Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Carnavalul Lolelor se reîntoarce la Mediaș și Sighișoara

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 20.02.2014 17:02

Judet: MURES

Localitate: MUNICIPIUL SIGHISOARA

Vizualizari: 1350

Ultima modificare: 20.02.2014 23:45 De catre: administrator

Ne face o deosebită plăcere, să vă facem cunoscut că vom continua și în 2014 proiectele inițiate în 2008 pentru a promova tradiția săsescă a fasching-ului în forma sa medievală – specifică unor burg-uri din vechile scaune săsești din perioada Universității Saxone – ca parte a patrimoniului cultural comun.

Carnavalul este cunoscut ca o sărbătoare populară cu mascarade, deghizări, petreceri variate, jocuri hazlii şi mimice. Prima atestare a Carnavalului datează din 1097 și face referință la cel venețian. Acest tip de manifestare se desfăşoară în perioada ce precede Postul Paştelui, începând cu data de 6 ianuarie (mai ales în Italia, dar şi în alte ţări din vestul Europei – Austria, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Lichtenstein, dar și Cehia, Slovacia, Slovenia, Croația sau Franța, Irlanda ori Anglia) şi se sfârşeşte cu Miercurea Cenuşii.

În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching - cuvânt de origine austriaco–bavareză, iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich - în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) - cu care începe Postul Paştelui.

În domeniul tipologic Carnavalul de la oraş se înscrie şi obiceiul lolelor din arealul cuprins în vechiul Scaun săsesc Cincu, respectiv Valea Hârtibaciului (Harbachtal - în dialectul săsesc), cât și forme diferite din arealul cuprins între Văile Târnavelor (Kokelgebiet - în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz, Valea Viilor sau Bazna.

Tradiția fasching-ului săsesc este descrisă în Bilder aus dem sächsischen Bauernleben in Siebenbürgen (Imagini din viața țărănească săsească din Transilvania) redactată de către naturalistul Franz Friedrich FRONIUS (sas născut la Nadeș în 1829, absolvent al Gimnaziului din Sighișoara și al Universității din Leipzig).

Cea mai veche atestare a acestui obicei, care indică şi conţinutul lui semantic, se găseşte în Indiculus superstitionum et paginarium, din secolul al XVII-lea.

Transmiterea orală a obiceiului nu a păstrat explicaţia originii tradiţiei, care s-a păstrat până la finele secolului trecut în arealul din Scaunul săsesc Cincu (Schenk): la Agnita (Agnitlen, Ogeniteln) şi la Cincu (Gris-Schink), dar și sub alte forme la Marpod (Mârpet), la Dealu Frumos, (
Schinebärch, Šinebarχ), la Iacobeni (Jakosdref, Jôkestref, Giukestref, Giukesdrêf), la Chirpăr (Kirperich, Kirpriχ), cât și în arealul din Kokelgebiet (valea Târnavelor): la Saschiz (Keist, Kaest), la Valea Viilor (Wormloch, Vurmliχ) și la Bazna (Baaßen), dar și în arealul Țării Bârsei, la Cristian (Noscht, Nâeršt).

Astfel, pentru a păstra această tradiție ce vine din perioada evului mediu transilvan, duminică, 2 din Făurar, A.M.D. 2014, UrzelnZunft Bukarest - UrzelnZunft Mediasch - UrzelnZunft Schassburg® au ales noul staroste și vor începe pregătirile pentru fasching (Carnavalul Lolelor®).

Carnavalul Lolelor® se va desfășura în 22 februarie în Centrul Istoric al Mediașului (Casa Schuller, Piața Ferdinand I și Piața Castelului) și în 23 februarie în Citadela Sighişoarei, iar în 2 martie în Centrul Istoric al Capitalei - pe fosta Uliţă Nemţească (Palatul Voievodal Curtea Veche - str. Franceză - str. Smârdan - str. Lipscani).

Inițiat în 20 ianuarie 2008 împreună cu municipalitatea bucureșteană spre a marca reintroducerea străzii Smârdan (fosta Uliţă Nemţească) în zona dedicată traficului pietonal, din 2009 Carnavalul Lolelor® începe să fie organizat de Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA cu susţinerea regretatului Burgermeister Daniel THELLMANN în burg-ul medieşean şi cu sprijinul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) și a Centrului Cultural Româno-German în Citadela Sighişoarei.

Proiectul transilvan și-a atras sprijinul Arhivelor Naţionale ale României, Municipiului București şi Municipiului Sighișoara, Bisericii Evanghelice C.A. Mediaș, cât și a unor instituţii de învaţământ: Liceul Teoretic Stephan Ludwig ROTH şi Şcoala Generală Hermann OBERTH din Mediaş, Liceul Teoretic Joseph HALTRICH din Sighişoara, Liceul Teoretic Marin Preda din Odorheiu Secuiesc și Liceul de Coregrafie si Artă Dramatică Octavian Stroia din Cluj-Napoca.

Proiectului educațional desfăşurat și în 2014 sub titulatura Carnavalul Lolelor®, i s-a asociat un târg al breslelor cu durata de o zi organizat în parteneriat cu Fundația ARTERA și se va desfășura după următorul program:

 

Mediaș, 22 Februarie 2014

  • Casa SCHULLER - Curtea interioară

12.00 - 12.11 Ceremonia transmiterii lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru A.M.D. 2014.

12.11 Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săsești – personajele mascate pornesc pe următorul traseu: Casa Schuller – Piaţa Ferdinand I - str. Johannes Honterus – Biserica Evanghelică Sf. Margareta - Piaţa Ferdinand ITraube – str. Petofi Sandor - str. Mihai Eminescu - str. Stephan Ludwig ROTH - Piaţa Ferdinand I - Primăria Veche (Biblioteca Municipală Stephan Ludwig ROTH).

  • Turnul Clopotelor

12.30 teatru de animație – reconstituire istorică a Foasnicht (păpuși BI-BA-BO) – Legenda Ringhispiel

  • Primăria Veche

13.30 Încheierea cu intonarea imnului Transilvaniei (Siebenbürgen Land des Segens)

  • Casa SCHULLER

13.45 vernisaj expo măști de carnaval ()

  • Curtea interioară Kastell / Casa SCHULLER

14.00 – 17.00 ateliere demonstrative cu activităţi specifie ale vechilor bresle

  • Casa SCHULLER

17.00 conferință pe tema istoriei carnavalului în Transilvania ()

  • Biserica Evanghelică Sf. Margareta

18.00 Concert de muzică medievală cu un repertoriu din creațiile unor autori germani și recital de poezie medievală germană și sonete

19.00 – 20.00 Îndestularea Lolelor.

 

Sighişoara, 23 Februarie 2014

  • Casa cu Șindrilă

12.0012.11 Ceremonia înmânării lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru A.M.D. 2014.

12.11 Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săsești - personajele mascate pornesc pe următorul traseu: Casa cu Şindrilă – str. Bastionului – Casa cu Cerb – Turnul Croitorilor – Zidul Cetății - Turnul CojocarilorTurnul Măcelarilor – str. Cojocarilor – Scara Acoperită – Casa Cositorarului – Piaţa Răţuştelor – str. Cositorarilor – Liceul JOSEPH HALTRICH – Turnul cu Ceas – Casa Veneţiană – str. Cetății – Primăria Municipiului Sighişoara.

  • Casa Cositorarului / Piața Rățuștelor

12.30 – 12.45 Prezentarea tradiției săsești a fasching-ului – specifică unor burg-uri din vechile scaune săsești din perioada medievală – ca parte a patrimoniului cultural comun

  • Primăria

13.00 Încheierea cu intonarea imnului Transilvaniei (Siebenbürgen Land des Segens)

13.11 – 14.00 Alungarea spiritelor rele din Citadela Sighișoarei și Piața Cetații de către personajele mascate de carnaval

  • Casa cu Șindrilă - Curtea interioară

13.11 Ceremonia de deschidere a Târgului Breslelor – Târgul de meșteșuguri vii, ateliere demonstrative cu activităţi specifie ale vechilor bresle

  • Casa cu Cerb / Centrul Cultural Româno-German

13.00 teatru de animație – reconstituire istorică a Foasnicht cu păpuși BI-BA-BO (Liceul Marin Preda – Odorheiu Secuiesc)

13.30 vernisaj expo măști de carnaval (Liceul JOSEPH HALTRICH - clasa prof. Dan TODEA)

  • Casa cu Șindrilă

15.00 Casa cu Șindrilă, teatru de animație, trupa de teatru de animație a Liceului Marin PREDA - Odorheiu Secuiesc

  • Primăria - Sala Mică

16.00 Concert de muzică medievală cu un repertoriu din creațiile unor autori germani și recital de poezie medievală germană și sonete

17.00 Conferință pe tema istoriei carnavalului în Transilvania ()

  • Pizzeria QUATRO AMICII / Piața Ʃ

18.00 – Îndestularea Lolelor

  • Casa Cositorarului / Piața Rățuștelor

20.00 Blasius

† UrzelnZunft Bukarest - UrzelnZunft Mediasch - UrzelnZunft Schassburg

22.00 Petrecere dansantă de rămas bun

† UrzelnZunft Bukarest - UrzelnZunft Mediasch - UrzelnZunft Schassbur

 


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni