Impozitul forfetar in activitatea de turism
Postat de romaniaturistica
Data adaugarii: 18.01.2010 15:01
Judet: -
Localitate: -
Vizualizari: 1595
In ultima perioada au aparut in presa declaratii ale oficialitatilor romane care afirma ca in activitatea de turism se face evaziune fiscala. Membrii Federatiei Patronatelor din Turismul Romansc constata cu stupoare ca tocmai Primul-Ministru al Romaniei afirma cu ostentatie ca in aceasta industrie are loc o mare evaziune fiscala. Aceste afirmatii contin o mare doza de eroare si aduc grave prejudicii economice si de imagine industriei turistice din Romania.
Societatile de turism sunt administrate cu mijloace moderne, actionarii avand tot interesul ca acestea sa obtina rezultate cat mai bune, in primul rand in interesul lor. In asemenea cazuri sunt implementate sisteme de evidenta, proceduri de supraveghere si control care fac imposibila evaziunea fiscala.
Pornind de la aceste premise FPTR se declara total impotriva includerii activitatii turistice pe lista impozitarii forfetare. Avand in vedere complexitatea activitatilor din turism, FPTR apreciaza ca nu ar putea exista un sistem echitabil de stabilire a unui impozit forfetar avand in vedere faptul ca structurile hoteliere si cele de alimentatie pentru turism, agentiile de turism, transportatori turistici auto sau aerieni cunosc o mare diversitate sub aspectul profilului, categoriei de clasificare, amplasamentului in teritoriu, dimensiunii, sezonalitatiii, eficientei activitatii, etc.
In mod concret, structurile de dimensiuni si categorii similare obtin rezultate foarte diferite, determinate in principal de zona de amplasare, sezonalitate si tipul de activitate prestata.
FPTR sustine ca toti cei ce desfasoara activitate economica trebuie sa plateasca taxe si impozite corect catre stat, dar in nici un caz impozite si taxe abuzive.
Exista intr-adevar cazuri de practicare a turismului la negru, dar acestea sunt limitate la unitati neautorizate si neclasificate de autoritatile competente. Administratiile locale si toti cei cu atributii de control al activitatii economice ar trebui sa-si faca datoria, sa descopere pe toti aceia care functioneaza ilegal si lucreaza fara a-si plati taxele corespunzatoare, sa-i sanctioneze si sa le impuna intrarea in legalitate.
FPTR considera ca introducerea impozitului forfetar ar determina o reactie de redimensionare a capacitatilor si ca urmare si a serviciilor prestate astfel incat sa se obtina plata unui impozit cat mai mic. De asemenea, investitiile in domeniu ar fi descurajate de riscul platii unor impozite care nu au legatura cu rezultatele economice, ceea ce ar duce la stoparea constructiei de noi structuri turistice.
FPTR are convingerea ca aplicarea impozitului forfetar in turism nu este o masura care va aduce venituri mai mari la bugetul statului, ci, dimpotriva,in mod cert se va inregistra o reducere a acestora.
FEDERATIA PATRONATELOR DIN TURISM
Presedinte
Daniel Vasilescu
Presedinte
Daniel Vasilescu
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni