Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Aurul și argintul antic al României

Postat de romaniaturistica

Data adaugarii: 12.05.2014 16:05

Judet: BUCURESTI

Localitate: BUCURESTI SECTORUL 1

Vizualizari: 1170

Ultima modificare: 12.05.2014 16:59 De catre: administrator

Muzeul Național de Istorie a României itinerează expoziția

Aurul și argintul antic al României

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) se pregătește să itinereze expoziția Aurul și argintul antic al României, prin cel puțin 12 orașe din țară, după ce aceasta a putut fi vizitată la sediul muzeului, din Calea Victoriei nr. 12, București, în perioada 19 decembrie 2013 – 23 aprilie 2014.

Pe parcursul celor patru luni în care expoziția a fost găzduită de MNIR, cele peste o mie de piese arheologice au fost admirate de un număr de 11.000 de vizitatori, atât din rândul publicului românesc, cât și vizitatori străini, cărora, pe această cale, le mulțumim.

Expoziția Aurul și argintul antic al României reprezintă încununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergură națională, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate în România în ultimii 20 de ani. Este astfel pentru prima oară când publicul din România are posibilitatea de a vedea, reunite într-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrăriei pre- și protoistorice sau de epocă clasică din colecțiile muzeale din țară.

Unele dintre obiectele incluse în tematica expoziției se află în colecția Tezaurului Istoric a MNIR şi, prin urmare, pot fi văzute doar la Bucureşti, altele sunt expuse în diferitele muzee de istorie şi arheologie din ţară, în timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului în trecut.

Mulțumirile noastre se îndreaptă, totodată, către cele 31 de instituții muzeale din țară, care au răspuns la inițiativa MNIR și au avut o contribuție semnificativă în concretizarea acestui proiect, după cum urmează: Muzeul Naţional al Unirii, Alba Iulia, Muzeul Judeţean Argeş, Piteşti, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău, Muzeul Ţării Crişurilor, Oradea, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul Brăilei, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Judeţean Buzău, Muzeul Civilizaţiei Gumelniţa, Olteniţa, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Cluj, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Muzeul Naţional Secuiesc, Sfântu Gheorghe, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Târgovişte, Muzeul Olteniei, Craiova, Muzeul Mixt Tecuci, Muzeul de Istorie, Galaţi, Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”, Giurgiu, Complexul Muzeal Național „Moldova”, Iaşi, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, Drobeta Turnu-Severin, Muzeul Judeţean Mureş, Târgu-Mureş, Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Piatra Neamţ, Muzeul de Arheologie și Etnografie, Corabia, Muzeul Romanaţiului, Caracal, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău, Muzeul Județean Satu Mare, Muzeul Național Brukenthal, Sibiu, Complexul Muzeal Bucovina, Suceava, Muzeul Județean Teleorman, Alexandria, Muzeul Banatului, Timişoara, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale, Tulcea, Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad.

Podoabele din aur și din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de paradă, piesele de harnașament, vesela geto-dacică, dar și tezaure precum cele de la Sâncrăieni, Peteni, Drăgeşti, Tăşad, Sacalasău, Rociu, Bălăneşti, ocupă un loc important în cadrul expoziției, alături de numeroase alte asemenea piese din metale prețioase, descoperite pe teritoriul României.

În prezent, au început operațiunile de organizare a expoziției la Muzeul Banatului din Timișoara, urmând ca vernisajul acesteia să aibă loc în data de 21 mai 2014.

Expoziția Aurul și argintul antic al României va putea fi vizitată la sediul Muzeului Banatului, din Timișoara, în perioada 21 mai – 29 iunie 2014, iar apoi, la o dată ce va fi anunțată ulterior, expoziția va fi vernisată la Muzeul Țării Crișurilor, din Oradea.

  1. Tezaurul de la Răcătău, com. Horgeşti, jud. Bacău.

Spirală, inele de buclă, şirag de perle și un vas miniatural de lut

Perioada mijlocie a epocii bronzului, sfârşitul mileniului al III-lea – începutul mileniului al II-lea a.Chr.

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău

  1. Tezaur Cehei-Deluţ, Şimleul Silvaniei, jud. Sălaj

A doua epocă a fierului, sfârşitul secolului al II-lea – începutul secolului I a.Chr.

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Zalău

  1. Tezaurul de la Cucuteni-Băiceni, com. Cucuteni, jud. Iaşi

A doua epocă a fierului, secolul al IV-lea a.Chr.

Muzeul Național de Istorie a României, București


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni