Cimitirul Vesel-unic in lume
Vizualizari: 2816
Postat de RobertCodescu
Ultima modificare: 10.11.2014 14:54
De catre: administrator
Judet: MARAMURES
Localitate: SAPANTA
Rating (1 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 14.08.2014
Fara niciun dubiu ca pe lista celor mai cunoscute obiective turistice din Romania este si Cimitirul Vesel din comuna maramureseana Sapanta, un loc despre care prietenii tai din strainatate te vor intreba atunci cand vor sosi in Romania. Si fiindca autorul acestor randuri a fost acolo la fata locului si a vizitat acest obiectiv turistic asociat UNESCO, iar prietenii sai straini s-au reintors in tarile lor, veti avea oportunitatea de a lectura in continuare, un scurt material despre Cimitirul Vesel de la Sapanta !!!
Cimitirul cu cruci albastre precum cerul senin este asezat chiar in mijlocul comunei. Iti va fi imposibil sa-l ratezi pentru ca sunt indicatoare care te ghideaza inspre el inca de la intrarea in localitate. Incepand de la ora 7.00 dimineata si pana se intuneca, indiferent de anotimp, portile cimitirului sunt larg deschise nu neaparat pentru turisti cat pentru locuitorii din Sapanta care il strabat cu nonsalanta ori de cate ori au nevoie sa ajunga dintr-o parte in alta a satului, oprindu-se uneori, din proprie initiativa, sa le mai spuna strainilor de sat cate o poveste despre Ion Stan Patras, creatorul muzeului, si crucile lui. Cum nu exista un ghid pentru vizitatori, intalnirile cu localnicii pe aleile cimitirului sunt mai mult decat bine-venite.
Nu exista niciun dubiu ca mesteri cioplitori in lemn au existat laici a Sapanta de cand lumea, insa acela care a ridicat standardele pentru arta locala a prelucrarii lemnului a fost mesterul Ion Stan Patras, nimeni altul decat autorul straniului cimitir care a starnit si starneste admiratia fara rezerve atat a specialistilor, cat si a vizitatorilor obisnuiti. Inca din frageda tinerete, Patras a fost atras de sculptura in lemn, de pictura si de poezie, faurite dupa canoanele creatiei populare, avand dintotdeauna un gand sa-si reuneasca talentele intr-un amplu proiect. Fiind un creator complex, a realizat o serie de obiecte lucrate artistic: cuiere, coltare, scaune, dulapuri, blidare, lingurare si lucrari monumentale, cum ar fi troite si porti. Creativul si nastrusnicul mester si-a inaltat o casa si, fiind sigur ca va fi vizitata de multi, si-a impodobit-o toata, chiar si gardurile, incarcand-o cu arta. Intre anii 1934 si 1977, Patras a realizat aproximativ 700 de cruci, care au creat faima mondiala comunei Spanta. De altfel incepand cu anul 1990 Cimitirul Vesel de la Sapanta este asociat UNESCO si se afla sub controlul integralitatii sale si protectia acestuia.
Din pacate Mesterul Patras nu a avut baieti care sa-i continue arta, dar a avut talentul si inspiratia sa stranga in jurul lui ucenici. Cel mai apreciat de el era Stan Vasile a lui Coltun, nascut in anul 1936, care a lucrat aproximativ 65 de cruci, dar, trecand la alt cult religios, a renuntat la mestesug. Alt continuator al lui Patras a fost Toader Turda, zis Sepe, nascut in anul 1958, care a lucrat aproximativ 90 de cruci in stilul mesterului. Singurul care i-a ramas credincios maestrului si ii continua si in zilele noastre opera este Pop Dumitru Tincu, care a mesterit cele mai multe cruci in acest stil.
Pentru o mai buna intelegere a acestui fenomen, care este Cimitirul Vesel de la Sapanta ne vom lua libertatea sa va lasam cateva din epitafurile de pe crucile sculptate de aici: “Sub aceasta cruce grea\Zace biata soacra-mea\Trei zile de mai traia\Zaceam eu si citea ea - Voi care treceti pe aici\Incercati sa n-o treziti\Ca acasa daca vine\Ii iara cu gura pa mine - Da asa eu m-oi purta\Ca-napoi n-a inturna\Cei care cititi aici\Ca mine sa nu patiti\Soacra buna va gasiti\Cu ea bine sa traiti.” sau pe o alta cruce un alt epitaf care spune asa: “Aici eu ma odihnesc\Stetca Ion Frincu ma numesc\Citam trait în vecie\Lucru greu mia fost dat mie - La IFET am tot lucrat\Si vagoane am incarcat\Bani ce am cistigat\Tot pamint am cumpărat\Si la colectiv le am dat\”.
Insa pentru tot spectacolul de aici de la Cimitirul Vesel din Sapanta, autorul articolului va lanseaza invitatia, de a face un mic efort si sa mergeti si dumneavoastra ca sa vizitati acest loc senzational de la noi din Romania pe care cu mandrie patriotica il numim Cimitirul Vesel de la Sapanta !!!
Cu stima si consideratie al dumneavoastra sincer Robert Codescu !!!