HOTARARE nr. 564 din 26 aprilie 2006 privind cadrul de realizare a participarii publicului la elaborarea anumitor planuri si programe in legatura cu mediul
Vizualizari: 1936
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Având în vedere prevederile art. 7 din Conventia privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie în probleme de mediu, semnata la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificata prin Legea nr. 86/2000, în temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata, al art. 20 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului, Guvernul României adopta prezenta hotarâre.
Art. 1
Prezenta hotarâre are ca scop realizarea implementarii obligatiilor rezultate din Conventia privind accesul la informatie, participarea publicului la luarea deciziei si accesul la justitie în probleme de mediu, semnata la Aarhus la 25 iunie 1998, ratificata prin Legea nr. 86/2000, prin stabilirea cadrului de participare a publicului la elaborarea anumitor planuri si programe în legatura cu mediu L
Art. 2
(1)În sensul prezentei hotarâri, termenii si expresiile de mai jos se definesc dupa cum urmeaza: a)autoritate competenta - autoritatea publica care are competenta de a adopta ori de a aproba un plan sau program în legatura cu mediul ori modificarea sau revizuirea unui astfel de plan ori program, conform legislatiei în vigoare;
b)public - una sau mai multe persoane fizice ori juridice si, în conformitate cu legislatia ori practica nationala, asociatiile, organizatiile sau grupurile acestora.
(2)Dispozitiile alin. (1) lit. b) se aplica persoanelor fizice, indiferent de cetatenie, nationalitate sau domiciliu, iar în cazul persoanelor juridice, indiferent de locul unde sunt înregistrate sau în care se afla centrul efectiv al activitatii lor.
Art. 3
(1)Prezenta hotarâre stabileste cadrul de realizare a participarii publicului la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor si programelor la care se face referire în actele normative prevazute în anexa care face parte integranta din prezenta hotarâre.
(2)Prevederile prezentei hotarâri nu se aplica planurilor si programelor la care se face referire în actele normative prevazute în anexa, în cazul în care acestea îndeplinesc cel putin una dintre urmatoarele conditii: a)au ca unic scop apararea nationala; b)sunt aplicabile în situatii de urgenta de natura civila.
(3)Prevederile prezentei hotarâri nu se aplica planurilor si programelor la care se face referire în actele normative prevazute în anexa, pentru care procedura de participare a publicului se desfasoara conform prevederilor Legii apelor nr. 107/1996, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotarârii Guvernului nr. 1.076/2004 privind stabilirea procedurii de realizare a evaluarii de mediu pentru planuri si programe.
Art. 4
(1)Publicul participa efectiv si din timp, având posibilitatea de a se documenta si de a transmite comentarii, întrebari sau opinii înaintea luarii unei decizii, când optiunile privind elaborarea unui plan sau program ori modificarea sau revizuirea unui plan ori program sunt înca deschise.
(2)Exercitarea drepturilor publicului prevazute la alin. (1) se realizeaza din momentul elaborarii propunerii de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program, pâna la transmiterea sa spre adoptare sau aprobare.
Art. 5
(1)Publicul este informat prin anunt public, facut prin orice mijloace, inclusiv prin mijloace electronice, despre: a)initierea procesului de elaborare a unui plan sau program la care se face referire în actele normative prevazute în anexa sau despre orice modificare ori revizuire a acestor planuri sau programe; b)dreptul publicului de a participa la luarea deciziei.
(2)Informatiile relevante puse la dispozitie publicului prin anunt se refera si la: a)propunerea de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program, dupa caz; b)autoritatile publice care detin informatii referitoare la propunerea de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui astfel de plan ori program;
c)autoritatea competenta la care pot fi transmise comentarii, întrebari sau opinii.
Art. 6
(l)Autoritatea competenta identifica publicul îndreptatit sa participe la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor si programelor la care se face referire în actele normative prevazute în anexa. (2)Organizatiile neguvernamentale care promoveaza protectia mediului sunt considerate organizatii neguvernamentale relevante si fac parte din publicul prevazut la alin. (1).
(3)Criteriile care pot fi utilizate de autoritatea competenta în identificarea publicului prevazut la alin. (1) sunt: a)înscrierea scopurilor organizatiilor neguvernamentale, altele decât cele care promoveaza protectia mediului, în obiectivele planului sau programului;
b)reprezentativitatea în context geografic a organizatiilor neguvernamentale fata de întinderea planului sau programului respectiv;
c)legatura dintre obiectul principal de activitate al persoanei juridice, alta decât o organizatie
neguvernamentala, si obiectivele planului sau programului;
d)modul în care planul sau programul afecteaza calitatea vietii persoanelor fizice.
(4)Publicul îndreptatit sa participe la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor si programelor conform cerintelor prezentei hotarâri se identifica prin aplicarea individuala a criteriilor prevazute la alin. (3).
Art. 7
(l)Modalitatile detaliate de realizare a participarii publicului la procesul de elaborare, modificare sau de revizuire a planurilor si programelor la care se face referire în actele normative prevazute în anexa contin perioade de timp rezonabile pentru fiecare etapa a participarii publicului la acest proces.
(2)Modalitatile prevazute la alin. (1) se stabilesc prin legislatia subsecventa din domeniul managementului deseurilor, gospodaririi apelor si calitatii aerului, în termen de 180 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.
Art. 8
(l)Modalitatile de participare a publicului includ cel putin posibilitatea transmiterii de comentarii si organizarea unei dezbateri publice.
(2)Publicul are la dispozitie 30 de zile de la data publicarii anuntului prevazut la art. 5 alin. (1) pentru transmiterea comentariilor cu privire la propunerea de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program.
(3)Dezbaterea publica a propunerii de plan sau program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program are loc la 45 de zile de la expirarea termenului prevazut la alin. (2).
(4)Anuntul privind organizarea dezbaterii se publica într-un ziar national sau local, se afiseaza pe pagina de Internet a autoritatii competente si la sediul autoritatilor publice locale cu 30 de zile înainte de data dezbaterii publice.
(5)Propunerea de plan sau de program ori de modificare sau revizuire a unui plan ori program, rezultata în urma includerii comentariilor si opiniilor justificate ale publicului primite conform alin. (2), se pune la dispozitie publicului, spre consultare, în acelasi timp cu publicarea anuntului prevazut la alin. (4).
Art. 9
(1)În procesul de luare a deciziei, autoritatea competenta examineaza comentariile si opiniile exprimate de public si ia în considerare rezultatele participarii acestuia la elaborarea, modificarea sau revizuirea planurilor si programelor la care se face referire în actele normative prevazute în anexa.
(2)Ca urmare a aplicarii prevederilor alin. (1), autoritatea competenta ia decizia de adoptare/aprobare sau de respingere a planului sau programului ori a modificarii sau revizuirii unui plan ori program. (3)Autoritatea competenta informeaza publicul despre: a)decizia luata;
b)motivele si consideratiile pe care se întemeiaza decizia;
c)procesul de realizare a participarii publicului la luarea deciziei, inclusiv modul în care au fost luate în considerare rezultatele participarii publicului; d)posibilitatea contestarii deciziei la instanta competenta.
Art. 10
Autoritatea publica centrala pentru protectia mediului informeaza Comisia Europeana despre actele normative nationale ce asigura conformitatea cu prevederile art. 2 din Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2003/35/CE din 28 mai 2003 privind participarea publicului cu privire la elaborarea anumitor planuri si programe în legatura cu mediul, precum si modificarea, în ceea ce priveste participarea publicului si accesul la justitie, a directivelor Consiliului 85/337/CEE si 96/61/CE, în termen de o luna de la intrarea în vigoare a acestora.
Prezenta hotarâre transpune prevederile art. 1 lit. a) si ale art. 2 din Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2003/35/CE din 28 mai 2003 privind participarea publicului cu privire la elaborarea anumitor planuri si programe în legatura cu mediul si modificarea, în ceea ce priveste participarea publicului si accesul la justitie, a directivelor Consiliului 85/337/CEE si 96/61/CE, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (J.O.U.E.) nr. L 156 din 25 iunie 2003.
****
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
Ministrul mediului si gospodaririi apelor,
Sulfina Barbu
p. Ministrul administratiei si internelor,
Paul Victor Dobre,
secretar de stat
Ministrul integrarii europene,
Anca Daniela Boagiu
ANEXA:
PREVEDERI DIN ACTELE NORMATIVE
care stabilesc planurile si programele în legatura cu mediul - obiect al procedurii de participare a publicului
1. Art. 8 alin. (1) sau art. 18 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 78/2000 privind regimul deseurilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 426/2001
2. Art. 22 din Hotarârea Guvernului nr. 1.057/2001 privind regimul bateriilor si acumulatorilor care contin substante periculoase
3. Art. 6 alin. (1) din anexa nr. 1 la Hotarârea Guvernului nr. 964/2000 privind aprobarea Planului de
actiune pentru protectia apelor împotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, cu modificarile ulterioare
4. Art. 23 din Hotarârea Guvernului nr. 621/2005 privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje
5. Art. 9 din Hotarârea Guvernului nr. 543/2004 privind elaborarea si punerea în aplicare a planurilor si programelor de gestionare a calitatii aerului.
Publicat în Monitorul Oficial cu numarul 406 din data de 10 mai 2006