Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 28.09.2024 22:03 De catre: administrator
Judet: ARGES
Localitate: MUNICIPIUL CAMPULUNG
Data inceput: 25.10.2024
Data final: 25.10.2024
Vizualizari: 2009
Data adaugarii: 16.10.2015
Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel
Eveniment care are loc în ajunul Sf. Dumitru (25 octombrie) celebrat prin aprinderea de focuri în locuri publice în special în zonele Muscel, Bran, Moeciu, Rucăr, Dragoslavele Dâmbovița.
Focul lui Sumedru, Câmpulung Muscel are loc pe dealul Mățău, din apropierea orasului în perimetrul pârtiei de schi Mioarele din localitate.
Focul lui Sumedru se va reaprinde şi în acest an pe cel mai înalt deal din ţară.
Seara zilei de 25 octombrie, ce precede sărbătoarea creştină a Sfântului Dumitru, are pentru locuitorii zonei istorice a Muscelului semnificaţia aparte a Focului lui Sumedru, păstrată intactă de-a lungul secolelor.
Sumedru, personaj al Panteonului românesc, este un bărbat obişnuit, păstor sau crescător de animale, care se metamorfozează în timpul nopţii în străvechi simboluri zoomorfe. Noaptea magică împarte anul pastoral al vechilor români în două anotimpuri simetrice - vara, între 23 aprilie şi 26 octombrie şi iarna, între 27 octombrie şi 23 aprilie -, iar Sumedru este acum incinerat simbolic, odată cu încheierea anotimpului agrar.
În ceremonialul nocturn numit Focul lui Sumedru, eroul capătă aspectul unui brad care e tăiat din pădure şi incinerat în timpul unui ospăţ. În jurul Focului, întreţinut cu lemne şi paie uscate, se mânca, se bea, se petrecea şi, din când în când, se repeta strigătura consacrată momentului: „Hai la Focul lui Sumedru!”. Cei mai curajosi îşi luau avânt şi săreau prin foc sau peste focul lui Sumedru, ocrotitorul recoltelor şi oierilor, pentru alungarea bolilor şi spiritelor rele.
Credinţe şi obiceiuri despre divinitatea precreştină peste care s-a suprapus sărbătoarea Sfântului Dumitru sunt atestate pretutindeni în România, însă ritualul ancestral este păstrat cel mai aproape de forma sa iniţială doar în Muscel, mai bine conservat în zonele montane.
Focul lui Sumedru se va reaprinde în seara de marți, 25 octombrie, și pe Măţău, dealul ce străjuieşte orașul Câmpulung Muscel de la cea mai mare înălţime a unui deal din ţară (1017 metri), la ora 20.00, în prezenţa oficialităților comunei Mioarele. În jurul focului vor bate pasul tradiţional al celui mai cunoscut dans popular românesc călușarii ansamblului Plaiuri Muscelene, iar acordurile muzicale vor fi întreținute de binecunoscuta solistă de muzică populară Rodica Voicu, de talentata musceleancă Măriuca Enache, de tarafe de lăutari dar și de alți artiști locali. Pe lângă ingredientele obişnuite la această sărbătoare – covrigii, merele ce vor fi împărţite în primul rând copiilor -, nu vor lipsi grătarele bine încinse cu mici şi pastramă, ţuica fiartă sau mustul.
Anul acesta, păstrând tradiția anilor trecuți, aprinderea focului de pe Măţău şi momentele care urmează se vor bucura de prezența a nu mai puțin de 25 de cai de la Herghelia 7Cai. Organizatorii vor împărți celor prezenți lampioane special pregătite astfel încât la momentul anunțat de organizatori, toate să fie eliberate către cer într-un spectacol de lumină și culoare.
Fondurile care se vor strânge în cursul evenimentului vor fi folosite pentru achiziționarea de materiale didactice pentru Școala Generală din Mățău și pentru repararea acoperișului casei unui bătrân din localitate. La eveniment și-au anunțat prezența VIP-uri și oficialități argeșene dar și un număr impresionant de bucureșteni dornici să cunoască obiceiurile ancestrale românești.
Evenimentul este o producție Hatters Inc. și are susținerea Primăriei comunei Mioarele, a Asociației Iezer-Turism, a Asociației ”Iubim Câmpulung Muscel”, a Hergheliei 7Cai de la Nămăiești și a Lions Club Negru Vodă Câmpulung.
Hai la Focul lui Sumedruuuu!!!
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni