Dintre așezările Mărginimii, Gura Râului se distinge cu detașare prin autenticitatea tradițiilor dar și perpetuarea unor meșteșuguri unice, dar mai nou si activității intense care se desfășoară de ceva vreme în localitate, îndeosebi în perioada de iarnă.
Dan Buta este un tânăr întreprinzător care a identificat zonă ca fiind proprice sporturilor de iarnă, nu a stat prea mult pe gânduri și cu sprijinul autorităților locale s-a apucat de treabă si a amenajat o pârtie de schi în lungime de 500, cu grad de dificultate medie și o diferență de nivel de 80 metri.
Pârtia funcționează de mai bine de 1 an și se adresează tuturor categoriilor de schiori, fiind deja un reper pentru iubitorii sporturilor de iarnă din zona Sibiului și nu numai. Bineînțeles că invitația la schi se adresează tuturor schiorilor din toată țara dar și turiștilor care vor să cunoască frumoasele tradiții mărginene.
Dacă în stațiunea Păltiniș, cândva celebră, situată la altitudinea de 1400 m, nu se schiază, iată că aici voința și priceperea managerială au demonstrat că la altitutinea de doar 700 m se poate schia în condiții optime, chiar și într-o iarnă nehotărâtă și capricioasă.
Trebuie spus că este lăudabilă inițiativa, dacă ținem cont că în majoritatea stațiunilor de tradiție, cu pretenții, în acest sezon s-a schiat mai degrabă pe iarbă și s-a jonglat cu cuvinte mari........
Iarna, nici aici nu a vrut să o trimită pe Zeița Zăpezii, ca să ofere ajutor, dar asta nu la descurajat pe administratorul pârtiei, și cu ajutorul instalației achiziționate din Franța produce periodic zăpadă artificială care asigură condiții optime pentru schiat.
Investitorul nostru s-a gândit la toate si-a amenajat cu forțele sale un frumos schi bar cu o capacitate de 100 locuri, care servește băuturi calde si unde bineînțeles vă puteți încălzi; un centru de închiriere clăpari, schiuri. Cei neinițiati pot apela la serviciile instructorilor prezenți pe pârtie de dimineață pînă la ultimul schior.
Urcarea cu teleschiul costă doar 3 lei, iar la centru de închiriat gasiți peste 100 de perechi de schiuri, 200 perechi de clăpari, 50 buti, săni, ATV etc.
Pârtia dispune de instalație de nocturnă, iar aceasta funcționează între orele 17:00-22:00.
Investițiile efectuate pînă acum au ajuns la 500 000 euro, dar administratorul pârtiei promite că nu se va opri aici, iar pentru sezonul următor va veni cu noutăți, cum ar fi extinderea pârtiei, achiziționarea unei noi instalații de producere a zăpezii artificiale s.a.
Programul pârtiei este următorul:
Luni-Revizie tehnică;
Marti–Vineri 17:00 - 21:00
Sambata-Duminica 09:00 - 22:00.
Contact pârtie: Tel 0755012201.
Detalii tehnice domeniul schiabil Gura Râului.
Cum ajungem la pârtia de schi ?
Daca optăm pentru varianta cu automobilul, pentru a ajunge la Gura Râului, jud. Sibiu, avem la indemână patru direcții. Dinspre București-Brașov-Sibiu pe E68 , La ieșire din Sibiu continuăm E 68 spre Sebeș-Alba și trecând prin Cristian se ajunge la Orlat, (dacă timpul vă permite se poate vizita o frumoasă biserică monument istoric din piatră și cărămidă, ridicată în 1796). În centrul comunei Orlat, facem stânga și ne, îndreptăm spre Gura Râului, în numai 3 km ajungem în inima comunei Gura Râului, iar după 2 km, ați ajuns la Trecătoarea Lupilor-Pârtia de schi de la Gura Râului,
O altă variantă este ruta: E 81 din direcția București-Pitești-Râmnicu Vâlcea.
Dinspre Arad (Timișoara-Deva, Accesul se face pe E 68, în vreme ce turistul care vine dinspre Târgu-Mureș-Sighișoara-Mediaș ajunge pe DN 14.
Accesul pe calea ferată se face din aceleași patru direcții ca și cel rutier. După ce ați ajuns la Sibiu, în apropierea Gării, se află Autogara Transmixt care efectuează curse regulate spre Gura Râului.
Publicat la 18.01.2010