Salina din Turda a fost complet modernizată și redată circuitului turistic, investiția efectuată este de peste 5,8 milioane euro, mare parte fiind din fonduri UE iar 900 000 euro contribuția CL Turda și Consiului Județean Cluj.
Obiectiv turistic de excelență
Prin amploarea investiției, salina din Turda va deveni în foarte scurt timp un obiectiv turistic foarte căutat iar impresiile vor fi dintre cele mai plăcute. Avem certitudinea că acest exemplu va fi urmat de celelalte saline din țară și în perioada următoare vom vorbi de o competiție la nivel înalt între saline.
Accesul spre salină se face din drumul județean 161 B- Turda – Ploșcoș. Traseul va dispune în cel mai scurt timp, de indicatoare turistice noi către salină. Aici, recomandăm administrației locale să găsească o soluție în ce privește transportul turiștilor din localitate pînă la salină, dat fiind că actuala intrare se află la cca 5 km de centrul orașului Turda, iar ruta nu este deservită de mijloace de transport în comun pentru cei care nu dețin autoturisme.
Intrarea în salină este 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.
Practic Salina Turda pe lângă funcția sa terapeutică de amelioare a afecțiunilor respiratori, putem spune ca a devenit un loc de agrement dar și balnear prin amenajarea unui complex balnear, în proximitatea lacului Durgău. Proiectul a constat in reamenajarea minei Rudolf, în care a fost construit un amfiteatru cu 80 de locuri, pentru concerte, proiecții și audiții muzicale, o biserică salină, un teren de golf un altul de sport, teren de bowling, masă de tenis , etc
Noutatea minei Rudolf, înaltă de 40 de metri, o reprezintă un lift ultramodern, din care poate fi admirată întreaga panoramă pe care o oferă acest mare spațiu al salinei. Mai puteți admira panorama dintr-o Roată tip carusel.
De asemenea, se poate coborî 42 metri si ajungeți în mina Tereza, unde vă puteți plimba cu barca pe lacul cu apă sărată, întrucât în urma renovărilor a fost amenajat un debarcader. În plus, mina Ghizela a devenit baza propriu-zisă de tratament, asistența de specialitate fiind asigurată de un cabinet medical.
Scurt istoric
Prima atestare istorică a salinei din Turda datează din perioada romanilor, iar primele extrageri de sare au avut loc în anul 1271.
În 1960 au început lucrările de deschidere a minelor Tereza, Anton și Clujeana în formă de clopot, acestea fiind urmate de încă două mine cu profil trapezoidal, Rudolf și Ghizela. Exploatarea de sare din Mina Turda a fost sistată definitiv în anul 1932, din cauza dotărilor tehnice primitive. În anul 1992, însă mina s-a redeschis fiind folosită în scop curativ și turistic. Zăcământul de sare din Transilvania, care le cuprinde și pe cele de la Turda și Ocna Mureș, s-a format în urmă cu 18 milioane de ani. Se întinde din Depresiunea Maramureș până la Ocna Sibiului. La Turda, zăcământul a avut forma unei perne alungite pe o suprafață de aproximatv 45 de kilometri pătrați și cu o adâncime de 1200 de metri. Întregul zăcământ a fost estimat la 39 milioane de tone. La suprafață zăcământului sarea este cristalizată, cu granule mari, iar spre adânc are intercalatii de șisturi argiloase și nisip fin, alături de pietriș.
Temperatura în salină este 10-12 grade celsius, viteza curenților de aer este de maximum 0,2 m/s.
În anul 2000, zona a fost declarată rezervaţie naturală de interes naţional, considerată un muzeu de istorie a mineritului de sare.
Text-imaginii M.D.
Publicat: 24.01.2010, ora 15:30