La Costineşti-Marea care vindecă
Vizualizari: 3769
Postat de cazareluca
Ultima modificare: 05.07.2015 16:06
De catre: administrator
Judet: CONSTANTA
Localitate: COSTINESTI
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
O SAPTĂMÂNA LA MARE CÂT UN PUMN DE MEDICAMENTE ....
O adevarata baie de sanatate si energie
Aer oxigenat care ne limpezeste gandurile, briza sarata si racoroasa care ne odihneste sufletul, valuri care ne leagana si ne maseaza corpul... Marea ne ofera o adevarata cura de sanatate. Sa profitam din plin.
Pare greu de crezut, dar este adevarat: doua saptamani de cura la mare valoreaza, din punctul de vedere al sanatatii, mai mult decat pumni intregi de medicamente. Este drept ca pentru a beneficia de aceasta putere terapeutica extraordinara trebuie sa stim cum sa o folosim, iar acesta este si rolul randurilor care urmeaza, de a ne familiariza cu acest "remediu" mai putin obisnuit. Pentru ca vom vedea marea poate fi folositoare, dar si neutra, sau chiar daunatoare pentru sanatate. Totul este cum folosim si cum ne armonizam cu acest extraordinar ecosistem. Tot ceea ce alcatuieste mediul de litoral marin are o semnificatie terapeutica: valurile, apa in sine, nisipul, soarele, chiar bura marina, ceata sarata, formata la lovirea valurilor de stanci. În cele ce urmeaza, vom invata impreuna cum sa folosim toate aceste elemente in folosul sanatatii noastre:
Climatul marin
La noi in tara exista cateva tipuri de climat care au fiecare in parte efecte specifice asupra starii de sanatate.
Climatul de deal si cel submontan, de pilda, au efecte usor sedative, in timp ce climatul montan are, prin excelenta, o actiune de stimulare, fiind destul de solicitant.
Climatul marin, despre care vorbim acum, are, mai ales in timpul verii, o actiune tonifiant-excitanta, facandu-ne chiar si fara sa vrem sa fim mai vioi, mai activi si mai tonici. Activitatea nervoasa si endocrina, circulatia si activitatea cardiaca sunt intensificate in acest climat, la fel ca si metabolismul. Este mediul ideal pentru persoanele astenice, depresive, lipsite de tonus, care vor sa inlature efectele sedentarismului ori sa mai reduca din greutatea corporala. Fiind destul de solicitant pentru organism, acest climat este mai degraba indicat persoanelor sanatoase, ca excelent mijloc de calire, dar folosit cu intelepciune, este de un mare ajutor si celor care sufera de anumite afectiuni, asa cum vom vedea in cele ce urmeaza:
Indicatii terapeutice
* Hipotiroidia, insuficienta ovariana, impotenta hormonala persoanele cu hipofunctii endocrine vor beneficia din plin de acest climat, cu conditia sa aiba o viata activa, cu multa miscare in aer liber, care sa le mobilizeze organismul. in aceste conditii, climatul marin actioneaza pur si simplu ca un catalizator al glandelor endocrine, facandu-le sa secrete mai multi hormoni si ameliorand astfel actiunile anterior mentionate.
* Deficiente in asimilarea fosforului si a calciului sub actiunea soarelui, a aerului marin si cu ajutorul activitatii fizice, in organism sunt produse vitaminele si enzimele care ajuta la asimilarea acestor minerale.
* Obezitate, supragreutate o cura marina ne va stimula sistemul nervos, "impingandu-ne" sa folosim cel mai bun antidot impotriva kilogramelor in plus: miscarea in aer liber. Acelasi climat se va dovedi un ajutor nesperat si in reglarea unor probleme de apetit, precum si a unor tulburari de metabolism, inclusiv cele produse de o hipofunctie a tiroidei. De altfel, sejurul la mare este si momentul ideal al curelor de slabire, mai ales ca legumele si fructele proaspete se gasesc din belsug, iar organismul, dupa expunerea la soare, refuza "din instinct" alimentele hipercalorice, preferand cruditatile.
MAREA CARE VINDECA
* Reumatism vara, pe litoralul romanesc, climatul este ideal pentru reumatici. Insolatia puternica, absenta ploilor, temperaturile ridicate si destul de constante au un puternic efect antiinflamator articular, iar corelate cu exercitiul fizic usor sporesc mobilitatea articulara, reduc durerea si starea de disconfort specifica reumatismului in diferitele sale forme.
* Tuberculoza osoasa, tuberculoza a pielii inca din anii 30 s-a constatat ca in zonele insorite de litoral aceste afectiuni se vindeca practic de la sine. Se fac bai zilnice de soare, expunand minimum o ora zonele afectate de boala.
* Nevralgie sciatica, nevralgii in general inca nu este pe deplin elucidat mecanismul prin care climatul marin influenteaza crizele de sciatica si nevralgiile, dar este clar ca acestea depind de umiditate, de temperatura si de gradul de nebulozitate. Vara, in climatul marin insorit, nevralgiile se vindeca rapid si, important, este prevenita reaparitia lor. Explicatia ar putea fi si "tratamentul" involuntar cu raze ultraviolete solare, facut pe zona dureroasa in timpul plajei, dar este mai mult ca sigur ca sunt si alte elemente ale climatului marin care amelioreaza aceasta categorie de boli.
Contraindicatii
Climatul marin este contraindicat persoanelor cu probleme cardiace grave, cu TBC pulmonar, precum si celor cu reactivitate nervoasa foarte mare sau cu labilitate psihica marcata (pentru care este indicat climatul sedativ sub-montan).