Acasă, la Dracula
Vizualizari: 8786
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 10.11.2014 17:30
De catre: administrator
Judet: BISTRITA-NASAUD
Localitate: Piatra Fantanele
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
În străinătate, România este asociată, adesea, cu imaginea fiorosului vampir Dracula, dar identificarea mitului acestuia, în timp şi spaţiu, pe teritoriul ţării noastre, lasă loc unor interpretări şi speculaţii. Cel mai adesea, Dracula este asociat cu Vlad Ţepeş, cunoscut cu numele de ,,Drăculea” sângerosul domnitor care trăgea răufăcătorii în ţeapă, iar Branul, Castelul lui Dracula.
Dar mitul vampirului s-a născut odată cu publicarea romanului ,,Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker, roman a cărui acţiune se petrece pe meleagurile judeţului Bistriţa-Năsăud, în Pasul Bârgăului, care apare chiar sub acest nume în roman (Borgo Pas), unde vampirul îşi avea castelul, conform scriitorului şi care era: ,,un ţinut din ce în ce mai sălbatic şi mai pustiu. Multe prăpăstii mari şi ameţitoare, multe cascade, de parcă natura ar fi serbat cândva un carnaval”(,,Dracula”, Cap I). De asemenea, în roman, apare şi hotelul ,,Coroana de Aur” din Bistriţa, unde personajul principal, Jonathan Harker, poposeşte în una dintre seri: ,,Contele Dracula îmi indicase hotelul Coroana de Aur care, spre marea mea bucurie, era o autentică clădire veche, căci fireşte, voiam să văd şi să cunosc ceea ce caracteriza ţara.” (Dracula, Cap I, pag. 24).
Scriitorul irlandez nu a fost niciodată în România, cu atât mai puţin în judeţul Bistriţa-Năsăud, el inspirându-se din descrierile consulului României în Scoţia, din povestirile germane despre Vlad Ţepeş şi din cărţile ,,Ţinutul de dincolo de pădure” al lui Emily Laszowska-Gerard, respectiv ,,Castelul din Carpaţi” a lui Jules Verne, ultima carte având oarecare asemănări cu romanul Dracula.
Citind cu atenţie romanul, se constată că acesta este un roman de ficţiune, iar Dracula nu poate fi identificat cu Vad Ţepeş (în roman, se specifică că Dracula ar fi rudă cu Vlad Ţepeş, nu că ar fi domnitorul însuşi: ,,Cine a fost, daca nu unul din neamul meu, voievodul care a traversat Dunărea şi i-a bătut pe turci, chiar pe pământul lor?”) şi nici asociat cu castelul Bran, construit de saşi în secolul al XIII-lea şi unde Vlad Ţepeş nu a pus niciodată piciorul. Dealtfel, majoritatea istoricilor sunt de acord că Vlad Ţepeş nu are nimic în comun cu Dracula, în afara renumelui sângeros, probabil.
Mitul lui Dracula la Bran este o invenţie a autorităţilor române, care au lansat ideea la un târg internaţional de turism din anul 1991. Atunci s-a constatat că mitul lui Dracula prinde bine în străinătate şi au lansat aceasta idee. A fost ales Branul, în detrimentul hotelului-castel ,,Dracula”, datorită localizării, mult mai favorabile a acestuia, în apropierea Văii Prahovei şi a Depresiunii Braşovului. ,,Au lăsat în spate orice cercetare şi realitate istorică. In Muzeul Bran nu există nici un document care să ateste prezenţa lui Vlad Ţepeş la Castelul Bran. Când întreaga planetă îţi pune pe frunte eticheta ,,Bran = Dracula”, nu prea ai ce să faci. Cazi la pace cu mitul şi cu realitatea.” (Daniel Apostol, medievalist al Muzeului Bran, interviu în Jurnalul Naţional, Ediţie de colecţie ,,Vlad Ţepeş: domn şi demon, 20 martie, 2006).
Ca urmare, mitul Dracula trebuie căutat şi valorificat în locurile indicat de creatorul lui Dracula, scriitorul Bram Stoker, adică în Pasul Bârgăului şi la hotelul Coroana de Aur din Bistriţa.
Constituind piesa de rezistenţă a resurselor turistice, generate de mitul ,,Dracula” în judeţul Bistriţa-Năsăud, hotelul-castel ,,Dracula” a fost inaugurat 20 august 1983, sub numele de Hotelul-castel ,,Tihuţa”, deoarece autorităţile comuniste nu au fost de acord, ca acesta să primească numele de ,,Dracula”, după cum propusese, încă de la început, arhitectul acestuia, baronul Casei Dracula, Alexandru Misiuga. Hotelul, de 3 stele, a cărui construcţie a durat peste şapte ani (aprilie 1976-august 1983), a fost rebotezat după Revoluţie cu numele de ,,Dracula”, el fiind amplasat în localitatea Piatra Fântânele, în Pasul Bârgăului (Tihuţa), la 1116 m altitudine, pe şoseaua care leagă Transilvania de Moldova şi la o distanţă de 45 km de reşedinţa de judeţ, oraşul Bistriţa.
Curiozităţile hotelului-castel ,,Dracula”, care-i dau acestuia, caracteristica de unicat în ţară şi probabil pe Glob, şi care sunt incluse în oferta turistică a acestui hotel, sunt următoarele:
-
Este singurul hotel-castel de pe Glob, care are dreptul ... literar de a purta denumirea de ,,Dracula”, data de scriitorul irlandez Bram Stoker, recepţia aflându-se la etajul I;
-
Este singurul hotel-castel din Romania cu turn (în care a fost amenajat un bar şi o terasă; în vârful turnului, noaptea funcţionează un girofar) şi curte interioară (unde se află un ceas solar);
-
Este singurul hotel din România care are în faţă un micro-cimitir, unde sunt îngropaţi strămoşii contelui ,,Dracula”
-
Hotelul are alimentare proprie cu apă potabilă, captată din izvoarele lui Dracula (la 3 km distanţă, în aval prin motopompe);
-
In subsolul hotelului este amenajat celebrul cavou al contelui Dracula, unde turiştii curioşi se pot întâlni cu însuşi marele vampir;
-
La construcţia hotelului, în anul 1979, au cărat cărămizile cu mâinile şi cu roabele, un grup de 28 de turişti – membrii ai Societăţii ,,Dracula” din Londra, în frunte cu preşedintele ei, domnul Bruce Wightman, care au lăsat un document de ... epocă cu semnăturile lor şi ale domnului Alexndru Misiuga, închis ermetic într-o sticlă (golită de whisky scoţian), care a fost încorporată în zidul castelului Dracula, iar locul îl ştie numai Draculina, nevasta nevăzuta a contelui Dracula.
-
La crama hotelului este recomandat să se consume, numai renumitul Elixir Dracula şi vinuri roşii ca sângele vampirilor, pentru a scăpa de duhurile rele, de strigoii şi fantomele, care mai bântuie după miezul noptii, în preajma castelului Dracula;
-
Perimetrul unde este amplasat hotelul, se impune prin climatul tonic, stimulent, cu aer puternic ozonat şi cu cel mai mare conţinut de iod din atmosferă, loc ideal pentru cei care vor sa scăpe fără cheltuială de boala Basedof; toata zona Pasului Bârgăului este un loc ideal pentru iubitorii sporturilor de iarnă: schii, săniuţă, plimbări cu sanii trase de cai, pârtie de bob;
-
In apropierea hotelului se află un important vestigiu istoric – vechiul drum al romanilor, o bisericuţă de maici şi o rezervaţie floristică (bulbuci de munte).
In 8 noiembrie 2006, la Piatra Fântânele, a fost inaugurat bustul scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului Dracula. Acest bust este amplasat în faţa hotelului-castel ,,Dracula”, fiind opera pictorului bistriţean Claudiu Trifu, absolvent al Institutului de Arte Plastice din Cluj – Napoca. Ideea bustului a aparţinut baronului Casei Dracula, Alexandru Misiuga, ca un omagiu adus scriitorului care l-a creat pe Dracula.
Hotelul ,,Coroana de Aur”, a fost inaugurat la 30 aprilie 1974 în Bistriţa, fiind de departe, cel mai reprezentativ hotel al oraşului, până în urmă cu doar câtiva ani, când a început să fie concurat de alte hoteluri ale oraşului. In acel an, primul grup de turisti englezi-membrii ai Societăţii Transilvania din Londra, au fost pionierii ,,turismului draculist” (Alexandru Misiuga, baronul Casei Dracula), aceştia sosind la hotelul ,,Coroana de Aur”, primul obiectiv descris în romanul Dracula. Astăzi, hotelul adăposteşte salonul ,,Jonathan Harker”, unic în lume, deschis cu prilejul centenarului celebrului roman de ficţiune ,,Dracula”, acest salon fiind botezat cu numele personajului principal din roman.
Salonul, a cărui amenajare a durat trei luni, cuprinde, printre altele:
-
colecţia de trofee cinegetice, de mare valoare, provenind din fondurile de vânătoare ale judeţului şi care au aparţinut celebrului conte – Dracula, vampirul din pasul Bârgăului, ce obişnuia să poposească la Hotelul Coroana de Aur;
-
barul Salonului Jonathan Harker, pe a cărui faţadă, în partea de jos, se află o pictură în bronz, cu ulei alb şi care reprezintă un peisaj montan, cu drumul pe care l-a parcurs eroul romanului, Jonathan Harker, în poştalionul tras de doi cai spre Pasul Bârgăului, unde-l aştepta Contele Dracula
-
draperiile laterale şi centrale din salon sunt confecţionate din mătase rosie şi neagră, cele două culori simbolice ale vampiriştilor!
-
Contele Dracula, reprezentat în două picturi, opere ale artiştilor Alexandru Ştefănescu şi Graham Wison, cel mai mare caricaturist al SUA, respectiv printr-un bust-portret, pictat in ulei, care-l înfăţişează pe celebrul actor Cristopher Lee, unul dintre marii interpreti ai filmelor cu celebrul vampir;
-
masa ovală şi scaunul-jilt cu iniţialele J.H. pe spetează, destinat lui Jonathan Haarker, personajul draculist;
Deşi oferta turismului draculist din judeţul Bistriţa-Năsăud este una de excepţie, valorificarea acestea este încă puţin valorificată.
Pentru sporirea numărului de turişti, în localitatea Piatra-Fântânele, una dintre modalităţi ar fi, din punctul nostru de vedere, sporirea activităţilor cu specific ,,draculist” sau îmbinarea acestora cu alte activităţi: tabere de creaţie literară, tabere de sculptură, expoziţii, târguri tematice (de antichităţi de exemplu).
Publicat 03.01.2011, ora 11:30 - Autor Cristina Rusu