Băile Balvanyos
Vizualizari: 9471
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 09.11.2014 11:02
De catre: administrator
Judet: COVASNA
Localitate: TURIA
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Vizualizari: 9471
Postat de romaniaturistica
Ultima modificare: 09.11.2014 11:02
De catre: administrator
Judet: COVASNA
Localitate: TURIA
Rating (1 voturi):
Rating personal: (nu sunteți logat)
Data adaugarii: 01.01.2012
Baile Balvanyos
Stațiunea balneoclimaterică permanentă Balvanyos, este situată în judetul Covasna în căldarea a trei lanturi muntoase: Muntii Bodocului, Muntele Ciomatul si Muntii Turiei, asezarea se întinde pe versantul sudic al munților Bodoc în Curbura Carpaților la o altitudine de 840 m - 950 m.
Este așezată într-un superb amfiteatru natural, stațiunea Balvanyos reunește frumuseți naturale inegalabile.
Distanta relativa scurtă fata de alte puncte turistice strategice o avantajeaza pentru un trafic intens de turisti, 24 km de Târgu Secuiesc, 22 km de Tușnad Băi, 80 km de la oraşul Braşov.
Acces Baile Balvanyos : pe calea ferata - prin gara Targu Secuiesc, pe linia Sfintu Gheorghe (44 km) - Bretcu (22 km), apoi 20 km pe DJ 115; pe sosea - DN 11 pina la Tirgu Secuiesc, intre Brasov (60 km) si Bacau (119 km), apoi DJ 115 (20 km), Gara Tusnad 22 Km.
Datorită calităților terapeutice ale numeroaselor izvoare minerale și emanaților post vulcanice prezentate sub formă de mofete, statiunea oferă oaspeților excelente posibilitati de tratament ,dar si peisajul atragator al muntilor din imprejurimi, condițiile unei vacanței, drumeţii de neuitat şi practicarea sporturilor de iarnă. Linistea, aerul ozonat si bogat în ionuri negative transformă statiunea într-un El Dorado al turistilor care prefera concediul linistit la munte.
Baile Balvanyos de azi s-a format din contopirea a trei colonii de băi care au functionat odinioară. Cea mai veche este cea care se situează în pasul Balvanyos: Pucioasa din Turia (cuvantul "pucios" se referă la mirosul urăt al hidrogenului sulfurat), deoarece în pestera Pucioasa din Turia s-au acumulat gaze terapeutice, pe peretele sale se găsesc picături de "vitriol" care au fost si sunt si azi folosite de oameni pentru tămăduirea si vindecarea proprie.
Primul stabilment se pare că a existat in anul 1895.
Acțiunea conjugată a soarelui, pădurii, apelor minerale și a altitudinii are efecte miraculoase asupra unor boli în care numai natura poate da asemenea rezultate.
Datorită activitati vulcanice și sedimentare din sol, emanatiile de bioxid de carbon si de hidrogen sulfurat au favorizat aparitia mai multor izvoare de apă minerală. Multumită compozitei lor chimice sunt remarcabile în cure de băut, în tratamentele afectiunilor stomacale si intestinale; folosite în băile uscate cu gaz, adică in mofete, se dovedesc a fi factori curativi naturali pentru cei suferinzi de afectiuni de cord si ale sistemului vascular. Aici, atât apa, cât si gazul au radioactivitate naturală relativ mare..
La Balvanyos se pot trata cu bune rezultate:
• afectiuni cardiovasculare (hipertensiunea arteriala, insuficienta mitrala si aortica compensata, arteriopatii periferice prin arteroscleroza, varice).
• afectiuni asociate (nevroza astenica, afectiuni reumatismale degenerative si abarticulare, diabetul zaharat, boli profesionale, boli digestive, ale pieli, ochiului.
• grota sulfatara si mofetele sunt folosite ca ""Viagra"" naturala a statiunii.
Dintre numeroasele instalații de tratament amintim: instalațiile pentru băi calde cu apă minerală carbogazoasă în vane, bazine, instalații pentru băi de plante, bazine în aer liber și alte facilități.
Climat Baile Balvanyos
Climat moderat subalpin cu veri racoroase si ierni reci. Temperatura medie anuala este de 6°C (16°C in iulie si - 6°C in ianuarie). Precipitatiile au un regim mediu de 860 - 900 mm. Vanturile sunt slabe, datorita adapostului oferit de catre muntii inconjuratori. Aerul este puternic ozonat, iar nebulozitatea destul de redusă recomanda aceasta statiune pentru tratatrea diferitelor afectiuni
Vânturile sunt slabe datorită protecţiei oferite de munţi, iarna fiind una blanda.
Compozitia resurselor balneare
Apele au o mineralizare cuprinsa intre 3-18 g/l si contin acid carbonic in proportie de 2.5 g/l; gazul de mofeta contine in proportie de 70-85% dioxid de carbon.
Tipuri de proceduri
- bai carbogazoase
- mofete
- electroterapie: curenti diadinamici, neuroton, ultrasunete, magnetodiaflux, unde scurte, aerosoli
- hidroterapie: bai galvanice, dus masaj, dus subacvatic, masaj subacvatic cu jacuzzi
- termoterapie: impachetari cu parafina;
- kinetoterapie: masaj uscat, gimnastica medicala si de intretinere in sala de gimnastica
- aerohelioterapie.
Obiective turistice Balvanyos
Pesterea Pucioasa din Turia, situată la 1.052 m altitudine, cu o lungime de 14 m, fiind de asemenea, cea mai mare mofetă naturală din Europa, cu cea mai mare scurgere de gaze cu dioxid de carbon. Din scorbura sa se volatilizează pe zi cam 2.000 mc dioxid de carbon aproape curat. Picăturile puţin sulfuric-vitriolice sunt folosite de sute de ani pentru tratamentul afecţiunilor la ochi.
De asemenea, în coasta dealului Pucioasa se regăsesc şi alte scorburi cu emanaţii de gaze: peştera Ursului, peştera Timsos, peştera Gyilkos. Peştera Ucigaşilor (Peştera de sulf sau Grota puturoasă), amintită documentar încă din 1349 (existenţa în partea inferioară a unui strat de bioxid de carbon, rezultat al unor emanaţii post-vulcanice, determină moartea prin sufocare a oricărei vietăţi care pătrunde aici)
Ruinele Cetăţii Balvanyos sau Păgânilor (sec XI- XIII), este una dintre cele mai vechi cetăţi ale regiunii, unde se aflau odinioară, pe vremea domniei Sfântului Ştefan, templele păgânilor. Pentru a ajunge la ruinele cetăţii se urmează drumul peste pustia Liga până la Vârful Mijlociu, apoi drumul Cetăţii. Este marcat cu puncte galbene - Timp de mers - aproximativ 1 oră.
Madartemeto (Cimitirul Păsărilor) este o galerie a unei mine sulfurice care s-a surpat şi unde s-a acumulat bioxid de carbon. Păsările care ajung sub nivelul gazului, cad moarte pe jos. Dar nu numai ele cad pradă gazului, ci chiar şi mamiferele (au fost găsite căprioare). La acest „cimitir al păsărilor" se ajunge pe un traseu de circa 30 de minute de la mofetă.
Buffogo - această mlaştină de un hectar, bogată în izvoare de apă acră, care adăposteşte plante foarte rare, este o altă curiozitate a împrejurimii, fiind situată între dealul Pucioasei şi Vârful Mijlociu. În vechile piscine, astăzi străluceşte apa minerală şi se poate simţi mirosul caracteristic al gazului vulcanic. În scoarţa groasă de turbă se găsesc şi câteva specii rare de muşchi.
Izvorul Ibolya/Viorele - se găseşte lângă drumul care merge spre Cetatea Balvanyos.
Parcul national si Lacul Sf. Ana (950 m), situat la 10 km de statiune, lac de origine vulcanica, unicat in Europa Centrala si de Est.
Tinovul Mohos (1056 m), situat langa Lacul Sf. Ana, declarat rezervatie naturala, adaposteste specii rare de plante.
- Pentru servicii de cazare si masa va recomandam Complexul Turistic Cetate si Hotel Transilvania din statiune.
Mai multe http://www.balvanyos.eu/
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni