Atestarea destinatiilor de ecoturism
Postat de romaniaturistica
Data adaugarii: 05.11.2012 20:11
Judet: -
Localitate: -
Vizualizari: 1107
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a elaborat, alături de alţi parteneri, un sistem de identificare a destinaţiilor de ecoturism din România, destinaţii care se pot reuni, ulterior, într-o reţea naţională de profil. Prin implementarea acestui proiect, destinaţiile care îndeplinesc anumite criterii pot obţine statutul de destinaţie ecoturistică şi, ulterior, pot obţine o vizibilitate sporită pe piaţa internă şi externă, prin includerea în campaniile naţionale de promovare turistică derulate de minister. Totodată, construirea şi promovarea unei astfel de reţele contribuie la creşterea notorietăţii de destinaţie ecoturistică a României.
Sistemul de identificare a destinaţiilor de ecoturism din România este compus dintr-un set de criterii şi un set de indicatori de evaluare a respecivelor criterii.
„La doar câteva săptămâni de la publicarea, de către minister, a indicatorilor de evaluare pentru potenţialele destinaţii de ecoturism, trei destinaţii au aplicat deja pentru obţinerea acestui statut. Este vorba de zona Băile Tuşnad, de Târnava Mare şi de zona Defileul Crişul Repede - Pădurea Craiului. Fiind un sistem voluntar de clasificare, lansăm astăzi o nouă invitaţie şi altor administratori de arii protejate de a crea parteneriate locale şi de a participa la acest proiect. Adoptarea, la nivel naţional, a unui sistem de identificare a destinaţiilor româneşti de ecoturism, reprezintă o contribuţie extrem de importantă pentru dezvoltarea acestui segment al turismului”, apreciază ministrul Eduard Hellvig.
Astfel, micro-regiunile din România interesate să obţină statutul de destinaţie ecoturistică pot depune la MDRT, în acest scop, o scrisoare de intenţie prin care solicită includerea în programul de evaluare pentru destinaţii de ecoturism. Fiind un sistem de atestare voluntar, iniţiativa de participare la proiect aparţine parteneriatelor locale sau regionale înfiinţate cu scopul de a gestiona domeniul turismului într-o regiune/zonă (de exemplu, asociaţii de dezvoltare şi promovare turistică). Ulterior, solicitanţii realizează auto-evaluarea destinaţiei, pe baza criteriilor şi indicatorilor disponibili pe site-ul ministerului. În final, o echipă de evaluatori coordonată de MDRT se ocupă de evaluarea în teren. În funcţie de rezultatele acestor evaluări, se acordă statutul de Destinaţie de Ecoturism pentru o perioadă de 3 ani.
Prima condiţie pentru obţinerea unui astfel de statut este ca destinaţia să cuprindă resurse naturale aflate sub un regim de protecţie (parc naţional sau natural, sit Natura 2000, rezervaţii naturale sau orice altă categorie de arie protejată), alături de care pot fi incluse şi resursele socio-culturale. Alte criterii se referă la atractivitatea destinaţiei, accesibilitate, protejarea patrimoniului cultural şi respectarea tradiţiilor culturale, conservarea biodiversităţii şi deţinerea unui plan de gestionare a deşeurilor, lista integrală fiind însă mult mai detaliată.
Criteriile au fost stabilite, la recomandarea Organizaţiei Mondiale a Turismului, plecând de la standardul Standardul European de Etichetare în Ecoturism redactat de Reţeaua Europeană de Ecoturism. Indicatorii au fost publicaţi de MDRT în acest an, iar ulterior au fost aduşi la cunoştinţa potenţialilor participanţi la proiect.
“România este printre primele ţări care aplică Standardul European de Etichetare în Ecoturism. Cel mai important lucru este că România are deja destinaţii care se pot atesta ca fiind ecoturistice, nu trebuie să aşteptăm ani de zile să le creăm. Iar pentru cele care, în prezent, nu îndeplinesc punctajul minim de calificare, sistemul de criterii şi indicatori reprezintă un excelent ghid care îi ajută să atingă acest obiectiv”, a menţionat Andrei Blumer, preşedinte AER.
Criteriile de identificare a destinaţiilor ecoturistice au fost elaborate de MDRT, Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Turism - INCDT şi Asociaţia de Ecoturism din România - AER, în colaborare cu Ministerul Mediului şi Pădurilor, WWF Programul Dunăre Carpaţi România, Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Asociaţia pentru Turism Rural Ecologic şi Cultural din România, Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA.
* * *
Criteriile şi indicatorii de evaluare pentru atestarea destinaţiilor de ecoturism, precum şi paşii de urmat, au fost prezentate astăzi, 2 noiembrie a.c., de specialiştii MDRT, în cadrul Conferinţei Naţionale de Ecoturism. Organizatorii, respectiv Asociaţia Naţională de Ecoturism din România - AER şi Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare a Turismului sunt doi dintre partenerii de proiect ai ministerului. La eveniment au mai participat experţi din cadrul Societăţii Internaţionale de Ecoturism – TIES şi al Consiliului Mondial al Turismului Durabil (Global Sustainable Tourism Council - GSTC) şi invitaţi din zone cu potenţial ecoturistic.
Recomandarea de creare a unui sistem de atestare a destinaţiilor ecoturistice este prevăzută în Strategia Naţională de Dezvoltare a Ecoturismului din România.
Conform definiţiei din legislaţia naţională, ecoturismul este o formă de turism în care principalul obiectiv este observarea şi conştientizarea valorii naturii şi a tradiţiilor locale şi care trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să contribuie la conservarea şi protecţia naturii; să utilizeze resursele umane locale; să aibă caracter educativ, respect pentru natură - conştientizarea turiştilor şi a comunităţilor locale; să aibă impact negativ nesemnificativ asupra mediului natural şi socio-cultural.
Alte informaţii / surse utile:
Sistemul de identificare a destinaţiilor ecoturistice
o Criterii: http://www.mdrt.ro/userfiles/Criterii_destinatie_ecoturism.pdf
o Indicatori: http://www.mdrt.ro/userfiles/turism_strategii_indicatori_evaluare_destinatii_eco.pdf
Site-ul AER: www.eco-romania.ro
Standardul European de Etichetare în Ecoturism a fost finalizat de Reţeaua Europeană de Ecoturism ECOLNET, finanţată de către Comisia Europeană, în cadrul Programului de învăţare continuă Leonardo da Vinci – Lifelong Learning Programme. Standardul a fost elaborat pe baza Criteriilor Internaţionale de Turism Durabil adoptate de Consiliul Mondial al Turismului Durabil (Global Sustainable Tourism Council).
Comentarii
Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni