Clasificarea traseelor turistice
Vizualizari: 3644
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (2 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 3644
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (2 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Criteriile de clasificare a traseelor turistice montane sunt: timpul de mers, sezonalitatea, gradul de dificultate si nivelul de echipare a turistilor.
a) Timpul de mers se inscrie in fisa tehnica si pe indicatoare, exprimat in ore, fractiuni de ora si, mai rar, in minute si se va calcula astfel:
- pe teren plat si pe pante mici, 4 km/h;
- in urcus, pe poteca amenajata, 350 m diferenta de nivel/h;
- in urcus, pe poteca neamenajata, 250 m diferenta de nivel/h;
- in coborare, pe poteca amenajata, 450 m diferenta de nivel/h;
- in coborare, pe poteca neamenajata, 400 m diferenta de nivel/h.
La o ora de mers se adauga 10 minute necesare odihnei. Distanta in kilometri se utilizeaza in calcul numai pe traseele cu peste 80% de mers pe plat si cu maximum 20% de mers pe panta cu inclinare de maximum 10 grade.
Pentru calcularea distantelor si timpilor de mers se efectueaza masuratori pe teren si pe harta.
b) Sezonalitatea este criteriul pe baza caruia traseele turistice montane se impart in: trasee de primavara si de toamna, trasee de vara si trasee de iarna.
c) Gradul de dificultate este criteriul pe baza caruia traseele turistice montane se impart in:
- trasee cu grad mic de dificultate, cu urmatoarele caracteristici: durata traseului - 3-6 ore; diferenta de nivel - 300-700 m; efort fizic moderat, care nu necesita pregatire fizica speciala;
- trasee cu grad mediu de dificultate, cu urmatoarele caracteristici: durata traseului - 4-8 ore; diferenta de nivel - 500-1.000 m; efort fizic sustinut numai pe unele etape ale traseului, care necesita o conditie fizica si orientare bune;
- trasee cu grad mare de dificultate, cu urmatoarele caracteristici: durata traseului - 5-9 ore; diferenta de nivel - 800-1.500 m; efort fizic continuu si intens, care necesita o foarte buna conditie fizica si antrenament inainte de abordarea traseului.
d) Nivelul de echipare solicitat drumetilor este criteriul pe baza caruia traseele turistice montane se impart in:
- trasee care nu necesita echipament special pentru parcurgerea lui; acest tip de traseu se desfasoara pe poteci amenajate, drumuri forestiere si nu prezinta portiuni accidentate;
- trasee care necesita echipament de drumetie de complexitate medie; acest tip de traseu se desfasoara pe poteci cu portiuni accidentate, grohotisuri, pante alunecoase cu grad de inclinare mediu;
- trasee care necesita echipament de drumetie special si complex; acest tip de trasee se desfasoara pe poteci accidentate, putin conturate si/sau pe portiuni fara poteca, cu pante abrupte care necesita uneori ajutorul mainilor pentru ascensiune.
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni