Normele metodologice privind conditiile si criteriile pentru selectionarea, scolarizarea, atestarea si utilizarea ghizilor de turism
Vizualizari: 2363
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Ordinul Ministrului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului nr. 637 din 1 aprilie 2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.
În vederea eliminării barierelor în calea dreptului de liberă practică a serviciilor turistice în cadrul Uniunii Europene, în temeiul prevederilor art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 305/2001 privind atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, cu modificările şi completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite următorul ordin:
ART. 1
Se aprobă Normele metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
ART. 2
Pe data intrării în vigoare a prezentului ordin se abrogă Ordinul ministrului turismului nr. 263/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, precum şi atribuţiile acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 437 din 6 august 2001, precum şi orice alte dispoziţii contrare.
ART. 3
Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
p. Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,
Ileana Tureanu,
secretar de stat
ANEXA 1
NORME METODOLOGICE privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism.
CAP. 1
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezentele norme metodologice se aplică persoanelor juridice şi fizice care desfăşoară activitate de turism în România.
ART. 2
Categoriile de ghizi utilizate în activitatea de turism din România sunt:
a) ghid local, care asigură asistenţa turistică pe un teritoriu limitat;
b) ghid naţional, care asigură asistenţa turistică pe teritoriul naţional şi în străinătate;
c) ghid specializat pentru anumite segmente ale serviciilor turistice:
- montan, drumeţie montană;
- artă;
- supraveghetor;
- animaţie;
- habitat natural: faună, floră;
- ornitologie;
- sportiv, respectiv: alpinism şi căţărare pe stânci, schi, bob, înot, canotaj, iahting, zbor cu aparate ultrauşoare (deltaplan, parapantă şi altele);
alte specializări în funcţie de cererea pieţei turistice.
CAP. 2
Selecţionarea, şcolarizarea şi specializarea ghizilor de turism
ART. 3
Selecţionarea candidaţilor pentru cursurile de calificare şi, respectiv, de specializare profesională în profesia de ghid de turism, se face cu respectarea condiţiilor prevăzute în anexele nr. 1 şi 2 şi în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor, republicată, precum şi ale actelor
normative care reglementează aplicarea acesteia.
SECŢIUNEA 1
Formarea profesională a ghizilor
ART. 4
Formarea profesională a categoriilor de ghizi de turism se poate realiza:
a) în cadrul sistemului naţional de învăţământ;
b) în cadrul sistemului de formare profesională a adulţilor.
ART. 5
Organizarea programelor de formare profesională în sistemul formării profesionale a adulţilor, precum şi evaluarea şi certificarea formării profesionale se fac în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
ART. 6
Planurile şi programele de pregătire pentru calificarea în meseria de ghid de turism se elaborează de către unităţile care organizează cursurile de calificare şi specializare, pe baza standardelor ocupaţionale recunoscute la nivel naţional, în condiţiile legii.
ART. 7
Persoanele care deţin documente care atestă pregătirea profesională pentru una sau mai multe dintre categoriile de ghizi definite la art. 2 pot solicita atestatul aferent categoriei de ghid de turism pentru care au pregătirea profesională.
SECŢIUNEA a 2-a
Specializarea ghizilor
ART. 8
Specializarea profesională pentru categoria de ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat se realizează numai pentru persoanele care deţin certificat de calificare de ghid de turism.
ART. 9
Organizarea cursurilor de specializare de către furnizorii de formare profesională se realizează în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ART. 10
Persoanele care deţin documente care atestă specializarea pentru categoria de ghid de turism naţional sau ghid de turism specializat pot solicita Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului atestatul de ghid de turism naţional, respectiv de ghid de turism specializat.
CAP. 3
Atestarea ghizilor de turism
ART. 11
Profesia de ghid de turism poate fi exercitată de persoane fizice deţinătoare de atestat de ghid.
ART. 12
(1) În înţelesul prezentelor norme metodologice, atestatul de ghid de turism este documentul eliberat de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin care se confirmă capacitatea profesională a persoanelor fizice calificate în profesia de ghid de turism de a exercita activitatea în una dintre categoriile de ghizi de turism,
definite în prezentele norme metodologice.
(2) Modelul atestatului de ghid de turism este prezentat în anexa nr. 3.
ART. 13
Criteriile minime pentru obţinerea atestatului de ghid de turism sunt prezentate în anexa nr. 4.
ART. 14
(1) În vederea obţinerii atestatului de ghid de turism local solicitantul va prezenta următoarele documente:
a) cerere;
b) copie de pe actul de identitate;
c) copie de pe certificatul de calificare în profesia de ghid de turism;
d) copie de pe atestatul privind cunoaşterea unei limbi străine, iar în cazul persoanelor fizice, cetăţeni ai statelor Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European, şi copie de pe atestatul privind cunoaşterea limbii române;
e) certificat de cazier judiciar;
f) certificat medical;
g) două fotografii tip buletin de identitate.
(2) În cazul categoriilor de ghid de turism naţional şi specializat, documentaţia va cuprinde, suplimentar, certificatul de absolvire a cursului de specializare profesională.
ART. 15
(1) Documentaţia întocmită potrivit prevederilor art. 14 se prezintă Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului - Autoritatea Naţională pentru Turism.
(2) În situaţia în care solicitantul nu îndeplineşte condiţiile pentru eliberarea atestatului de ghid de turism, acestuia i se comunică motivul în scris.
(3)Termenul de eliberare a atestatului de ghid de turism sau de răspuns, după caz, este de 30 de zile de la data primirii şi înregistrării documentaţiei complete.
CAP. 4
Utilizarea ghizilor de turism
ART. 16
Activitatea de ghid de turism poate fi exercitată fie ca activitate de bază, fie ca activitate complementară, numai de către ghizii deţinători de atestat şi ecuson de ghid de turism.
ART. 17
Agenţii economici cu activitate de turism pot utiliza ghizi de turism numai în baza unui contract individual de muncă.
ART. 18
Profesia de ghid de turism poate fi practicată şi pe cont propriu de către persoane fizice autorizate potrivit legii.
ART. 19
Ecusonul de ghid de turism se eliberează de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Autoritatea Naţională pentru Turism, şi este realizat conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
ART. 20
Controlul respectării prevederilor prezentelor norme metodologice se face de către Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, prin Autoritatea Naţională pentru Turism.
CAP. 5
Retragerea atestatului de ghid de turism
ART. 21
Aspectele negative constatate, referitoare la comportamentul cu turiştii şi/sau la realizarea acţiunilor încredinţate, vor fi evidenţiate, pentru fiecare ghid de turism, în banca de date a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului şi a Autorităţii Naţionale pentru Turism.
ART. 22
În cazul în care se constată înregistrarea unui număr de mai mult de 5 reclamaţii care, în urma verificării de către reprezentanţii cu atribuţii de control ai Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, se constată că sunt întemeiate, se va lua măsura retragerii atestatului de ghid de turism.
ART. 23
Măsura retragerii atestatului de ghid de turism se contestă în termen de 30 de zile de la data comunicării acestei măsuri posesorului atestatului de ghid de turism.
CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 24
Ghidul de turism are obligaţia ca în timpul desfăşurării activităţii să deţină asupra sa atestatul de ghid de turism şi să poarte ecusonul de ghid de turism, pe care să le prezinte la cererea persoanelor împuternicite să îi controleze activitatea.
ART. 25
Atribuţiile şi obligaţiile concrete ale ghidului de turism se stabilesc de agentul economic din turism, organizator al acţiunilor turistice, şi diferă în funcţie de categoria de ghid de turism şi de specificul fiecărei acţiuni.
ART. 26
Organizatorii de cursuri de calificare şi specializare a ghizilor de turism vor prevedea în programa de învăţământ teme concrete privind atribuţiile şi obligaţiile ghizilor de turism, pe categorii şi tipuri de acţiuni, precum şi teme concrete privind modul de rezolvare a unor cazuri speciale şi situaţii neprevăzute.
ART. 27
Atestatele de ghid de turism, eliberate în baza prevederilor Ordinului ministrului turismului nr. 10/1998 pentru aprobarea Normelor metodologice privind selecţionarea, şcolarizarea, atestarea, utilizarea şi atribuţiile ghizilor de
turism, precum şi cele eliberate în temeiul Ordinului ministrului turismului nr. 263/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice privind condiţiile şi criteriile pentru selecţionarea, şcolarizarea, atestarea şi utilizarea ghizilor de turism, precum şi atribuţiile acestora, rămân valabile.
ART. 28
În vederea ridicării continue a nivelului pregătirii profesionale a ghizilor de turism, organizatorii de cursuri de calificare şi specializare sunt obligaţi să amenajeze cabinete metodologice proprii, dotate corespunzător şi actualizate permanent cu literatură turistică, ghiduri, monografii, pliante, broşuri, hărţi, descrieri de circuite turistice, trasee etc., şi să stabilească condiţiile în care cursanţii şi cei interesaţi pot beneficia de materialele documentare susmenţionate.
ART. 29
Atribuţiile şi obligaţiile ghidului de turism, stabilite şi actualizate conform prevederilor art. 25, se vor găsi la cabinetele metodologice ale organizatorilor de cursuri de calificare şi specializare.
ART. 30
Anexele nr. 1 - 5 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
ANEXA 1 la normele metodologice
CONDIŢIILE privind selecţionarea candidaţilor pentru cursurile de calificare profesională în profesia de ghid de turism local.
În vederea selecţionării pentru cursurile de calificare profesională în profesia de ghid de turism local, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
1. să aibă vârsta minimă de 18 ani şi vârsta maximă de 65 de ani;
2. să aibă cel puţin studii liceale cu bacalaureat;
3. să nu fi suferit condamnări (fapt dovedit cu certificatul de cazier judiciar);
4. să fie apt din punct de vedere medical pentru profesia de ghid de turism (sănătos clinic şi psihic, fără defecte fizice, de vorbire sau de auz);
5. să cunoască satisfăcător cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională, dovedită prin atestat privind cunoaşterea unei limbi străine, pentru persoanele fizice române şi atestat privind cunoaşterea limbii române, pentru persoanele fizice străine;
6. să aibă cunoştinţe de cultură generală, dovedite prin test de verificare.
Atestarea îndeplinirii criteriilor prevăzute la pct. 1 - 5 se realizează prin prezentarea de copii legalizate de pe documente. Acestea se păstrează la organizatorul cursului.
ANEXA 2 la normele metodologice
CONDIŢIILE pentru participarea la cursurile de specializare profesională pentru categoriile de ghid de turism naţional şi ghid de turism specializat
În vederea participării la cursurile de specializare profesională pentru categoriile de ghid de turism naţional şi ghid de turism specializat, candidatul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
1. să aibă calificarea profesională pentru profesia de ghid de turism;
2. să aibă cel puţin studii liceale cu bacalaureat;
3. să aibă vârsta minimă de 18 ani şi vârsta maximă de 62 de ani pentru ghidul de turism specializat şi, respectiv, 65 de ani pentru ghidul de turism naţional;
4. să nu fi suferit condamnări (fapt dovedit cu certificatul de cazier judiciar);
5. să fie apt din punct de vedere medical pentru profesia de ghid de turism [sănătos clinic şi psihic, fără defecte fizice, de vorbire sau de auz, apt pentru efort fizic*)];
6. pentru categoria de ghid de turism specializat trebuie să aibă cunoştinţe temeinice, teoretice şi practice, specifice categoriei de ghid de turism specializat pentru care optează;
7. să cunoască temeinic cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională, dovedită prin test de verificare;
8. să aibă cunoştinţe de cultură generală, dovedite prin test de verificare.
Atestarea îndeplinirii criteriilor prevăzute la pct. 1 - 7 se realizează prin prezentarea de copii de pe documente.
Acestea se păstrează la organizatorul cursului.
------------
*) Condiţie necesară pentru ghidul de turism specializat - ghid sportiv, ghid montan.
ANEXA 4
la normele metodologice
CRITERII minime pentru obţinerea atestatelor de ghid de turism
__________________________________________________________
Categoria de ghizi de turism
local naţional specializat
___________Criterii__________________________________________
Candidatul trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
1. cetăţenie:
- să fie cetăţean al României sau al unui stat din Uniunea Europeană sau din Spaţiul
Economic European x x x
2. vârstă:
- minimum 18 ani x x x
3. studii:
- să fie absolvent de liceu cu bacalaureat x x x
4. pregătire profesională:
să cunoască cel puţin o limbă străină de circulaţie internaţională
x x x
- să fie absolvent al unui curs de
calificare profesională pentru profesia de
ghid de turism, organizat de instituţii
autorizate conform legii din România sau
din statele de provenienţă x x x
- să fie absolvent al unui curs de
specializare organizat de instituţii
autorizate conform legii - x*) x**)
5. să nu fi suferit condamnări, făcând dovada
cu certificatul de cazier judiciar x x x
6. să aibă o conduită morală ireproşabilă,
dovedită cu recomandare de la ultimul loc
de muncă sau de la ultima instituţie de
învăţământ absolvită. x x x
7. să aibă o ţinută corespunzătoare şi o
înfăţişare fizică agreabilă x x x
8. să fie apt din punct de vedere medical
pentru profesia de ghid de turism, fapt
dovedit cu certificat medical în care se
va menţiona şi categoria de ghid de turism
solicitată x x x
__________________________________________________________
*) Se exceptează absolvenţii unităţilor de învăţământ superior cu profil de turism, dacă fac dovada unei activităţi de minimum 2 ani în profesia de ghid de turism local.
Se exceptează persoanele care deţin de cel puţin 2 ani funcţia de conducere în agenţii de turism.
**) În funcţie de categoria de ghid de turism specializat solicitată, se exceptează absolvenţii instituţiilor de învăţământ superior cu profil similar (facultăţi de educaţie fizică şi sport pentru ghizi sportivi, geografie-biologie pentru habitat natural, artă teatrală pentru animaţie etc.).