Masuri de comercializare a produselor alimentare si nealimentare in statiunile turistice
Vizualizari: 2413
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Hotărârea Guvernului nr. 559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare si nealimentare în staţiunile turistice.
În temeiul prevederilor art. 107 din Constituţia României, ale art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 15 din Ordonanţa Guvernului nr. 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România,
Guvernul României adopt ă prezenta hotărâre.
ART. 1
(1) Comercializarea în staţiunile turistice a alimentelor, respectiv a preparatelor şi semipreparatelor din carne, lapte, ouă, a produselor de panificaţie, de patiserie şi de cofet rie, precum şi a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde şi reci, este permisă numai în structurile de primire turistice cu func ţ iuni de alimentaţie publică clasificate şi în unităţile specializate.
(2) Comercializarea produselor menţionate la alin. (1) prin rulote, standuri şi chioşcuri este permisă numai în zone publice special amenajate şi autorizate conform reglementărilor legale. Orice alt mod de comerţ ambulant este interzis în staţiunile turistice.
ART. 2
Comercializarea produselor nealimentare, a produselor alimentare preambalate, precum şi a legumelor şi fructelor se face în zone/spaţii stabilite de autorităţile administraţiei publice locale, cu avizul Ministerului Turismului, şi care îndeplinesc condiţiile impuse de normele sanitare.
ART. 3
Desfacerea băuturilor alcoolice, a băuturilor nealcoolice şi a cafelei la dozator, a îngheţatei prin aparat de îngheţată, precum şi a băuturilor răcoritoare îmbuteliate şi a îngheţatei preambalate se face cu respectarea normelor sanitare.
ART. 4
Nerespectarea prevederilor art. 1 - 3 constituie contravenţii, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 800.000 lei la 1.000.000 lei.
ART. 5
Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de către reprezentanţii împuterniciţ ai Ministerului Să nătăţii şi Familiei, Ministerului Turismului şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protec ţia Consumatorilor, precum şi ai primarilor.
ART. 6
Contravenţiilor prevăzute la art. 4 le sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor, cu modificările şi completările ulterioare.
PRIM-MINISTRU
ADRIAN NĂSTASE