Ce vanam si ce pescuim in luna lui cuptor
Vizualizari: 2666
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 2666
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
In luna lui cuptor, inca dis de dimineata carul cel de foc al soarelui se poarta nemilos, ploile sunt rare si cu toate acestea cand vin, se grabesc sa lase loc iarasi seninului insorit.
Dupa ce rotundul zarilor si-a spalat obrajii de roua zorilor, soarele prinde a se inalta haiduceste, iar cand ajunge in fruntea boltii ramane daltuit si neclintit raspandit fierbinteala razelor.
Caldura amiezii topeste tot ce e viu, toate vietatile rasufla din adanc si greu, in zadar umbra unui copac, degeaba netanguim amarnic dupa un strop de ploaie, racoarea se lasa asteptata, abia daca vine odata cu amurgul.
Vara cea tanara se arata in toata grandoarea si splendoarea sa. Pe holde se parguiesc granele, floarea soarelui si lucerna ajung la maturitate. Padurea cu frunzele de un verde viu, invita melodioasele pasari sa ofere un recital, fiecare canta in legea lor dar parca toate ciripesc aceeasi melodie.
La munte parfumul fragilor si a zmeurei pluteste ametitor. Ciupercile de tot felul stau pitite la umbra cetinilor.
Luna lui cuptor pentru oameni padurilor este plina de preocupari, incepand cu uscarea frunzarelor destinate rezervei de iarna, recoltarea fanului continuand cu recoltarea paioaselor de pe ogoarele de hrana.
Pentru purtatorii de flinta, le aducem la cunostinta ca continua sezonul de vanatoare la absolut toti pradatori cu par si pene, iar cu autorizatie individuala este permis capturarea trofelor de caprior, o atentie mare acordandu se selectiei, rezultate bune se obtin folosindu-se chematorii.
In aceasta luna, este timpul tirului la poligon. Cerbii isi curata cu sarg coarnele, lepadand pielea despre care se zice ca, preparata intr-un anumit fel, ar avea virtuti afrodisiace. Iezii de caprioara si puii de iepuri sunt in aceasta perioada vulnerabili. Vulpea scoate puii la vanatoare, in aceasta perioada, este o prada usoara, deoarece isi scoate puii la vanatoare, pentru a-i invata intregul repertoriu de siretlicuri. Iepuroaicele alapteaza a treia serie de "urechiati" si, pentru ca incepe sezonul recoltarilor, isi fac aparitia stolurile de porumbei salbatici, turturele si grauri. Obtineti rezultate bune la vanatul de caprior, daca folositi "chematorii".
In ceea ce priveste pescarii, gustar este luna in care se deschid apele, care va ofera capturi semnificative. Atunci cand arsita este mai mare, va recomandam sa cautati pestele la adancime, deoarece oxigenul liber din apa se pierde, pestii fiind nevoiti sa se hraneasca indeosebi dimineata si seara, cand apa este mai rece
.In cei priveste pe pescarii, asteptarile lor au ajuns la final. Inca din a doua jumatate a lunii mai s-au deschis portile apelor. Cuptor este luna desfatarilor, relaxariilor. Pescuitul este permis la absolut toate speciile de pestii din ochiurile de apa de la munte si ses.
La munte, pastravul si lipanul sunt prezenti din abundenta. Mreana si scobarul prefera ramele si viermisorii si poftesc la branza topita. In apele de la munte cei mai generosi cu undita pescarului sunt lipanul si boisteanul care muscaresc cu sarg. Pastravul il gasiti in apele de mai sus si reci, iar in aval, mreana este stapan. Cleanul poate fi ispitit cu lingurite rotative, iar mreana si scobarul prefera ramele si viermusii dar nu se da in laturi nici de la branza topita.
In schimb, in apele de la Dunare si in baltile din Delta, datorita temperaturii optime a apei, isi fac mai bine simtita prezenta crapul, mreana, carasul, rosioara, obletele.
Cu cat razele soarelui sunt mai strapungatoare cu atat pestele trebuie cautat la adancimi mai mari. La temperaturi ridicate, oxigenul liber din apa se pierde, pestii hranindu-se la primele si ultimele ore ale zilei cand apa este mai rece, atunci putandu-se adjudeca si mult captura ravnita.
La Dunare-crapul si somnul misuna fara incetare, iar in balti carasul, rosioara si obletul isi disputa carligul.
In Delta, ghiolurile cu bradis amagitor mana pescarii spre locuri salbatice pline cu stufaris, unde stiuca zmuceste vartos, iar la gurile canalului sta la panda avatul. In schimb la mare pe langa soarele primitor si racoarea valurilor se poate pescui laban, osterinos si guvizi.
In incheiere, o recomandare: nu se cuvine a arunca bani in vant si nici a dobandi indemanare ologind vanatul fara pic de noima!
Pentru ca vacanta a inceput si odata cu ea se infiripa plecari spre diverse destinatii, nu-mi ramane decat sa va urez o vara frumoasa presarata cu bucurii, iar daca in agenda dumneavoastra este planificata o partida de pescuit si sau vanatoare va spun traditionalul Fir intins si vanat in catare!
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni