Mânăstirea Ceptura
Vizualizari: 4706
Postat de RobertCodescu
Ultima modificare: 12.11.2014 20:37
De catre: administrator
Judet: PRAHOVA
Localitate: ORAS URLATI
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 11.08.2014
Vizualizari: 4706
Postat de RobertCodescu
Ultima modificare: 12.11.2014 20:37
De catre: administrator
Judet: PRAHOVA
Localitate: ORAS URLATI
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 11.08.2014
M-am gandit ca daca am ajuns prin podgoriile Dealu Mare de la Urlati cu bicicleta ar fi frumos sa "dau o pedala" pana la Ceptura sa vizitez manastirea din aceasta comuna prahoveana si mi-am zis : "Roberte daca tot ai ajuns aici nu crezi ca ar fi elementar, etic, frumos si politicos sa povestesti tuturor despre aceasta manastire !?!?" si cum raspunsul a fost unul afirmativ iata-ma ca ma prezint in fata dumneavoastra cu acest scurt articol despre Manastirea Ceptura din judetul Prahova.
Amplasata (asa cum deja am mentionat), intre intinsele culturi de vita de vie din comuna Ceptura, mai exact in satul Ceptura de Jos, undeva pe drumul comunal ce duce spre comuna Fantanele.
Manastirea Ceptura a fost ctitorita undeva in prima jumatate a secolului al XlX-lea de catre calugarii de la Manastirea Caldarusani avand, la acea vreme, statutul de schit. Hramul micului lacas ortodox era Sfintii Imparati Constantin si Elena, hram ce a ramas neschimbat pana in zilele noastre chiar daca de-a lungul timpului s-au mai propus si alte variante. Totusi “rautatile” comunismului si-au pus amprenta asupra schitului si in urma Decretului 410/1959, schitul a fost desfiintat. Aici a ramas ca paznic si ingrijitor al bisericii numai un singur monah. Insa dupa decesul acestuia, lacasul va fi lasat in paragina si uitare, chiliile devenind adaposturi pentru animalele Gospodariei Agricole de Stat de aici din localitate. Dupa evenimentele din ’89 s-a avut in vedere si redeschiderea acestui schit, astfel s-a ajuns la reinfiintarea Schitului Ceptura, care a fost aprobata de Sfantul Sinod undeva prin anul 1996, insa lipsa unui corp de chilii, a mijloacelor de trai si a fondurilor pentru restaurarea bisericii a facut ca pana in prezent sa se afle doar in administratia centrului eparhial.
Undeva prin anul 2009 lacasul ortodox a fost ridicat la rangul de manastire. In zilele noastre Manastirea Ceptura este (din pacate), acel loc care asteapta animatia si stralucirea vremurilor de demult. Fiindca lipsa unui corp de chilii, a mijloacelor de trai si a fondurilor necesare pentru resturarea bisericii, fac din aceasta manastire un loc atipic al ortodoxiei romanesti. PC ieromonah Ilarion Pojoga incearca sa gaseasca mijloacele de finantare in vederea executarii reparatiilor atat de necesare si urgente, poate Arhiepiscopia Bucurestilor (de care manastirea apartine), se va implica mai activ in viata manastirii si autoritatile locale vor asfalta drumul ce ajunge aici si in curand autocarele cu turisti vor incepe sa opreasca unul cate unul in dreptul lacasului ortodox si atractiei turistice pe care o numim Manastirea Ceptura !!!
Cu stima si consideratie al dumneavoastra sincer acelasi Robert Codescu !!!
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni