilor și oamenilor. Prin intermediul acestui proiect dorim ca localnicii și turiștii să conștientizeze că dezvoltarea satelor de munte prin diferite activități, dar mai ales prin turism, nu trebuie să afecteze cadrul natural, cultural-tradițional și biodiversitatea zonei. Păstrarea și punerea în valoare ceea ce există în acest moment, reprezintă dezvoltarea durabilă a acestei zone.
Cei care au contribuit la existența acestor peisaje sunt meșterii și oamenii acestor locuri – Creatorii Peisajului Agro-Pastoral!
Fiecare meșteșug a apărut dintr-o necesitate și a fost dezvoltat și adaptat vremurilor, iar cu timpul, meșteșugurile au ajuns reprezentative pentru comunitate și familie și au devenit firul de legătură al tuturor generațiilor.
Putem spune că viața este “o țesătură din războiul de țesut”, iar fiecare fir din urzeală reprezintă câte un meșteșug, acestea trebuie să rămână legate mereu între trecut și viitor pentru a reuși „să țesem” ceea ce ne-am propus. Pentru a nu rupe firul acestor meșteșuguri, vă invităm să le descoperiți și să încercați să le practicați!
Festivalul a pornit din dorința de a face cunoscute aceste trasee și toate activitățile în care suntem implicați și mai ales cele la care am lucrat în ultimul an.
Este o provocare pentru noi toți și ne dorim ca dezvoltarea turistică a zonei să nu distrugă peisajul, biodiversitatea și tradițiile acestor locuri”. A declarat Mihai Orleanu – Președinte CEM.