Obiective turistice din judeţul Constanţa
Vizualizari: 56988
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 24.07.2014 17:06
De catre: administrator
Judet: CONSTANTA
Localitate: MAMAIA
Rating (1 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
MONUMENTE SI SITURI ARHEOLOGICE
MUNICIPIUL CONSTANTA
- Edificiul Roman cu mozaic - sec.IV-VII d.Hr.- faleza de sud-vest a Peninsulei, intre Piata Ovidiu si Bd. Marinarilor. Descoperit in anul 1959, edificiul se intindea pe o suprafata de 2.000 metri patrati, din care astazi se pastreaza doar 700 de metri patrati. O parte a edificiului este reprezentata de pavimentul cu mozaic, cu modele si decoruri din marmura alba si colorata.
- Termele Romane - sec.IV-VI d.Hr. - Bd. Marinarilor, la 150 m sud-est de Edificiul Roman cu Mozaic. Au fost realizate in acelasi timp cu Edificiul Roman. Astazi putem admira 300 de metri patrati din fostele bai publice ale anticului Tomis.
- Zidul de incinta Romano-bizantin - sec.IV-VII d.Hr. Descoperit de arheologul Vasile Parvan. Poate fi vizitat parcul arheologic, unde s-a pastrat o parte a zidului si sunt expuse piese arheologice din perioada romana: "Turnul Macelarilor", precum si vase mari antice din ceramica.
- Turnul de aparare - sec.IV-VII d.Hr.- faleza de vest a Peninsulei, deasupra Portii 2 Port.
- Bazilica - sec.V-VI d.Hr. - Poarta 1 Port.
- Sector arheologic - sec.IV i.Hr.- sec.VII d.Hr.- Parcul Catedralei, intersectia Str.Arhiepiscopiei cu Bd. Elisabeta.
- Sector arheologic - sec.IV-VI d.Hr. - faleza de est a Peninsulei, langa Banca Nationala - Str. Revolutiei din 22 dec.1989.
- Mormantul pictat - in vecinatatea Colegiului Mircea cel Batran - este o noua descoperire arheologica (1988), avand o valoare deosebita prin picturile ce dateaza din secolul al IV-lea d.Hr. si pastrate pana in zilele noastre (nu este inclus in circuitul turistic, fiind in restaurare).
CAPIDAVA
Fortificatia romana s-a inaltat pe un pinten calcaros exact peste golful rotund in jurul caruia s-a grupat satul actual. Aici se inalta si astazi ruinele masive si monumentale ale cetatii din sec. IV d.Hr. Din castrul secolului al II-lea nu s-au pastrat decat fundatia unuia din turnurile de poarta si pragul portii.
CERNAVODA (AXIOPOLIS)
Pe soseaua ce duce de la Ostrov la Cernavoda, dupa ce au fost depasite localitatile Aliman, Rasova si Cochirleni, la circa 6 km de oras, se afla localitatea antica Axiopolis. Unele descoperiri ceramice ofera date pretioase despre asezarea de la Axiopolis in epocile elenistica, romano-bizantina (sec.IV-VI) si feudala timpurie (sec. X-XII). Descoperirile neolitice de la Cernavoda situeaza aceasta localitate printre cele mai vechi din tara. Este vorba de epoca culturii Hamangia, ale carei inceputuri au fost fixate de catre arheologi cu 7500 de ani in urma. Pe dealul Sofia, la nord de oras, s-au descoperit resturile unei asezari si ale unui cimitir din cultura Hamangia. Dintr-unul din morminte provin celebrele figurine de lut "Ganditorul" si "Femeia sezand".
HISTRIA
De la Constanta la Histria se ajunge urmand soseaua spre Tulcea (DN 22) - dupa bifurcatia de la Ovidiu - pana la Tariverde, de unde o sosea locala duce prin satul Nuntasi la ruinele cetatii (57 km). Histria a fost intemeiata pe la mijlocul secolului al VII-lea i.Hr. de colonistii veniti din Milet, un oras de pe coasta egeeana a Asiei Mici. In apropierea portii mici a cetatii de langa terme, in afara incintei, este situat muzeul cetatii, construit de Vasile Parvan.
In sala muzeului sunt expuse reliefuri votive, funerare si decorative. Tot aici se afla obiecte grecesti de sticla, de metal, de os sau de fildes si vase ceramice pictate. In pereti sunt incastrate inscriptii votive din epoca romana, atestand numele vechilor sate din jurul cetatii.
PANTELIMON DE JOS (ULMETUM)
Pentru a vizita acest obiectiv turistic se urmeaza traseul Constanta-Bucuresti. Dupa ce se depaseste bifurcatia de la Ovidiu, intre Crucea si Galbiori, o sosea asfaltata se desprinde spre dreapta si dupa 10 km se ajunge la Pantelimon de Jos. Aici, in marginea de nord-vest a satului, se afla asezarea fortificata romana tarzie Ulmetum (sec. II-VIII d.Hr.).
HARSOVA (CARSIUM)
De la Ulmetum, pe acelasi drum se revine la soseaua nationala si dupa circa 22 km, la rascrucea de la Hanul Morilor se poate porni pe soseaua asfaltata care, la stanga, duce spre Topalu (Capidava), sau poate continua mai departe spre Harsova. Cercetarile si descoperirile din ultimii ani au demonstrat ca Harsova si imprejurimile sale constituie unul dintre cele mai bogate centre arheologice dobrogene. Aici au fost descoperite ruinele unei fortificatii romane intemeiate de Traian in anul 103 d.Hr., ulterior, construindu-se o cetate bizantina (sec.X-XI).
ADAMCLISI
Monumentul triumfal "Tropaeum Traiani"
Pe soseaua nationala Constanta-Ostrov-Calarasi-Bucuresti, inainte de a intra in comuna Adamclisi, la 62 km vest de municipiul Constanta, o ramificatie pavata lunga de 1,5 km conduce spre vestitul monument triumfal Tropaeum Traiani. Acesta a fost construit de catre romani in 109 d.Hr., pentru a comemora victoriile impotriva dacilor.
In forma sa originala, se pare ca monumentul a fost compus dintr-o structura cilindrica uriasa, suprapusa de un acoperis conic facut din placi de ardezie asezate ca o scara, iar pe acoperis se aflau doua baze hexagonale cu marimi descrescatoare: ele serveau drept soclu pentru o statuie mare, bine-cunoscutul Tropaeum, simbolul victoriilor romane. O serie de 54 de tablii decorate in relief - metopele - formau o friza in jurul monumentului.
ALBESTI
Asezarea greaca indigena din comuna Albesti dateaza din sec. II-IV d.Hr. Se pot vizita fortificatia elenistica si pietrele de sanctuar getic.
SUCIDAVA
Cetatea Sucidava este situata in comuna Aliman, satul Dunareni. Aici se pot vizita vestigiile asezarii geto-dace si castrul roman fortificat din sec. II-VI d.Hr.
LIPNITA
Asezarea getica fortificata din comuna Lipnita, satul Coslugea, este o asezare de tip "dava", cu val si sant de pamant, datand din sec. II-I i.Hr.; in satul Izvoarele se afla ruinele unei cetati de piatra, avand in interior o bazilica crestina din sec. IV d.Hr.; in satul Canlia se afla o asezare din epoca fierului, o cetate geto-dacica, una romana si o cetate feudala timpurie. Tot aici se afla ruinele unei cetati bizantine cu instalatii portuare din sec. X-XI, XIII-XIV.
OLTINA (ALTINUM)
Cetatea Altinum din comuna Oltina, satul Oltina este o asezare romano-bizantina. Aici a fost descoperit un cuptor bizantin de ars ceramica datand din sec. IV-VI d.Hr. Asezarea neolitica din satul Galita cuprinde o necropola de incineratie si cetatea de pamant cu zid de aparare.
OSTROV
Cetatea Durostorum din comuna Ostrov, situata la punctul de trecere peste Dunare, este o asezare romana din sec. III-IV; de asemenea, pe aceste locuri se afla o asezare feudala timpurie din epoca premedievala - sec. IX-X.
Insula Pacuiul lui Soare, situata la circa 6 km in aval de comuna Ostrov si la 18 km de Silistra (Bulgaria), ascunde o cetate construita intre anii 971-972 d.Hr. Tot aici se gasesc ruinele unei asezari si necropole de tip Hallstadt (sec. IV i.Hr.).
MANGALIA
Se pastreaza ruinele orasului antic grecesc Callatis, colonie intemeiata in sec. VI i.Hr. Zidul de aparare, din perioada romano-bizantina, este situat in spatele Hotelului Mangalia.
Tot in Mangalia putem gasi si mormantul cu papirus (situat in muzeul arheologic din vecinatatea stadionului), care a fost descoperit in 1959. Papirusul aflat langa schelet, din pacate, nu a putut fi recuperat in intregime, deoarece, in contact cu aerul, s-a sfaramat datorita indelungatei sederi sub pamant. Interiorul mormantului (datat din secolul IV i.Hr.) este constituit din blocuri mari de piatra, care formau un fel de caseta, inconjurata de un cerc tot din piatra, cu un diametru de 14 m.
Mormantul princiar si Movila Documaci - situat in vecinatatea orasului - reprezinta un complex funerar care este format dintr-un mormant de mari dimensiuni, orientat est-vest si o constructie de forma rectangulara a carei functionalitate nu a putut fi stabilita inca. Mormantul este format dintr-o camera funerara cu dimensiunile de 3,56 x 3m si 3,62m inaltime in punctul maxim. Intregul complex a fost locuit, dovada fiind marea cantitate de ceramica fragmentara reprezentand amfore si vase mai mici de uz comun.
Nu in ultimul rand, trebuie mentionate, printre vestigiile istorice ale Mangaliei, bazilica crestina si asezarea medievala timpurie, care marcheaza alte etape ale existentei acestui oras.
MUZEE
CONSTANTA
1. Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie
Piata Ovidiu nr.12, telefon 0241-618763
Program: in sezon: zilnic, 8 - 20
in extrasezon: zilnic, 9 - 17; luni si marti inchis
Parterul muzeului adaposteste Sala Tezaurului: vase pictate cu figuri negre (sec.VII-VI i.Hr.), statuete de lut ars de tip Tanagra, colectii de podoabe, statui si statuete din marmura, statuia "Sarpele Glykon (sec.III d.Hr.). La etaj sunt expuse copii dupa celebrele statuete "Ganditorul de la Hamangia" si "Femeie sezand" (Cultura Hamangia - epoca neolitica), vase ceramice ale Culturii Gumelnita si Boian. Langa muzeu se afla Edificiul Roman cu Mozaic.
2. Muzeul de Arta
B-dul Tomis nr.82-84, telefon 0241-617012
E-mail: arta@cjc.ro
Program: in sezon: zilnic, 9-20
in extrasezon: zilnic, 9-17; luni si marti inchis.
Infiintat in anul 1962, prezinta o colectie reprezentativa pentru pictura si sculptura romaneasca din perioada medievala si contemporana. Expune lucrari ale pictorilor: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Ion Andreescu, Octav Bancila, Nicolae Tonitza.
3. Muzeul Marinei Romane
Str. Traian nr.53, telefon 0241-619035.
Program: in sezon: zilnic, 9-17
in extrasezon: zilnic, 10-15
luni inchis.
Institutie unicat in Romania prin specificul sau, Muzeul Marinei Romane a fost infiintat la 25 octombrie 1965. Cladirea, care adaposteste o mare parte din patrimoniul istoric al marinei, este ea insasi declarata monument istoric. Expozitia muzeului este organizata pe criteriul tematico-cronologic, in conformitate cu periodizarile istoriografiei romanesti si are patru sectii: epocile veche, medie, moderna si contemporana, prezentate pe parcursul a 128 de sali, cu suprafata de 10.000 mp.
In ansamblu, Muzeul Marinei Romane, prin zeci de machete, reproducand toate tipurile de nave existente in marina noastra militara si comerciala, de la inceputurile ei si pana in zilele noastre, instrumente de navigatie, documente si fotografii, arme albe si de foc, ancore, elice, drapele si pavilioane, exponate de o deosebita valoare stiintifica si documentara, contureaza in fata publicului interesat o adevarata istorie a navigatiei romane, dezvoltarea tehnicii navale, a relatiilor comerciale si militare ale Marinei.
4. Muzeul de Arta Populara
B-dul Tomis nr.32, telefon 0241-616133.
Program: zilnic, 9-17
Cuprinde 16.000 exponate din creatia populara caracteristica intregii tari - in special tesaturi, icoane, ceramica, port popular, ustensile casnice.
5. Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii
B-dul Mamaia nr.255, telefon 0241-481241, 0241-481230
e-mail: office@delfinariu.ro
Amenajat in 1958. Profil: stiintele naturii, stiinta si tehnica.
- Delfinariul
B-dul Mamaia nr.255, telefon: 0241-481243, 0241-481230.
e-mail: delfinariu@delfinariu.ro
Program: la bazin acoperit - zilnic: 11 si 15
Si-a inceput activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima forma muzeistica de acest tip din tara noastra si prima din sud-estul Europei la acea data. Se afla in incinta Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, unde traiesc in captivitate specii de delfini din Marea Neagra si doua exemplare de leu de mare, care evolueaza intr-un program artistic.
www.delfinariu.ro
- Microrezervatia de animale
B-dul Mamaia nr.255, telefon: 0241-481241, 0241-481230.
e-mail: zoo@delfinariu.ro
Program: in sezon: zilnic, 8 - 20
in extrasezon: zilnic, 8 - 16
Amenajata in anul 1983 in incinta Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii, este o mini-gradina zoologica pe o suprafata de 4 hectare. Ofera posibilitatea de a admira exemplare de pelicani, cormorani, lebede, vulpi, cerbi, etc.
www.delfinariu.ro
- Expozitia de pasari exotice
B-dul Mamaia nr.255, telefon: 0241-481241, 0241-481230.
e-mail: pasari@delfinariu.ro
Program: in sezon: zilnic, 8 - 20
in extrasezon: zilnic, 8 - 16
Prezinta diverse specii de pasari exotice (perusi, papagali Alexander, cintezoi, sticleti).
www.delfinariu.ro
- Muzeul Mării
B-dul Mamaia nr.255, telefon: 0241-481241, 0241-481230.
Program: in sezon: zilnic, 8 - 20
in extrasezon: zilnic, 8 - 16
Expozitia "Din bogatiile si frumusetile Oceanului Planetar" a fost inaugurata in anul 1982. Aceasta este alcatuita din fauna nevertebrata marina apartinand celor mai diverse grupe biologice, moluste, crustacee, de la cele pontice si mediteraneene la cele indo-pacifice sau atlantice.
- Planetariul si Observatorul astronomic
B-dul Mamaia nr.255, telefon: 0241-481237, 0241-481230.
e-mail: planetariu@delfinariu.ro
Program: in sezon: zilnic, 8 - 20
in extrasezon: zilnic, 8 - 16
A fost inaugurat in anul 1969. Impreuna cu Observatorul Solar si Observatorul astronomic, Planetariul face parte din Complexul Muzeal de Stiinte ale Naturii. Are in dotare sala de proiectie filme documentar - artistice.
- Acvariul
B-dul Elisabeta nr.1, tel. 0241-611277, 0241-481461.
e-mail: acvariu@delfinariu.ro
Program: zilnic, 9 - 16
Situat pe faleza langa Cazino, prezinta pe viu fauna si flora marina. Se pot vedea 60 de specii de pesti din Marea Neagra si Delta Dunarii si specii de pesti din zona tropicala si subtropicala a lumii. Aici se afla o importanta colectie de sturioni ( cea mai bogata din lume) si exemplare de pesti ajungand pana la 1,5 - 2 m lungime.
6. Muzeul de Sculptura « Ion Jalea».
Str. Arhiepiscopiei nr.26, telefon: 0241-618602.
Program: zilnic, 9-17
luni si marti inchis
Nascut in Dobrogea, Ion Jalea a fost un mare sculptor al Romaniei, cu o activitate artistica de 7 decenii. In 1968, el a donat orasului Constanta un numar de 108 piese de arta, constituind in prezent colectia de sculptura organizata in cadrul muzeului.
MEDGIDIA
Muzeul de Arta
Str. Trandafirilor nr.2, telefon 0241-814393.
Program: zilnic 9.00 - 17.00
luni-marti inchis.
Expune opere ale celor mai valorosi artisti plastici romani clasici si contemporani: Lucian Grigorescu, Stefan Dimitrescu, Gheorghe Petrascu, Ion Tuculescu, etc.
MURFATLAR
Punctul turistic Murfatlar - Muzeul viticulturii dobrogene;
TOPALU
Muzeul de Arta "Dinu si Sevasta Vintila"
Comuna Topalu, telefon: 0720-502303.
Program: zilnic 9.00 - 17.00
luni-marti inchis.
Cuprinde lucrari de pictura, sculptura si grafica realizate de Nicolae Grigorescu, Theodor Palady, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea, Oscar Han, etc.
HISTRIA
Muzeul Arheologic Histria
Comuna Istria.
Program: in sezon: zilnic, 8.00 - 20.00
in extrasezon: zilnic, 9.00 - 17.00.
MANGALIA
Muzeul de Arheologie "Callatis"
Sos. Mangalia nr. 23, telefon 0241-753580, 0241-752872.
Program: in sezon: zilnic, 8-20
in extrasezon: zilnic, 8-18
LIMANU
Muzeu satesc, cu obiecte de arta moderna: sculptura, pictura, grafica.
Program: 10-18
ADAMCLISI
Muzeul "Tropaeum Traiani"
Program: in sezon: zilnic, 8-20,
in extrasezon: zilnic, 9-17
luni-marti inchis.
Sunt reunite obiecte variate, provenite din sapaturile efectuate de-a lungul timpului.
STATUI
Municipiul CONSTANTA
- Piata Ovidiu, statuia poetului latin Ovidiu (1887), autor sculptorul italian Etore Ferrari;
- Bd. Ferdinand, bustul istoricului Vasile Parvan (1957), sculptor Ion Irimescu;
- Parcul Tomis II, bust Ion Brancescu (1910), sculptor Dimitrie Paciurea;
- Faleza Domino, statuia "Arcasul" (1961), sculptor Ion Jalea;
- Faleza Cazino, grup statuar (1959), sculptor Cornel Medrea;
- Sala Sporturilor, baso-relief "Tineri Sportivi" (1960), sculptor Zoe Baicoianu;
- Sala Sporturilor, statuia "Aruncatorul cu discul" (1938), sculptor Boris Caragea;
- In fata Teatrului de Stat, grup statuar "Faun si Nimfa" (1963), sculptor Constantin Baraschi;
- Intrarea in port, statuia Ing.Anghel Saligny (1957), sculptor Oscar Han;
- Pe digul portului Tomis, lucrarea de arta monumentala "Marea si Navigatia" (1965), sculptor Zoe Baicoianu;
- Faleza Cazino, statuia poetului Mihai Eminescu (1932), sculptor Oscar Han.
MEDGIDIA
MONUMENTE SI ANSAMBLURI DE ARHITECTURA CIVILA
CONSTANTA
- Cladirea Cazinoului (1904-1909) - stil Secession, dupa planurile arhitectului Petre Antonescu, continuate de arhitecti francezi.
- Vechea primarie (1916-1921) - Piata Ovidiu nr.12, arhitect C.N.Vasilescu, azi sediul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta
- Cladirea Teatrului "Elpis"(1910), azi Teatrul de papusi - Str. A.Karatzali nr.7.
- Arhiepiscopia (1910, 1920, 1924-1931) - Str. Arhiepiscopiei nr. 23, casa de sec.XX, fost sediu de banca si vechi Palat Administrativ.
- Vechiul hotel Carol I (1882) - Str. Remus Opreanu nr.13, arhitect Al.Orascu.
- Cladirea fostei primarii (1896), astazi Muzeul de Arta Populara - Bd.Tomis nr.32.
- Sediul Casei Armatei (1908-1912) - Str.Traian nr.31, cladirea vechii prefecturi, arhitect E.Lescovar.
- Sediul Tribunalului Judetean (1908-1912) - Str.Traian, nr.33, cladirea vechii resedinte regale, arhitect E.Lescovar.
- Farul genovez (1858-1860) - Str. Remus Opreanu, pe faleza Cazinoului, ridicat de compania engleza "Danubius and Black Sea". Inalt de 8 m, farul are o baza hexagonala, in varful sau fiind asezata o cupola metalica.
- Vila Sutu - Str. Marc Aureliu, in zona peninsulara, a apartinut numismatului Mihail Sutu. Impresioneaza prin frumusetea stilului sau neomaur.
MANGALIA
In Mangalia, pe Str. Olteniei nr.8, se afla baia turceasca, datand de la sfarsitul sec.XIX; pe Str. Poporului nr. 48 se afla un seminar musulman datand de la inceputul sec. XX, pe strazile Decebal Delfinului si Republicii se gasesc case vechi, datand de la inceputul sec. XX, iar pe Str. Kemel Agi Amet nr. 24 se poate vedea casa Murad Gali, datand din 1906.
OLTINA
In comuna Oltina, satul Oltina, exista o cismea de piatra construita la inceputul secolului XX, iar in Satu Nou exista o biserica ortodoxa construita din paianta in anul 1863.
BANEASA
In comuna Baneasa exista o cismea de piatra construita la sfarsitul secolului XIX.
ANSAMBLURI RELIGIOASE SI LACASURI DE CULT
CONSTANTA
1 - Catedrala Ortodoxa Sfintii Apostoli Petru si Pavel, Str. Arhiepiscopiei nr. 25, Tel. 611408 - a fost ridicata dupa planurile arhitectului Ion Mincu, intre 1883-1885, deschiderea sa avand loc abia la 22 mai 1895, din cauza nonconformismului picturii, care a trebuit sa fie refacuta. Constructia, in stil greco-roman, din caramida presata, impune prin monumentalitatea fatadei si prin turnul inalt de 35 metri.
2 - Biserica Ortodoxa Adormirea Maicii Domnului I. Este una dintre cele mai vechi biserici din orasul Constanta, fiind construita la inceputul secolului XX, intre anii 1900-1911. Pictura murala in ulei a fost executata in jurul anului 1914 de catre pictorul Gheorghe Marinescu, elev al marelui Nicolae Grigorescu, in stil renascentist. In interior pot fi admirate vitraliile unice in Constanta. Mozaicul exterior, in suprafata de 60 mp, a fost realizat intre anii 1999-2000.
3 - Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, Bd. Tomis nr. 170 - a fost zidita intre anii 1939-1940. Planurile de constructie au fost intocmite in stilul bisericilor bizantine, cu adaptarea fatadei la stilul national, si folosind pridvorul cu coloane.
4 - Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, Str. Mihaileanu nr. 104.
In ziua de 12 noiembrie 1934, s-a pus piatra de temelie pentru constructia unuia dintre cele mai frumoase si mai reprezentative lacasuri de cult ortodoxe existente in municipiul Constanta, cu hramul Sfintii Imparati Constantin si Elena. Biserica se individualizeaza fata de celelalte edificii de cult printr-un ansamblu arhitectural aparte. Are o singura turla inalta de 30 metri, asezata lateral si integrata in corpul bisericii. Altarul este despartit de naos printr-o tampla facuta din marmura cu motive ornamentale specifice. Pictura, de factura neo-bizantina, s-a executat in fresca, pe fond de aur de 14 karate, nimburile fiind in relief, marginite de un brau de mozaic si poleite cu aur lucios de 32 de karate. Braiele de marcatii, precum si hramul de la intrare sunt din mozaic.
5 - Biserica Adormirea Maicii Domnului II, Bd.Tomis nr. 230 - a fost ridicata in perioada 1904-1908 de catre locuitorii satului Anadalchioi. Piatra fundamentala a fost pusa in ziua de 3 octombrie 1904, iar sfintirea bisericii a avut loc in anul 1908. Din punct de vedere arhitectonic, Biserica Adormirea Maicii Domnului II are forma de cruce, cu o turla mare pe mijloc zidita din piatra si caramida si acoperita cu tabla.
6 - Biserica Sf.Gheorghe, Str. Nicolae Iorga nr.12 - a treia ca vechime din Constanta, a fost construita in perioada 1915-1923. Ridicata in stil brancovenesc, se evidentiaza prin echilibrul proportiilor. Pictura executata de pictorii Bacalu si Nicolae Tonitza, in stil neo-bizantin, intre anii 1935-1936, s-a pastrat pana astazi.
7 - Biserica Sfantul Mare Mucenic Mina, Str. Soveja ( Parcul Tabacariei). A fost construita intre anii 1995-1997 in stil autentic romanesc maramuresean, de o echipa de lemnari din Maramures. Din punctul de vedere al constructiei, biserica este cea mai mare biserica din lemn din tara (are 26 metri lungime, 12 metri inaltime, iar turnul are 43 metri inaltime).
8 - Biserica Schimbarea la Fata (Biserica Greaca), Str. Mircea cel Batran nr.37, Tel.615243 - a fost construita in 1867. Este o constructie mare, fara vreun stil anume, la care s-au folosit piatra si caramida pentru ziduri, marmura alba pentru podea, lemn de cedru pentru stalpii de sustinere si lemn de brad pentru altar. Initial, interiorul era pictat in intregime in ulei de catre un specialist de la Muntele Athos, Aghiograf.
9 - Biserica Sfantul Nicolae - Vechi, Str. Maior Gheorghe Sontu nr.7 - a fost inaltata intre 1941-1946, cand Catedrala Sfintii Apostoli Petru si Pavel a fost bombardata, si a functionat drept catedrala a orasului. Incepand cu anul 1961, odata cu demolarea Bisericii Luterane, comunitatea evanghelica luterana si-a tinut slujbele in acest lacas, pentru mai bine de zece ani, iar intre anii 1975-1987 s-a slujit numai de hramul bisericii, pe 6 decembrie.
10 - Biserica Romano-Catolica Sf.Anton, Str. Nicolae Titulescu nr.11 - dateaza din 1937 si este construita dupa planurile arhitectului Romano de Simon, pe locul unde, prin 1885, se inalta o alta biserica catolica. Monumentul respecta un plan basilical, specific nordului Italiei si este placata cu caramida aparenta. Contraforturile si motivele geometrice amintesc de stilul romanic din secolul al 13-lea. Interiorul este si el placat cu caramida aparenta, cele doua galerii laterale superioare fiind sustinute de coloane de marmura cu capiteluri compozite.
11 - Marea Moschee, Str. Arhiepiscopiei nr.5 (Piata Ovidiu). Monument de arhitectura al orasului, este principalul edificiu al cultului musulman din Constanta, construit de statul roman in anul 1910. Aceasta a fost ridicata pe locul unei mai vechi geamii, numita Mahmudia, in onoarea sultanului Mahmud al 2-lea. Edificiul este o imbinare armonioasa intre stilul egipteano-bizantin (minaretul si impozanta cupola) cu unele motive arhitecturale romanesti (corpul cladirii propriu-zise). De remarcat faptul ca este prima constructie din beton armat si caramida din tara noasta. Minaretul are inaltimea de 47 m, iar dimensiunile salii de rugaciune sunt de 14 m x 14 m.
12 - Geamia Hunchiar, Bd. Tomis nr.39. Construita intre anii 1867-1868 in stil maur, din calcar alb, cu un minaret de 24m. Interiorul mai pastreaza urmele ornamentatiilor specific orientale.
13 - Biserica Apostolica Ortodoxa Armeana, Str. Callatis nr.1 (langa Vila Sutu ) - ctitor N. Torosian 1880. Clopotnita si modificarile interioare confera cladirii aspectul tipic al arhitecturii traditionale armene.
14- Sinagoga Comunitatii Evreilor, Str. C.A.Rosetti nr.2 - tip bazilica, stil neogotic, cu ornamente exterioare in stil romanic, ctitorita in 1908.
MEDGIDIA
- Geamia "Abdul Medgid" - Str. Decebal nr.20. Colectia muzeala a Geamiei prezinta exponate ce dateaza din perioada antica a localitatii.
- Biserica "Sfintii Petru si Pavel" - Str. Oprea Haraciu
MURFATLAR
-
Complexul rupestru Basarabi (Biserica de Creta), sec. X-XI d.Hr. Asezare calugareasca rupestra;
-
Biserica "Nasterea Maicii Domnului" (1903 - 1906) - arh. A.Banescu ;
HARSOVA
- Geamie cu minaret (1812)
OSTROV
Pe drumul national 3, la 130 km sud-vest de Constanta, in zona asezarii Galita a fost construita, in anul 1936, Manastirea Dervent, cu hramurile: Cuvioasa Parascheva, Izvorul Tamaduirii, Inaltarea Sfintei Cruci si Sfantul Gheorghe.
ION CORVIN
Intr-o mica depresiune din partea de sud-vest a podisului Oltinei, dominata de dealuri calcaroase cu 170-180 m altitudine si la intersectia unor importante artere rutiere, se afla comuna Ion Corvin, care este cunoscuta de localnici si turisti urmare a existentei pe teritoriul ei a Manastirii si Pesterii "Sfantul Andrei". Pestera este considerata primul lacas de cult din Romania (atestat din anul 60 d.Hr.) si este locul din care Apostolul Andrei a raspandit crestinismul catre daco-romani. In apropierea pesterii se gasesc si izvoarele cu apa carora erau botezati stramosii nostri. La 1 km distanta de pestera, in padure, se afla Fantana lui Eminescu, construita in memoria poetului in anul 1929.
TECHIRGHIOL
In localitatea Techirghiol se gaseste Manastirea "Sfanta Maria", construita in secolul XVIII. Barnele de gorun imbinate in cuie de lemn si imprejmuite de un brau median rasucit dau o nota de autenticitate intregii constructii. Pictura calda, naiva, si-a pastrat prospetimea, desi a suferit trei restaurari. Imaginile, infatisand figuri de sfinti (intre care Sf.Hristofor cu cap de caine), Adam si Eva cu sarpele, Patimile Mantuitorului, sunt de o expresivitate deosebita. Catapeteasma este foarte bine proportionata la dimensiunea bisericii, iar usile imparatesti au in medalioane picturi mai rafinate, in stil romanic tarziu. In curte se afla fantana Sf.Mucenic Pantelimon, realizata de sculptorul Ion Jalea si adusa de la Bucuresti.
COSTINESTI
In localitatea Costinesti, la 3 km de Schitu, in dreptul Vadului Caraman, se afla Manastirea "Sfanta Elena de la Mare", care poarta hramul "Sf. Imparati Constantin si Elena".
MANGALIA
In Municipiul Mangalia se poate vizita Geamia "Esmahan Sultan", monument de arhitectura datand din secolul al XVI-lea (mai precis, din 1590), fiind construita in stil maur si inconjurata de un cimitir mahomedan.
Tot in Municipiul Mangalia se afla Biserica Ortodoxa "Sfantul Gheorghe". Piatra fundamentala pentru construirea acestei biserici cu hramul Sfantul Gheorghe si Sfantul Ioan Botezatorul s-a pus in anul 1914. Constructia s-a terminat in 1929, an in care a fost si sfintita.
TEATRE
CONSTANTA
1. Teatrul National Constanta
Bdul. Ferdinand nr. 11. Tel. 0241-488612, fax: 0241-488613
2. Teatrul National de Opera si Balet "Oleg Danovski"
Str. Mircea cel Batran nr. 97. Tel. 0241-480300, fax: 0241-615080.
3. Teatrul de Copii si Tineret "Elpis"
Str. Aristide Karatzali nr.16. Tel. 0241-618992, fax: 0241-618992, 0241-613606.
www.turism-constanta.ro