Capcanele autoclasificarii unitatilor turistice
Vizualizari: 8499
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 8499
Postat de romaniaturistica
Judet: Nespecificat
Localitate: Nespecificat
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
O interpretare reala in conformitate cu legislatia in vigoare
Vezi : HG nr.1267/2010 si Ordinul MDRT nr. 1051/2011
Dupa cum se stie prin Ordinul MDRT nr.1051/2011, clasificarea se face in baza unei declaratii standaridizata. In realitate este vorba doar faptul ca dvs, anuntati ca vreti sa introduceti structura turistica in circuitul turistic, in baza acestei declaratii sunteti trecut in evidenta operatorilor economici care presteaza servicii de cazare si alimentatie publica.
Prin declaratia respectiva dvs. va angajati ca tipul de incadrare si confort sunt cele in conformitate cu realitatea si cerintele si criteriile legale.
Surpriza e alta, pe care nimeni nu a sesizat-o toata lumea sa bucurat ca s-a simplificat procedura, lucrurile nu stau chiar asa. Aici, vine surpriza in ce priveste respectarea conditiilor legale, denumite criterii obligatorii care sunt prevazute in anexa fiecărei structurii de primire turistică.
Ideea este ca dupa ce veti primi certificatul de clasificare, urmeaza sa vi sa va faca un control din partea inspectorilor din cadrul MDRT, iar conform normelor in vigoare, printre altele, dvs trebuie sa faceti dovada ca detineti - Avizul de specialitate de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului cu privire la schimbarea de destinatie.
Practic despre ce este vorba?
Ex: Trebuie sa obtineti schimbarea destinatiei din locuinta familiala in camere de inchiriat (regim hotelier), plus faptul ca dotarile si confortul, calitatea serviciilor sunt in conformitate cu normele legale (conditiile și criteriile legale).
Foarte multa lume va fi tentata sa creada ca s-a simplificat clasificarea. E vorba doar de rapiditatea cu care se va obtine certificatul de clasificare, acesta de fapt mai bine spus este un act prin care se certifica ca ati fost luat in evidenta de catre MDRT.
Sa spunem ca ar fi fost mai corect (propunere legislativa) sa se numeasca Certificat constatator - asemanator celui emis de ONRC, in baza legii nr.359/2004 sau Notificare, iar Certificatul de clasificare sa fie atribuit după ce este efectuata Inspectia la fata locului și intocmita Nota de control/clasificare, iar agentul economic, urmând a functiona pe baza Notificării, până la data obtinerii certificatului de clasificare. Este greu de crezut că agentul economic are cunostintele necesare sa isi faca el singur autoclasificarea.
Actuala legislatie ofera oportunitatea inspectorilor de la Directia Control a MDRT, sa devina foarte zelosi cu agenti economici, firesc ar fi, ca acestia in prealabil sa ofere agentului economic sfaturi-recomandari cu privire la normele si dotarile care trebuie sa le detina o unitate de primire turistica, in functie de structura si confort.
Astfel, conform noului act normativ se vor inmulti controalele efectuate in domeniu. Pentru ca e simplu, in baza declaratiei standardizata toate autoritatile vor avea acces si vor stii, ce ati declarat, astfel se va constata daca dvs, indeplinti conditiile legale pentru functionare din punct de vedere Mediu, PSI, Sanatate Publica, Ministerul Turismului etc (aceasta inseamna avize pentru modificarea structurii si dupa caz, autorizatii de functionare) totodată că dispuneti de dotarile si servicile aferente tipului de structura turistica, dar și gradului de confort.
Parerea mea ca guvernul a intins o capcana (primii, care au picat deja in aceasta capcana este presa care sa grabit sa laude modificarea legislativa, dar fara sa analizeze cu mare atentie acest aspect), fiind nevoie de bani la bugetul statutului, dar și utilizand ca pretexete; armonizarea legislatiei UE si pentru, a da o satisfactie celor care criticau termenele lungi care se inregistrau pina la eliberarea certificatului de clasificare.
Corect era ca guvernul sa instituie eventual o taxa, chiar simbolica de 100 Ron sau sa stabileasca o grila de taxare in functie de tipul structurii turistice și gradul de confort . Astfel iși asigura bugetul necesar functionării aparatului de autorizare, prin angajarea de inspectorii care evaluau structura turistica la fata locului si dupa caz propuneau acordarea sau refuzul Certificatului de Clasificare Dar se pare ca s-a optat pentru o varianta mult mai rapida de-a face rost de bani la bugetul statului, prin instituirea unor amenzi drastice, fara sa se ia în considerare masuri de stimulare a operatorilor economici prin servicii de informare și preventie.
Astfel, situatia se prezinta in felul următor: Conform art. 15 litera (d) din HG nr.1267/2010 -nerespectarea criteriilor care au stat la baza clasificării, raportat la art. 16 alin. 1 litera (g) din acelasi act normativ este sanctionată contraventional cu amendă în cunantum cuprins intre 8 000 lei și 50 000 lei, iar conform art. 8 alin 1, indeosebi literele a și b, raportat la art. 9 din HG nr.1267/2010 se va lua si sanctiunea complementara privind retragerea certificatului de clasificare.
Astfel conform declaratiei standardizata depusă de operatorul economic, se va constata la fata locului, daca conditiile sunt cele conforme cu declaratia, iar multi, repet vor pica in aceasta capcana. Acestia vor trai cu impresia ca detinand certificatul de clasificare sunt in regula fata de toate autoritatile competente in materie, iar multii vor merge pina acolo, incat vor declara ca pensiunea lor este de 2 stele, iar in realitate este de 1 stea............, fara sa solicite si schimbarea de destinatie a imobilului si sa se asigure de cerintele cu titlul obligatoriu in privinta confortului pentru o anumita structura turistica.
Deci, va recomand, sa mergeti la primarie, solicitati schimbarea de destinatie din locuinta in structura turistica si urmati procedura impusa in Certificatul de urbansim, paralel puteti depune si documentatia de clasificare, urmand printre altele sa obtineti cu titlul obligatoriu, avizul de specialitate de la Ministerul Turismului, altfel toata procedura si documentatia este in avan.
Actuala legislatie, nu protejeaza nici turistul, dar nici agentul economic, iar despre incurajarea si stimularea organizarii si dezvoltarea serviciilor turistice în randul unitatilor de primire turistică, nu am gasit nici o prevedere.
Vezi lista sanctiunilor in domeniu
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni