Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Ceata Junilor, Mărginimea Sibiului

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 01.10.2024 21:19 De catre: administrator

Judet: SIBIU

Localitate: POIANA SIBIULUI

Data inceput: 06.12.2024

Data final: 07.01.2025

Vizualizari: 7557

Data adaugarii: -

CEATA JUNILOR – obicei folcloric

 

Conform tradiției de Sfantul Nicolae în toate localitățile din  Mărginimea Sibiului, cu exceptia localității Poiana Sibiului, tinerii se organizează în cete.

Dintre ei se alege gazda, vătaful, judele, vornic, carsmar si incep pregatirile de colinde.

Ceata Junilor-se constituie pe durata Sărbătorilor de iarnă (6 decembrie-7 ianuarie), dând practic suflu vieţii comunităţii în această perioadă. Ceata mare (formată din tineri scăpaţi de armată) şi Ceata Mică (formată din tineri fără stagiul militar satisfăcut) sunt conduse de câte un “jude”, având în componenţă şi câte un “vornic”, doi “pristavi”(cu rol de convocatori) şi doi “crâşmaşi”. 

Înainte  de sărbători, junii ridică în piata satului, un brad și îmbrăcați în costume populare, joacă dansuri specifice în targ și pe la casele oamenilor de la Crăciun până la anul Nou.

 Activităţile cetelor de feciori sunt diverse, printre acestea numărându-se: De Crăciun are loc chematul fetelor la juni - ridicatul fetelor (fiecare fecior îşi alege fata în compania căreia va petrece sărbătorile, cerând aprobarea părinţilor acesteia în duminica de dinaintea Crăciunului);  Împreună ei pronesc la colindat, începând cu familia primarului, preotii din sat și apoi localnici.

Aducerea unui trunchi mare de fag din pădure, drept cinste pentru gazdă, cu un car cu boi, toată comunitatea participând la intrarea fastuoasă a cetelor de juni în sat, în Ajunul Crăciunului; colindatul (în seara Ajunului Crăciunului); prezenţa la slujba religioasă de Crăciun în port popular.

 Toate cetele de juni  (societatile de juni) din Mărginimea Sibiului  se întălnesc pe 28 decembrie la marea sărbătoare ”Întalnirea Cetelor de Juni”. Cu o traditie înrădăcinata, de mai bine de 100 de ani, în jurul prânzului juni și junesele îmbrăcați în straie populare, se intalnesc in Piata junilor din Orasul Saliste. Fiecare societate de juni din Mărginime prezinta in fata asistentei propriul port, sustinand un mic spectacol specific localității,  la final toti juni și participanti se prind intr-o mare horă.

Vă recomandăm să citiți, următoarele artciole:

Datini de Iarna in Marginimea Sibiului

Ceata Junilor din Gura Raului

Traditii de iarna in Gura Raului

Ceata junilor din Sadu-Obiceiuri traditionale din Marginimea Sibiului

Obiceiuri populare la Sadu

Colindretii


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni