Romania Turistica | 100% Turism Romanesc



Promovăm unități de cazare și oferte de sezon

Alba Iulia Music & Film Festival, Alba Iulia

Postat de romaniaturistica

Ultima modificare: 16.08.2024 23:41 De catre: administrator

Judet: ALBA

Localitate: MUNICIPIUL ALBA IULIA

Data inceput: 23.08.2024

Data final: 25.08.2024

Vizualizari: 1384

Data adaugarii: 30.08.2014

Alba Iulia Music & Film Festival, Alba Iulia, județul Alba

 

Alba Iulia Music and Film Festival este și trebuie să devină un reper cultural solid pentru toți românii care apreciază frumosul în două dintre formele sale cele mai prezente și „digerabile”, filmul și muzica. Apetitul pentru evenimente culturale de valoare reală al albaiulienilor și al turiștilor care vin să vadă Cetatea este cel mai bun argument ca AIMFF să crească în popularitate de la an la an. Festivalul transformă Cetatea în “cel mai mare ecran”, pe care Alba Iulia poate fi văzută așa cum este ea: surprinzătoare și atractivă

Un proiect sub semnătura lui Tudor Giurgiu trece la următorul nivel la Alba Iulia. Alba Iulia Music and Film Festival propune la cea de-a treia ediţie proiecții de film istoric în spații neconvenționale, decoruri de film și muzică de pe coloana sonoră a celor mai reușite pelicule românești și internaționale, ca parte din conceptul  acestui festival.

Filme cu Oscar în palmares sau alte premii importante la festivalurile de profil, producții românești în care umorul nu moare nici după genericul de final și întâlniri cu unii dintre cei mai îndrăgiți oameni din industria filmului și a televiziunii. Sunt doar câteva dintre momentele cu care Alba Iulia Music&Film Festival (AIMFF) revine în Cetate,  într-o ediție în care râsetele până la lacrimi și tensiunea vor fi la câțiva pași distanță. Piața Cetății, Piața Vestică, Esplanada Obeliscului și Grădina Cetății vor face loc, și de această dată, celor 4 ecrane de proiecție.

„Situația generală din ultimul an ne-a ținut, mai mult, în fața micilor ecrane, departe unii de ceilalți, de aceea, bucuria reîntâlnirii în Cetate, în atmosfera vibrantă creată de Alba Iulia Music&Film Festival, va fi cu atât mai mare. Deși cea de a IX-a ediție a festivalului se va desfășura sub semnul siguranței, într-o formulă mai restrânsă, acest eveniment va marca revenirea la normalul pe care îl așteptăm de atâtea luni. Evident, cu prudență și grijă pentru oamenii din jurul nostru. În acest fel, Primăria municipiului Alba Iulia își continuă misiunea de susținere a unui eveniment care a devenit parte din tradiția culturală a orașului”, spune Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia.

Prima zi de festival va fi un carusel al emoțiilor: de la fascinația pe care publicul o va resimți în fața evoluției cameleonice a unui one-man-show, la râsetele provocate de povestea reală a unor soții de militari sau compasiunea profundă pentru o mamă care și-a pierdut fiul.

Actorul Pavel Bartoș va deschide cea de a IX-a ediție a AIMFF cu Tradiții românești, o comedie bazată pe o întâmplare reală, petrecută la o nuntă sătească. Debutul său regizoral portretizează povestea a doi studenți care, în încercarea de a respecta toate tradițiile românești de la nuntă,  transformă evenimentul într-un adevărat dezastru. Scurtmetrajul, scris de Bartoș într-o noapte și filmat în 3 zile și 2 nopți, va fi prezentat în deschiderea proiecției Freak Show The Movie, în regia lui  Florin Piersic Jr. Inspirat din spectacolul de teatru omonim, filmul este un one-man-show unic în România, în care publicul va avea ocazia să urmărească evoluția cameleonică a unui singur actor, într-o succesiune halucinantă a personajelor, de la miliardar de carton, la homeless.

Cele două filme vor fi proiectate în prezența regizorilor, așa că se va lăsa cu râsete, ironie și subtilități despre firea umană.

Tot pe umor mizează și regizorul Peter Cattaneo în Military Wives. O comedie despre niște femei obișnuite care, în lipsa soților plecați în Afganistan, își fac singure un cor și iau pe sus topurile britanice de muzică. Miliary Wives „e un film onest despre oameni care se simt bine împreună, râzând”, după cum îl descrie chiar Cattaneo.

De la comedie la dramă sunt doar câțiva pași (la propriu). Madre, al cincilea film al lui Rodrigo Sorogoyen, are ca punct de plecare tensionatul său scurtmetraj, nominalizat la Oscar în 2017, și dezvoltă drama Elenei care și-a pierdut fiul de șase ani. Timp de 2 ore, spectatorii vor pătrunde în mintea și suferința mamei îndurerate și vor înțelege de ce alegerile pe care le face sunt pe cât de greșite, pe atât de ușor de explicat. Rezultă un film intim, în care cuvintele sunt doar pretextul unei torturi interioare.

Considerat de Hollywood Reporter “sexy și original” și descris de Variety drept “un Westworld francez cu actori în loc de roboți”, La Belle Époque este o călătorie în timp, nostalgică și plină de umor, cu Daniel Auteuil și Fanny Ardant. În acest al doilea lungmetraj al său, actorul devenit regizor, Nicolas Bedos, este preocupat de rezistența iubirii și a mariajului în fața trecerii timpului.

A doua zi de AIMFF va aduce în fața publicului un răsfățat al festivalurilor de film. Cu un Oscar, 4 trofee la European Film Awards și alte premii importante în palmares, Another Round (Încă un rând), în regia lui Thomas Vinterberg, este un film emoționant despre curajul de a înfrunta viața treaz.

Încă un rând pentru curajul de a vedea filmul până la sfârșit ar merita spectatorii producției Și atunci… ce este libertatea?, semnată de regizorul Andrei Zincă. Adaptare a nuvelei „Proiecte de trecut”, de Ana Blandiana, filmul ilustrează episodul deportării bănățenilor în Bărăgan, în 1951, avându-i în distribuție pe Olimpia Melinte, Nicodim Ungureanu, Magda Catone, Radu Iacoban. Și Horațiu Mălăele se “reîntoarce” în România comunistă, într-un thriller psihologic desfășurat între București și New York City, în care umorul moare ultimul (dacă moare). Luca, filmul care s-ar putea intitula: “În locul nepotrivit, la momentul nepotrivit”, are în prim-plan un imigrant român care a visat să ajungă cineva, dar a ajuns altcineva. Un figurant în filmul propriei sale vieți de perdant profesionist.

Tranziția postdecembristă, politica și depășirea propriei condiții fac subiectul filmelor cu care se va încheia cea de a IX-a ediție a AIMFF.

În 2011, când Dan Chișu lansa comedia anului, Ursul, nimeni nu s-ar fi gândit că filmul va fi o premoniție. Zece ani mai târziu, „Nu ne vindem ursul!”, mesajul angajaților Circului de Stat din filmul lui Chișu, pare a fi mai actual ca niciodată. Această comedie, care se transformă, pe parcurs, într-o parodie stângace la adresa tranziției postdecembriste, va fi unul dintre filmele din ultima zi de festival.  

Berliner, al patrulea film al lui Marian Crișan, aduce pe ecran o prietenie ciudată între un șofer de tractor dintr-un orășel de provincie și un politician de rang înalt din București, în timpul unei campanii electorale tensionate, într-o satiră despre politică, corupție și valori morale. Filmul a avut premiera internațională la Moscova, unde a fost răsplătit cu premiul Keen Eye.

Martin Eden, cel mai nou film al ambițiosului regizor italian Pietro Martinelli, este o adaptare modernă a romanului omonim al lui Jack London, însă plasată în Italia, în altă epocă. În rolul unui muncitor autodidact, chinuit de aspirații înalte și îndrăgostit de o tânără burgheză, Luca Marinelli „este o forță a naturii”, scrie The Hollywood Reporter. Rolul i-a adus, de altfel, trofeul Copa Volpi pentru Cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția.

Accesul la toate evenimentele din cadrul AIMFF va fi liber pentru public, cu respectarea normelor de siguranță în vigoare.

Programul complet al filmelor și evenimentelor din cadrul festivalului va putea fi găsit, în curând, pe albafilmfest.ro.

Alba Iulia Music & Film Festival este prezentat de TIFF, în organizarea Asociației Film și Cultură Urbană (AFCU) și a Primăriei Municipiului Alba Iulia, cu sprijinul CNC.

Program 2024

VINERI, 23 AUGUST

Piața Cetății

20:00- Gala de deschidere: concert Anton Pann Ensemble (Ansamblu cameral de muzică veche)

21:00- FILM: Moromeții 3, 2024, România, regia: Stere Gulea/ 1h 48min

Piața Vestică

21:00- FILM: Dogman, 2023, Franța, regia: Luc Besson / 1h 55min

Esplanada Obeliscului  

20:45- FILM: Warboy, 2023, România, regia: Marian Crișan / 1h 28min.

Palatul Principilor

20:45- FILM DOCUMENTAR: Între tăcere și păcat, 2024, România, regia: Diana Nicolae / 1h 26min. 

22:30- FILM: Zile perfecte / Perfect Days, 2023, Japonia, Germania, regia: Wim Wenders / 2h 03min. 

SÂMBĂTĂ, 24 AUGUST

Piața Cetății

19:00 – Ritmuri și reel-uri: Galactici pe picioroange

20:00 – Concert: Azur

21:00- FILM: Nasty, 2024, România, regia: Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu, Tudor D. Popescu / 1h 43min.

Piața Vestică

21:00- FILM: Așteptându-l pe Dali / A Chef for Dali, 2024, Spania, regia: David Pujol / 1h 54min

Esplanada Obeliscului  

20:45- FILM: Horia, 2023, România, r. Ana Maria Comănescu / 1h 48min

Palatul Principilor

10:00 – Spectacol pentru copii: ”Micul Prinț” – Mini-omul de știință (Trupa Magic Puppet)

11:00 – Atelier pentru copii: Atelier de creare măști super-eroi (Trupa Magic Puppet)

15:00 – Atelier pentru copii: Însemne nobiliare – Blazonul meu (Cramele Palatului)

18:00- Music & film Quiz

21:15 – FILM: Breakfast at Tiffany’s, 1961, SUA. r. Blake Edwards / 1h 55min.

DUMINICĂ, 25 AUGUST

Piața Cetății

19:00 – Ritmuri și reel-uri: Insect Extravaganza (Trupa Magic Puppet)

20:00 – Concert: Tania Turtureanu

21:00 – FILM: O viață remarcabilă / One Life 2023, Marea Britanie, r. James Hawes / 1h 49min

Piața Vestică

21:00 – FILM: Băieții buni ajung în Rai, 2024, România, r. Radu Potcoavă / 1h 26min

Esplanada Obeliscului  

20:45- FILM: Clasat, 2024, România, r. George ve Ganaeaard, Horia Cucută / 1h 31min

Palatul Principilor

10:00 – Spectacol pentru copii: Viața secretă a celor mai neașteptate obiecte – teatru de păpuși (Trupa Magic Puppet)

11:00 – Atelier pentru copii: Atelier baloane uriașe de săpun (Trupa Magic Puppet)

15:00 – Atelier pentru copii: Ceramică Habană – Urmașii (Cramele Palatului)

18:00- Music & Film Quizz

20.45- Declaratie de drag – spectacol – concert Adrian Păduraru & Band / 1h 15min

22.30- FILM: Fluturi de noapte, r. Andrei Răuțu / 1h 20min.

Sponsori principali: Banca Transilvania, Azets.

Sponsori: Epson, PMA.

Parteneri de mobilitate: Casa Auto

Parteneri de ospitalitate: Hotel Transilvania, Dante Café & Dine.


Comentarii

Banner 728 X 90 px – 1 000 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni

Banner coloana 200 X 200 px - 350 Ron/lună, ptr. contract de minim 3 luni