HOTARARE nr. 459 din 19 mai 2005 privind reorganizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului
Vizualizari: 2837
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
În temeiul art. 108 din Constitutia României, republicata, uvernul României adopta prezenta hotarâre.
CAPITOLUL I:
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, institutie publica cu personalitate juridica, finantata de la bugetul de stat, se reorganizeaza ca organ de specialitate al administratiei publice centrale, cu personalitate juridica, în subordinea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, cu competente în implementarea politicilor si legislatiei în domeniul protectiei mediului.
(2) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului exercita, în conditiile legii, atributii privind planificarea strategica, monitorizarea factorilor de mediu, autorizarea activitatilor cu impact asupra mediului, implementarea legislatiei si politicilor de mediu la nivel national, regional si local, stabilite de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor prin regulamentele de organizare si functionare.
(3) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are sediul în municipiul Bucuresti, aleea Lacul Morii nr. 151, sectorul 6.
Art. 2
(1) Agentiile regionale si agentiile judetene pentru protectia mediului trec din subordinea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor în subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
(2) Agentiile regionale pentru protectia mediului se reorganizeaza ca institutii publice cu personalitate juridica si structura functionala distincta, în subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, finantate de la bugetul de stat.
(3) Agentiile judetene pentru protectia mediului sunt institutii publice cu personalitate juridica, în subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, cu statut de servicii publice deconcentrate, finantate de la bugetul de stat.
(4) În structura Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului se organizeaza si functioneaza laboratoarele nationale de referinta pentru aer, deseuri, zgomot si vibratii, precum si pentru radioactivitate.
CAPITOLUL II:
Competentele si atributiile Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului
Art. 3
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, ca autoritate de executie si implementare a Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, are urmatoarele functii:
a) de suport tehnic pentru fundamentarea actelor cu caracter normativ, a strategiilor si politicilor sectoriale de mediu armonizate cu acquis-ul comunitar si bazate pe conceptul de dezvoltare durabila;
b) de implementare a legislatiei din domeniul protectiei mediului;
c) de coordonare a activitatilor de implementare a strategiilor si politicilor de mediu la nivel national, regional si local;
d) de reprezentare în domeniul protectiei mediului în relatiile interne si externe, conform mandatului acordat de catre Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor;
e) de autoritate în autorizarea activitatilor cu impact potential asupra mediului si asigurarea conformarii cu prevederile legale.
Art. 4
(1) În realizarea functiilor sale, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are urmatoarele atributii principale:
a) autorizeaza activitatile cu impact asupra mediului, în conformitate cu competentele stabilite în actele de reglementare, si coordoneaza acest proces la nivel national, regional si local;
b) constata neconformitatile cu actele de autorizare emise si informeaza autoritatea de inspectie si control în domeniul protectiei mediului asupra acestora;
c) adopta masurile legale în cazul neconformitatilor cu actele de autorizare;
d) asigura suportul tehnic pentru elaborarea strategiilor si politicilor în domeniul protectiei mediului;
e) coordoneaza realizarea planurilor de actiune sectoriale si a planului national de actiune pentru protectia mediului;
f) colaboreaza si asigura suportul tehnic pentru elaborarea proiectelor actelor de reglementare specifice promovate de catre autoritatea centrala pentru protectia mediului;
g) asigura functionarea laboratoarelor nationale de referinta pentru aer, deseuri, zgomot si vibratii, precum si pentru radioactivitate;
h) monitorizeaza stadiul îndeplinirii angajamentelor în domeniul protectiei mediului, asumate prin
planurile de implementare negociate cu Comisia Europeana în procesul de aderare la Uniunea
Europeana, si întocmeste periodic rapoarte de evaluare pentru informarea autoritatii publice
centrale pentru protectia mediului;
i) asigura, în limita competentelor stabilite de catre autoritatea publica centrala în domeniul
mediului, legatura cu Agentia Europeana de Mediu;
j) colaboreaza cu agentii nationale sau federale similare si desfasoara actiuni de cooperare internationala cu avizul autoritatii publice centrale pentru protectia mediului;
k) elaboreaza rapoarte de sinteza privind starea mediului si monitorizeaza procesul de conformare a operatorilor economici la cerintele legislatiei de mediu;
l) monitorizeaza activitatea de administrare a ariilor naturale protejate si de protectie a monumentelor naturii;
m) colaboreaza la derularea activitatilor rezultate din angajamentele internationale ale României în domeniul protectiei mediului;
n) participa la programe si proiecte internationale si la parteneriate în proiecte de interes public; o) faciliteaza accesul specialistilor la informatia tehnica de mediu si încurajeaza activitatea de cercetare în domeniul mediului;
p) sustine si se implica în initiativele societatii civile în domeniul protectiei mediului; q) realizeaza pregatirea de specialitate a personalului apartinând autoritatilor publice regionale si locale pentru protectia mediului si Garzii Nationale de Mediu, pe baza programului anual aprobat de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului;
r) fundamenteaza tehnic integrarea cerintelor de mediu în politicile interdepartamentale si participa la lucrarile comisiei interministeriale de pe lânga autoritatea publica centrala pentru protectia mediului;
s) coordoneaza activitatile specifice pe domeniile conforme cu subcapitolele de negociere aferente capitolului 22 din Documentul de pozitie.
(2) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului organizeaza si coordoneaza Sistemul informational national de mediu.
(3) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului organizeaza si coordoneaza Sistemul national de monitorizare integrata a mediului.
(4) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului se implica în procesul de educatie în domeniul protectiei mediului si editeaza materiale cu caracter informativ.
(5) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului furnizeaza, la cerere, informatii sau date de mediu, în conformitate cu prevederile legale.
(6) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului organizeaza cursuri de perfectionare a personalului autoritatilor publice pentru protectia mediului, conform prevederilor legale.
(7) În scopul instruirii personalului, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului constituie, în conditiile legii, centre de perfectionare în domeniul protectiei mediului.
(8) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului organizeaza si coordoneaza secretariatele tehnice sau comisiile constituite la solicitarea autoritatii publice centrale pentru protectia mediului.
(9) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului îndeplineste si alte atributii stabilite de catre autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.
Art. 5
Operatorii economici, autoritatile si institutiile publice sunt obligate sa comunice Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului informatiile de mediu solicitate, la termenele stabilite, si sa coopereze pentru furnizarea unor informatii noi, în conditiile legii.
CAPITOLUL III:
Conducerea si structura organizatorica a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului
Art. 6
(1) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului este condusa de un presedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de un vicepresedinte cu rang de subsecretar de stat.
(2) Presedintele si vicepresedintele sunt numiti si revocati din functie, în conditiile legii, prin decizie a primului-ministru, la propunerea ministrului mediului si gospodaririi apelor.
(3) Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului numeste si elibereaza din functie, în conditiile legii, personalul acesteia.
(4) În exercitarea conducerii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului presedintele emite decizii si aproba instructiuni tehnice sau metodologice si regulamentele de organizare si functionare pentru institutiile din subordine, potrivit reglementarilor legale în vigoare.
(5) Presedintele conduce întreaga activitate a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si îndeplineste functia de ordonator secundar de credite.
(6) Presedintele reprezinta Agentia Nationala pentru Protectia Mediului în raporturile cu autoritatea centrala, cu alte autoritati si institutii publice, cu persoane juridice si fizice române si straine, precum si în justitie.
(7) Vicepresedintele este înlocuitorul de drept al presedintelui si îndeplineste atributiile stabilite prin regulamentul de organizare si functionare aprobat de catre ministrul mediului si gospodaririi apelor si cele delegate prin decizie a presedintelui.
(8) Regulamentul de organizare si functionare va fi elaborat si aprobat în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri.
Art. 7
(1) Pe lânga presedinte functioneaza, ca organ consultativ, Colegiul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
(2) Colegiul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului va avea în componenta reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, ai agentiilor regionale pentru protectia mediului, ai agentiilor judetene pentru protectia mediului, un reprezentant al sindicatelor din domeniul protectiei mediului, reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale de mediu si cadre didactice universitare si cercetatori cu activitate recunoscuta în domeniul protectiei mediului.
(3) Componenta si regulamentul de functionare ale Colegiului Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului se aproba prin ordin al ministrului mediului si gospodaririi apelor în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.
(4) Colegiul este condus de presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
(5) Colegiul se întruneste periodic sau la cererea presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Art. 8
(1) Structura organizatorica a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului este prevazuta în anexa nr. 1.
(2) Prin decizie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, în cadrul structurii organizatorice se pot organiza servicii, birouri si compartimente functionale sau colective de lucru cu caracter temporar, în conditiile legii.
(3) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului se reorganizeaza si are, la nivelul anului 2005, un numar de 195 de posturi, inclusiv demnitarii si cabinetul presedintelui, finantate de la bugetul de stat.
(4) La nivelul anului 2006 se suplimenteaza numarul de posturi cu 144 de posturi finantate de la bugetul de stat.
(5) Regulamentul de organizare si functionare, structura organizatorica detaliata si statul de functii se aproba prin ordin al ministrului mediului si gospodaririi apelor.
Art. 9
(1) Personalul din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului are calitatea de functionar public, cu exceptia personalului care exercita activitati de secretariat, administrative, protocol, gospodarire, întretinere-reparatii si de deservire.
(2) Atributiile, sarcinile si raspunderile individuale ale personalului se stabilesc prin fisa postului, pe baza Regulamentului de organizare si functionare al Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
CAPITOLUL IV:
Organizarea, functionarea si atributiile institutiilor din subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului
Art. 10
Agentiile regionale pentru protectia mediului îndeplinesc atributiile Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului la nivel regional, în domeniile implementarii strategiilor si politicilor de mediu, legislatiei si reglementarilor în vigoare, si coordoneaza elaborarea planurilor de actiune la nivel regional.
Art. 11
Agentiile regionale pentru protectia mediului emit acte de autorizare în domeniul protectiei mediului, în conformitate cu competentele atribuite de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, prevazute în actele de reglementare.
Art. 12
Agentiile regionale pentru protectia mediului organizeaza colective pentru implementarea instrumentelor structurale la nivel regional, care sunt coordonate direct de autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.
Art. 13
(1) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are în subordine 8 agentii regionale pentru protectia mediului, constituite în fiecare regiune de dezvoltare stabilita potrivit prevederilor Legii nr. 315/2004 privind dezvoltarea regionala în România, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 577 din 29 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Agentiile regionale pentru protectia mediului sunt:
a) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bacau pentru Regiunea 1 - Nord-Est;
b) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Galati pentru Regiunea 2 - Sud-Est;
c) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Pitesti pentru Regiunea 3 - Sud-Muntenia;
d) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Craiova pentru Regiunea 4 - Sud-Vest Oltenia;
e) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Timisoara pentru Regiunea 5 - Vest;
f) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Cluj-Napoca pentru Regiunea 6 - Nord-Vest;
g) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu pentru Regiunea 7 - Centru;
h) Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Bucuresti pentru Regiunea 8 - Bucuresti-Ilfov.
Art. 14
Agentiile regionale pentru protectia mediului au urmatoarele atributii principale:
a) exercita, la nivel regional, atributiile Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, conform art. 4 alin. (1) lit. a)-c), e), h), k)-p), cu aprobarea acesteia;
b) participa la elaborarea si monitorizarea planului de dezvoltare regionala;
c) colaboreaza cu agentiile judetene pentru protectia mediului din cadrul regiunii de dezvoltare pentru elaborarea rapoartelor de sinteza si constituirea bazelor de date de mediu la nivel regional;
d) coordoneaza elaborarea si monitorizarea planurilor de actiune regionale pentru protectia mediului;
e) evalueaza si actualizeaza anual, în cooperare cu Garda Nationala de Mediu si alte autoritati publice, planurile regionale proprii sau capitolele de mediu integrate în alte planuri regionale;
f) asigura asistenta de specialitate agentiilor judetene pentru protectia mediului;
g) colaboreaza cu Garda Nationala de Mediu în emiterea actelor de autorizare si în realizarea controlului conformarii si aplicarii legislatiei de mediu;
h) gestioneaza si disponibilizeaza, în limita prevederilor legale, informatia de mediu la nivel
regional.
Art. 15
(1) Conducerea agentiei regionale pentru protectia mediului este asigurata de un director executiv, numit prin decizie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, cu avizul conform al ministrului mediului si gospodaririi apelor.
(2) Directorul executiv al agentiei regionale pentru protectia mediului coordoneaza procesul de cooperare cu agentiile de protectie a mediului judetene din cadrul aceleiasi regiuni de dezvoltare, în vederea îndeplinirii atributiilor stabilite prin prezenta hotarâre si detaliate în regulamentul de organizare si functionare aprobat de presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Art. 16
(1) Structura organizatorica, statul de functii si regulamentul-cadru de organizare si functionare al agentiei regionale pentru protectia mediului se aproba prin decizie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri.
(2) Structura organizatorica a agentiei regionale pentru protectia mediului asigura coordonarea, prin compartimente de specialitate, a activitatilor de protectie a mediului la nivelul regiunii de dezvoltare.
(3) Regulamentul de organizare si functionare se supune actualizarii periodic.
(4) Prin decizie a directorului executiv si cu aprobarea presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, în cadrul structurii organizatorice se pot organiza colective temporare, în conditiile legii.
Art. 17
(1) Agentia regionala pentru protectia mediului elaboreaza planul de dezvoltare institutionala a agentiei, cu obiective pe termen scurt si mediu, privind resursele financiare si umane si modificarile structurale necesare pentru realizarea atributiilor sale.
(2) Planul de dezvoltare institutionala se aproba prin decizie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, în termen de 60 de zile de la data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri. Planul de dezvoltare institutionala se actualizeaza anual.
(3) Planul de dezvoltare institutionala este parte integranta din regulamentul de organizare si functionare al agentiei regionale pentru protectia mediului.
Art. 18
Personalul de conducere si de executie din cadrul agentiilor regionale pentru protectia mediului are calitatea de functionar public, cu exceptia personalului care exercita activitati de secretariat, administrative, protocol, gospodarire, întretinere-reparatii si de deservire.
Art. 19
(1) Numarul maxim de posturi finantate de la bugetul de stat pentru agentiile regionale si agentiile judetene pentru protectia mediului este de 2.248, la nivelul anului 2005.
(2) Cresterea numarului de posturi, pâna în anul 2006, se va asigura prin suplimentarea numarului maxim de posturi aprobat pentru Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, prin legile bugetare anuale.
Art. 20
(1) Agentiile judetene pentru protectia mediului cu sediul în judetele în care sunt organizate agentii regionale pentru protectia mediului, potrivit art. 13, se reorganizeaza si se separa de structura agentiilor regionale pentru protectia mediului.
(2) Agentiile judetene pentru protectia mediului îndeplinesc atributiile prevazute de legislatia în vigoare pentru autoritatile publice teritoriale pentru protectia mediului la nivel judetean sau al municipiului Bucuresti.
(3) Conducerea agentiilor judetene pentru protectia mediului este asigurata de un director executiv numit prin decizie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, cu avizul conform al ministrului mediului si gospodaririi apelor, în conditiile legii.
CAPITOLUL V:
Dispozitii finale
Art. 21
(1) Finantarea cheltuielilor curente si de capital ale Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului se asigura din alocatii de la bugetul de stat prin autoritatea publica centrala pentru protectia mediului.
(2) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului poate beneficia de granturi, varsaminte, donatii si asistenta financiara din partea unor organisme internationale.
(3) Institutiile din subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului pot beneficia de granturi, varsaminte, donatii si asistenta financiara din partea unor organisme internationale, dupa informarea si aprobarea prealabila de catre conducerea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Art. 22
Salarizarea functionarilor publici si a personalului contractual din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului se face potrivit reglementarilor legale în vigoare.
Art. 23
Institutiile publice cu personalitate juridica, care functioneaza în subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, si numarul maxim de personal al acestora sunt prevazute în anexa nr. 2.
Art. 24
(1) Numarul mijloacelor de transport auto si norma de consum lunar necesare desfasurarii activitatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, precum si a structurilor din subordinea acesteia sunt prevazute în anexa nr. 3.
(2) Repartizarea parcului de mijloace de transport se face prin decizie a presedintelui Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Art. 25
La capitolul I din anexa nr. 2 la Hotarârea Guvernului nr. 408/2004 privind organizarea si functionarea Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 285 din 31 martie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare, punctele 2 si 3 se abroga.
Art. 26
(1) Agentia Nationala pentru Protectia Mediului preia de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, pe baza de protocol de predare-preluare, numarul de posturi, fondurile aferente personalului si alocatia bugetara corespunzatoare agentiilor regionale si agentiilor judetene pentru protectia mediului.
(2) Posturile corespunzatoare functiilor de conducere din cadrul agentiilor regionale si agentiilor judetene pentru protectia mediului vor fi ocupate prin concurs, cu respectarea prevederilor legale în domeniu.
Art. 27
Patrimoniul agentiilor regionale si agentiilor judetene pentru protectia mediului, prevazute la art. 2, se preia de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor de catre Agentia Nationala pentru Protectia Mediului pe baza de protocol de predare-preluare, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotarâri.
Art. 28
Încadrarea, salarizarea si acordarea altor drepturi personalului din cadrul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si al structurilor subordonate acesteia, ale functionarilor publici si personalului contractual se fac în conformitate cu dispozitiile legale în vigoare aplicabile personalului din institutiile publice centrale si structurilor subordonate acestora.
Art. 29
Anexele nr. 1, 2 si 3 fac parte integranta din prezenta hotarâre.
Art. 30
Pe data intrarii în vigoare a prezentei hotarâri se abroga Hotarârea Guvernului nr. 1.625/2003 privind înfiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie 2004, cu modificarile ulterioare, si Hotarârea Guvernului nr. 1.626/2003 privind înfiintarea, organizarea si functionarea agentiilor regionale de protectia mediului, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie 2004, cu modificarile ulterioare.
PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU
Contrasemneaza:
p. Ministrul mediului si gospodaririi apelor, Constantin Popescu,
secretar de stat Ministrul muncii, solidaritatii sociale si familiei, Gheorghe Barbu
p. Ministrul finantelor publice, Doina Elena Dascalu,
secretar de stat
ANEXA Nr. 1:
STRUCTURA ORGANIZATORICA a Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului
Nr. maxim de posturi 195 inclusiv demnitarii si cabinetul presedintelui
* Se organizeaza la nivel de directie
** Se organizeaza la nivel de compartiment
- Agentia Nationala pentru Protectia Mediului are în subordine 8 agentii regionale pentru protectia mediului cu personalitate juridica si 42 agentii judetene pentru protectia mediului cu personalitate juridica
ANEXA Nr. 2:
INSTITUTIILE PUBLICE cu personalitate juridica, care functioneaza în subordinea Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, finantate integral din bugetul de stat
Nr. crt | Denumirea unitatii |
1 | 8 agentii regionale pentru protectia mediului |
2 | 42 agentii pentru protectia mediului judetene |
NOTA: Numarul maxim de posturi pentru institutiile prevazute în prezenta anexa este de 2.248.
ANEXA Nr. 3: PARCUL AUTO SI NORMA DE CONSUM LUNAR necesare desfasurarii activitatii Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, precum si a structurilor din subordinea acesteia
Nr. crt | Numarul maxim de autovehicule | Consumul/autovehicul/ambarcatiune (litri) |
1 | 200 autoturisme | 300 |
2 | 50 autolaboratoare/autoutilitare | 300 |
3 | 15 ambarcatiuni | 10 l/h x 40 ore/luna = 400 |
Publicat în Monitorul Oficial cu numarul 462 din data de 31 mai 2005