Lisa-La Vâltori
Vizualizari: 5587
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 14.03.2016 22:28
De catre: administrator
Judet: BRASOV
Localitate: LISA
Rating (0 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 5587
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 14.03.2016 22:28
De catre: administrator
Judet: BRASOV
Localitate: LISA
Rating (0 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Atelier de prelucrat straie - Dârstă tradițională
Vizitați ansamblul de instalații tradiționale de prelucrat straie, unic prin reconstitutirea și păstrarea procedeelor vechi, utilizate de sute de ani.
Descoperiți cum este prelucrat un strai, precum și cum funcționează ”coșul de păruială” acționat de o roată hidraulică recondiționată, sau care este rolul ”coșul de îngroșat”, din încăperea ”la căldură”, toate fazele tehnologice fiind explicate de însuși meșterul dârstar Viorel Greavu.
Întregul complex este accesibil vizitatorilor prin noile facilități de vizitare ca obiectiv turistic.
Femeile din satele Țării Făgărașului torc cu furca, lână, țurcană de prima calitate, cu firul lung, care este pieptănat cu mâna, apoi straiul este țesut rar la războiul manual, în 2 ițe, folosindu-se o spată cu dinți mari. După ce se cos împreună câte 2 foi, se dau la vâltoare, la scos mițele și la îngroșat.
Un strai de lână........ care ține o viață!
Straiele sunt țesături groase din lână, mițoase, foarte călduroase și rezistente.
Ele se pot găsi și astăzi, așezate la loc de cinste, în ”casa dinainte” a țăranului făgărășean.
Pe lângă uzul cotidian de acoperire în anotimpul rece, straiele au fost piese simbolice pentru zestrea fetelor de măritat, semnificând bogăția; de asemena straiul era folosit ca recuzită de ceremonial în obiceiul tradițional ale cetei de feciori din Lisa-renumită prin ”aruncatul în strai” al membrilor cetei.
”Se poate lucra la o serie de două săptămâni. Trebuie de foarte multe ori băgat la apă. Deci vine prima dată la vâltori, se scoate, se usucă, bine, bine până se înăsprește, cum spunem noi, și asta numai în zilele cu soare. Pe urmă se dă la coșul de păruială de se trage părul, pe urmă vine introdus la vâltoare, merge vreo 6 ore pentru a consolida firul tras. Se bagă la căldură, mai merge și acolo vreo 6 ore, după care se scot din coșul de îngroșat și se pun din nou în apă pentru spălarea și ordonarea firelor. Ultima operație e cea de uscare completă a straielor, care rămân pe prăjini câte 2 zile pe fiecare față- explică Meșterul Greavu, care se mândrește cu straiele făcute de el.
În magazinul amenajat în cadrul gospodăriei familiei Greavu, puteti cumpăra un strai cu certificat de autenticitate. Pe terasa acoperită dotată cu mese și scaune, vizitatori au la dispoziție un loc plăcut de odihnă, aici se pot servi sucuri naturale din fructe și produse de patiserie.
Meșterul Viorel Greavu, este a treia generație de dârstari din Lisa, a preluat procesul tehnologic tradițional de prelucare a straielor de la tatăl lui, Greavu Victor, care la rândul lui a moștenit această meserie de la părintele lui, Greavu Toma.
Acces-distanțe
La Vâltori se află in comuna Lisa, la 92 km de Mun. Brașov; 72 km de Mun. Sibiu; 27 km de Mun. Fagăraș și 11 km de comuna Sâmbăta de Jos.
Contact:
Familia Greavu Viorel, Comuna Lisa nr. 381.
Informații si programări la Tel. 0268246843 si 0745122194.
Program
Deschis din luna mai până în luna octombrie, iîn fiecare zi între orele 10-18, mai puțin sâmbăta. Recomandat sa vizitați instalația tradițională în zile senine pentru a putea vedea demonstrația făcută de însuși meșterul Viorel Greavu.
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni