Ce pescuim in luna aprilie
Vizualizari: 7393
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 16.03.2014 14:25
De catre: administrator
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (0 voturi):
Rating personal:
(nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Calendarul a înscris sorocul cel de capăt al iernii. După luna martie când a avut loc descătuşarea naturii din lungul somn petrecut sub letargia albă a omăturilor, când babele şi au lepădat rând pe rând cele 9 cojoace, am trecut şi de echinocţiul de primăvară, iata că, am intrat cu adevărat în luna Prier.
E primăvară în toiul ei!
Apele încep a cânta pe toate glasurile şi a-ngâna poveşti malurilor, câmpurile şi pădurile au înverzit şi continuă să înfrunzească pe zi ce trece. Grânele şi ierbişul pejiştilor a încolţit.
Prier, deschide larg porţile unei noi lumi de farmec şi dăruire, cerul este negrăit de înalt, albastru şi curat, dar nu de puţine ori se dovedeşte a fi şi prea schimbător.
Aprilile, este o lună de repaus vânătoresc, armelor le este sortit mai mult să tacă.
În înălţimile munţilor, iarna încă nu s-a dus de-a binelea. Ursul iese din bârlog, câutând iarba proaspătă pe care o mănăcă cu lăcomie, fiind slab, jigărit de atâta leneveală. Cerbul este mai vioi, s-a desfăşurat, s-a uşurat de apăsarea coamelor, în schimb ce căpriorul şi le freacă frenetic de moţ. Iepuroiaca fuge de colo colo, în căutarea alesului urmând ca mici „urechiaţi” să de-a piept cu pericolul tot mai ameninţător şi infometat după lunga iarnă. Vulpea începe perioada de mercanto pentru puiandrii.
În schimb toate zveltele şi aripatele au grija clocitului. Corbul fiind ceva mai grăbit îşi scoate deja puii negri în lume. Totuşi, vânătorii se pot antrena până la deschiderea adevăratului sezon la ciorile grive şi coțofene care în această perioadă produc mari pagube fondului cinegetic.
Zeiţa Diana mai permite vânarea pentru o perioadă scurtă, până la 15 aprilie la bizam, sitar de pădure, iar în perioada 1 aprilie - 5 mai se deschide sezonul de vânătoare la cocoş de munte, singurele exemplare admise întregul an de-a fi ochite sunt vulpea şi şacalul.
Dacă în unele locuri, gheața nu a cedat evident că nu trebuie să irosiți timpul, programându-vă o partidă de pescuit la copcă în capturarea arhicunoscuților răpitori.
Acolo unde apele au cunoscut fenomenul de încălzire, se poate constata vigoarea peștilor. Dacă ați descoperit luciul de apă care vă permite pescuitul este bine să țineți cont de câteva recomadări:
În ce privește pregătirea momelii trebuie să-i acordați o mare atenție, deoarece pașnici pești chiar dacă sunt hrăpăreți când găsesc hrană sunt totuși foarte cicrumspecți, manifestând timidate sporită.
Cârligele pe care le folosiți trebuie să fie subțiri și nu mai mari de nr.10 atașând un fir rezistent și flexibil de 0, 12 mm, iar linia pentru undiță de cel mult 0, 15 mm.
Dacă optați pentru mulinetă, grosimea nu va depăși 0, 18-0, 20 mm. Momeala pentru peștii pașnici poate fi aceiași libeluă care o folosiți și la răpitori. Dacă vremea vă permite n-ar fi rău să încercați la bobiță de miez de pâine, la diverse coclașe din mălai fin, făină de grău, etc
Aprilie pentru pescari reprezintă o lună de dezamorțire, pentru că adevărata goană după un ciortan se va declanșa după încheierea sezonului de prohibiție.
Astfel din data de 15 aprile în toate apele de la șes, la absolut toate speciile se instalează regimul de prohibiție. În apele de munte continuă aceași măsură. Celor care au luat echipemanetul necesar și au parte de vreme bună le dorim.
Fir întins și vânat în cătare!